1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Nämä neljä hetkeä puhuttivat Bidenin virkaanastujaisissa: Miksi nuori runoilija nousi tähdeksi ja mitä Jennifer Lopez huusi kesken laulunsa?

Bidenin juhliin osallistuivat amerikkalaisen viihteen huiput. Koskettavimman esityksen tarjoili kuitenkin nuori runoilija.

Yhdysvallat
Amanda Gorman lausuu runoa Bidenin virkaanastujaisissa.
Amanda Gormanista tuli hetkessä supertähti.EPA-EFE/All Over Press
Donald trump pitää läksiäispuhetta
Trumpin kappalevalinta ärsytti monia.EPA

1. Trump ratsasti vielä kerran Village Peoplen klassikkohitillä

Ennen kuin Yhdysvaltojen 46. presidentti Joe Biden pääsi ottamaan pestinsä vastaan, edeltäjän piti lähteä. Donald Trump ei jäänyt seuraamaan Bidenin virkaanastujaisia, vaan lähti Floridaan ennen juhlia. Saavutuksillaan rehvastellut Trump uhosi palaavansa vielä tavalla tai toisella.

Trumpin ja hänen perheensä koneeseen nousua tahditti kaiuttimista pauhannut The Village Peoplen kappale Y.M.C.A. Vuonna 1978 julkaistu Y.M.C.A. on laulu, joka julistaa moniarvoisuutta, ja joka on tunnettu erityisesti seksuaalivähemmistöjen fanfaarina.

Voit katsoa videon tästä:

Donald Trump ja Melania Trump kävelevät Valkoisen talon pihalla.

Vaikka laulua soitettiin ahkerasti aikoinaan myös Trumpin kampanjatilaisuuksissa, aiheutti kappalevalinta sosiaalisessa mediassa närää. Twitterissä kummasteltiin, miksi Trump on valinnut tunnuslaulukseen teoksen, joka sotii hänen omia arvojaan vastaan.

Netissä muistuttettiin myös siitä, että The Village People – kuten lukuisat muutkin artistit – on alusta lähtien yrittänyt estää Trumpia käyttämästä musiikkiaan. Suomessa asiasta on uutisoinut muun muassa Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

.

Lady Gaga laulaa Bidenin virkaanastujaisissa.
Lady Gagan esitys sai monet pyyhkimään kyyneleitä.Saul Loeb / AOP

2. Lady Gaga ja Yhdysvaltain kansallishymni

Joe Bidenin virkaanastujaiset käynnistyivät Lady Gagan esittämällä Yhdysvaltain kansallishymnillä. Esityksen voi katsoa esimerkiksi YouTubesta. (siirryt toiseen palveluun)

The Star-Spangled Banner sai somereaktioiden perusteella monet suomalaissilmätkin kostumaan. Esitystä kuvailtiin tyrmäävän upeaksi ja kylmiä väreitä aiheuttavaksi. Sosiaalisessa mediassa leukailtiin myös, että Joe Biden astui virkaansa Lady Gagan konsertissa.

Sini Pitkäsen tviitti (siirryt toiseen palveluun)

Lady Gaga oli pukeutunut Schiapparellin hänelle suunnittelemaan asuun, jonka rintaa koristi oliivipuun oksaa kantava kyyhky. Sen myötä laulaja vetosi keskinäisen sovun puolesta.

Jennifer Lopez laulamassa Bidenin virkaanastujaisissa.
J. Lon asuvalinta viittasi naisten äänioikeudesta kamppailleiden suffragettien tunnusväriin.EPA

3. Jennifer Lopez ihastutti ja vihastutti

Latinotähti Jennifer Lopez esitti virkaanastujaisissa sikermän kappaleista This Land is Your Land, America the Beautiful ja Let's Get Loud. Vaikka Lopez lauloi englanniksi, hän lausui esityksen lomassa espanjaksi virkkeen Yhdysvaltain lippuvalasta.

Esitys rakentui ensisijaisesti folkmuusikko Woody Guthrien 1940 säveltämän This Land is Your Landin varaan. Kappale on kansalaisoikeusliikkeen epävirallinen hymni.

Lopezin esityksen arvioitiin sosiaalisessa mediassa ja useilla verkkosivuilla olleen merkityksellinen kannanotto tilanteessa, jossa Trumpin Meksikon rajalle puuhaama muuri on pysyvästi haudattu vallanvaihdon myötä. Lopezin laulua kiiteltiin koskettavaksi, ja monet kokivat sen julistavan latinotaustaisten kansalaisten arvonpalautusta.

Lauluvalinta herätti myös rajua kritiikkiä erityisesti alkuperäiskansojen keskuudessa. Lisäksi useat ihmiset ihmettelivät, miksi puertoricolaistaustainen nainen esittää tällaisen laulun, kun Yhdysvallat on kohdellut heitä niin huonosti.

Amanda Gorman lausuu runoa Bidenin virkaanastujaisissa. Selin.
Runoilija Amanda Gormanista tuli hetkessä supertähti.AOP

4. Amanda Gorman vetosi runollaan yhtenäisyyden puolesta

Runoilija Amanda Gorman, 22, nousi hetkessä maailmanluokan tähdeksi esiinnyttyään Bidenin virkaanastujaisissa. Hän on nuorin koskaan Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaisissa esiintynyt runoilija.

Harvardista viime vuonna valmistunut Gorman lausui juhlassa noin viisi minuuttia kestävän The Hill We Climb -runonsa. Siinä hän peräänkuuluttaa yhtenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Teksti käsittelee riipaisevasti monia Yhdysvaltojen kipupisteitä kuten rasismia ja muuta syrjintää. Gorman kuvailee runoaan uudeksi luvuksi kotimaalleen.

Voit katsoa esityksen tekstitettynä tästä:

Amanda Gorman lausuu runoa Bidenin virkaanastujaisissa.

Runoa ja sen esittäjää ylistettiin sosiaalisessa mediassa. Entinen presidentti Barack Obama oli ihailijoiden joukossa.

Joe Bideniä juhlistettiin myös tähtien täyttämällä Celebrating America -konsertilla. Se on katsottavissa Yle Areenassa perjantaiaamuun asti.

Lue seuraavaksi