Hyppää sisältöön

KHSHP: Koronaviruksen brittivariantti kurittaisi Kanta-Hämeen terveydenhoidon kantokykyä roimasti

Kuluneen viikon aikana koronatilanne on säilynyt maakunnassa lähes ennallaan. Testien määrät ovat edelleen hieman vähäisempiä kuin muualla maassa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo, että tammikuussa koronavirukseen on sairastunut pääsääntöisesti nuoria aikuisia ja työikäistä väestöä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan maakunnan koronavirustilanteessa ei kuluneen viikon aikana ole tapahtunut suuria muutoksia. Ilmaantuvuusluku on edellisen kahden viikon aikana ollut 50 tapausta 100 000 asukasta kohden. Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on ollut 2,6 prosenttia.

Sairaalahoidossa on kolme potilasta, joista yksi on lapsi. Maakunnan terveyskeskuksissa on hoidossa yksi koronapotilas.

Testausmäärät ovat edelleen olleet turhan vähäisiä ja ihmiset eivät syystä tai toisesta hakeudu testeihin, kertoo KHSHP:n johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

– Muun muassa apteekeista on tullut viestiä, että ihmiset ovat hyvin oireisinakin käyneet ostamassa lääkkeitä ja kertoneet samalla, että eivät ole käyneet testissä.

Koronatartunnat ovat kasvavissa määrin liittyneet ulkomaanmatkailuun. Huomattava määrä tartunnan lähteistä on myös perheen sisäisiä tartuntoja.

Brittivariantin leviäminen aiheuttaisi jopa 60 positiivista tartuntaa päivittäin

Maakunnan pandemiaryhmä tiukensi alkuviikosta koronarajoituksia. Suosituksia kiristämällä halutaan varautua koronavariantin nopeaan leviämiseen.

Levitessään variantti aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä niin Kanta-Hämeen kuin koko maan terveydenhoitoon.

– Jos variantti pääsee leviämään, tarkoittaisi se maltillisten ennusteiden mukaan sitä, että Kanta-Hämeessä todettaisiin päivittäin noin 60 positiivista koronatapausta. Tämä merkitsisi sitä, että uusia altistumisia todettaisiin maakunnassa päivittäin useita satoja, kertoo Järvelä.

Järvelän mukaan variantin leviäminen kuormittaisi terveydenhoitoa laajasti ja aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä muun muassa perusterveydenhoitoon.

– Tuolloin iso osa henkilöstöstä olisi siirrettävä koronaviruksen jäljitystoimiin. Tämä aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä terveyskeskusten ja kouluterveydenhuollon toimintaan. Tai sitten koronaviruksen jäljityskyky romahtaisi tai molemmat.

Järvelä kertoo, että ennen rokotetta 60 potilaasta noin kymmenen prosenttia päätyy sairaalahoitoon.

– Variantin levitessä se tarkoittaisi sitä, että sairaalahoitoon tulisi kuusi potilasta päivässä. Heidän hoitojaksot olisivat viikosta neljään-viiteen viikkoon. Sehän olisi katastrofi osastotoiminnalle ja teho-osastolle jo viikossa.

Sairaanhoitopiirissä kuitenkin uskotaan, että jos hoivakotien ja riskiryhmien rokotukset saadaan tehtyä, ja jos rokote suojaa myös brittivariantilta, niin erikoissairaanhoidon toimintakyky voisi säilyä.

– Tuolloin arvio on se, että meidän sairaalahoidon määrä 4-6-kertaistuu. Eli sairaalassa hoidettavana olisi parikymmentä potilasta ja teholla, ehkä viittä tai kuutta potilasta.

Riskiryhmien rokotuksiin päästään ensi viikolla

Rokotteiden jakaminen on jatkunut Kanta-Hämeessä edelleen. Sairaanhoitopiirin arvion mukaan tämän viikon loppuun mennessä maakunnassa on rokotettu reilut 3 000 henkilöä.

– Kaikki sellaiset, jotka tekevät koronapotilaiden kanssa suoraan töitä, on saatu rokotettua. Myös kriittisissä työtehtävissä työskentelevien rokotukset etenevät, kertoo Järvelä.

Iäkkäiden ihmisten asumispalvelujen ja laitoshoidon toimintayksiköiden henkilökunnan ja asukkaiden rokotukset etenevät niin ikään hyvin. Esimerkiksi Riihimäellä tällä viikolla kaikki asumispalvelujen asukkaat saadaan laitoshoidon yksiköistä rokotettua.

Riskiryhmien rokotuksiin Kanta-Hämeessä päästään ensi viikolla.

Sally Järvelä kertoo, että rokotemäärät ovat edelleen rajallisia. Maakuntaan saadaan viikoittain noin tuhat rokoteannosta.