Hyppää sisältöön

Yli kymmenen kuntaa haluaa aasialaisia lukio-opiskelijoita – Peter Vesterbackan yrityksen välittämien opiskelijoiden rahoituksesta epäselvyyttä

Esimerkiksi Mänttä-Vilppulassa ollaan epätietoisia siitä, saako kunta opiskelijoista valtionrahaa vai ei.

Pienet lukiot haluavat paikata opiskelijakatoa ottamalla opiskelijoita ulkomailta. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Aasialaisten opiskelijoiden tuloon useisiin suomalaisiin kuntiin liittyy epäselvyyksiä. Yle kertoi tiistaina, että esimerkiksi Mänttä-Vilppula ja Virolahti aikovat ottaa lukioihinsa opiskelijoita muun muassa Uzbekistanista.

Runsaat kymmenen kuntaa aikoo tehdä opiskelijoiden tuonnista sopimuksen Angry Birds -pelin markkinoijana tunnetuksi tulleen Peter Vesterbackan yrityksen Finest Futuren kanssa. Vesterbacka johtaa myös yksityisrahoitteista hanketta tunnelin rakentamiseksi Tallinnan ja Helsingin välille.

Esimerkiksi Mänttä-Vilppulassa oli käsitys, että Vesterbacka oli sopinut asiasta Maahanmuuttoviraston, Opetushallituksen ja opetusministeriön kanssa. Lupien ja rahoituksen piti olla kunnossa.

Opetushallituksen mukaan Vesterbackan kanssa on varattu tapaaminen vasta ensi viikolle.

– Asiasta ei ole tiedetty mitään eikä siten selvitettykään Opetushallituksessa, sanoo opetusneuvos Petri Lehikoinen.

Vesterbacka: Sopimusta ei ole

Vesterbacka sanoo Ylelle, että heillä ei ole sopimusta Opetushallituksen, opetusministeriön tai Maahanmuuttoviraston kanssa. Vesterbacka uskoo, että tällaisia sopimuksia ei ole millään yksityisellä toimijalla.

– Keskustelemme kaikkien edellä mainittujen tahojen kanssa säännöllisesti myös muissa yhteyksissä, Vesterbacka sanoo.

Vesterbacka kertoo, että hän puhui aasialaisten lukio-opiskelijoiden tuomisesta Suomeen viimeksi eilen keskiviikkona eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle. Vesterbacka sanoo keskustelleensa hankkeesta myös työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön kanssa.

Mänttä-Vilppulassa epäselvyyttä valtionrahasta

Mänttä-Vilppulan sivistysjohtaja Petra Tolonen yrittää parhaillaan selvittää muun muassa Opetushallituksen kanssa, saako Mänttä-Vilppula aasialaisista lukio-opiskelijoista valtionosuuden.

Mänttä-Vilppulan sivistyslautakunnan on tarkoitus päättää hankkeeseen lähdöstä tänään torstaina. Tolonen on nyt kuitenkin muuttanut lautakunnan päätösesitystä siten, että ulkomaisten opiskelijoiden koulutuksen rahoituksesta pitää olla selvyys ennen sopimuksen tekoa.

Yle ei saanut Opetushallituksesta suoraa vastausta siihen, voivatko kunnat tässä tapauksessa saada valtionrahaa. Opetushallituksesta pyydettiin kääntymään opetusministeriön puoleen.

Lukiolaki ei tunne opiskelijoiden välitystä

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Piritta Sirvio kertoo sähköpostiviestissä, että ministeriö ei ole tehnyt aasialaisiin lukio-opiskelijoihin liittyvää sopimusta Finest Futuren kanssa eikä tunne tapauksen kaikkia yksityiskohtia.

Sirvion mukaan lukiolaki ei tunne tämänkaltaista opiskelijavalintaa tai -hankintaa, jossa kolmas taho ikään kuin välittää opiskelijoita koulutuksen järjestäjälle ja koulutuksen järjestäjä maksaa tästä opiskelijahankinnasta.

Valtionosuusrahoitusta myönnetään lukion opiskelijamäärän perusteella. Rahoitusta voi saada myös ulkomailta tulevista opiskelijoista, jos heidät on lukiolain ja asetusten säännösten mukaisesti otettu opiskelijoiksi ja he suorittavat säännösten mukaisesti lukiolaissa tarkoitettuja opintoja.

– Valtionosuusrahoitteista koulutusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi, Sirvio sanoo.

Opetus heti suomeksi

Sopimuksessa kunnat maksavat Finest Futurelle tuhat euroa opiskelijaa kohden vuodessa. Yritys muun muassa hoitaa markkinoinnin ja myynnin lähtömaissa sekä järjestää opiskelijoille suomen kielen koulutusta. Opiskelijoiden on tarkoitus opiskella heti alusta asti suomeksi.

– Vietnamissa on jo aloitettu suomen opetus ja Uzbekistaniin ollaan palkkaamassa ensimmäiset opettajat Suomesta, Vesterbacka sanoo.

Esimerkiksi Mänttä-Vilppula tarjoaa opetuksen lisäksi opiskelumateriaalit, yhden ruoan päivässä ja osalle opiskelijoista myös majoituksen.

Vesterbackan mukaan tavoitteena on paikata aasialaisilla opiskelijoilla Suomen tarvetta koulutetuille osaajille.

– Käytännössä suuri osa pienistä lukioista pyörii puolella kapasiteetista. Samaan aikaan maailmalla on rajaton kysyntä suomalaiselle, maailman parhaalle koulutukselle, Vesterbacka sanoo.

Aluksi mukaan on lähdössä runsaat kymmenen kuntaa, mutta tulevaisuudessa määrän on tarkoitus kasvaa.

Opiskelijoita on tulossa ensivaiheessa Vietnamista ja Uzbekistanista yhteensä alle sata. Tarkka määrä varmistuu kevään aikana.

21.1.2021 klo 16.22: Artikkelia täydennetty opetusministeriön kommenteilla.

22.1.2021 klo 10.18: Korjattu, että Vesterbacka tuli tunnetuksi Angry Birds -pelin markkinoijana, ei kehittäjänä.

Lue lisää:

.
.