1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Ajokeli on muuttumassa Keski-Suomessa paikoin erittäin huonoksi – kevyen liikenteen väyliä liukastuttaa sään lauhtuminen ja tamppautuva lumi

Lumipyryn lisäksi teillä liikkumista vaikeuttaa paikoin voimakas tuuli.

Jyväskylä
auton rengas lumisade loskakeli liukas keli
Ajokeli heikkenee Keski-Suomessa, mutta laajoja sähkökatkoja maakuntaan ei toistaiseksi lumen tulon vuoksi ennakoida. Derrick Frilund / Yle

Suomeen saapuneen lumimyräkän seurauksena ajokeli on heikoimmillaan torstaina iltapäivällä maan länsi- ja keskiosissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Voimakas tuuli ja lumipyry vaikeuttavat teillä liikkumista eniten Pohjanmaan ympäristössä ja Keski-Suomessa. Näillä alueilla tuuli voi puhaltaa voimakkaimmillaan lähes 20 metriä sekunnissa, ja lunta sataa 10-15 sentin verran.

Lumen pöllyämisen takia erittäin huonon ajokelin varoitus on voimassa koko maan länsiosaan sekä Kymenlaaksoon.

Keski-Suomessa myös jalkakäytävät ovat torstaina iltapäivällä ja illalla erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Teiden kunnossapidolle tiedossa kiireitä

Jyväskylän kaupunki ennakoi, että loppuviikosta on tulossa teiden talvikunnossapidon suhteen kaupungille tähän astisen talven haastavin.

Lauantaina lunta voi tulla vielä lisää ja lämpötila noussee plussalle. Kaupungin mukaan isoin haaste kunnossapidolle on sään vaihtuminen suuresta lumimäärästä äkilliseen liukkauteen.

– Lämpenemisen myötä myös liukkaus lisääntyy, joten tarkkaavaisuutta vaaditaan silloin niin jalankulku- ja pyöräliikenteessä kuin ajoneuvoliikenteessäkin. Pakkanen kiristyy ennusteiden mukaan sunnuntai-illan aikana. On hyvin todennäköistä, että siinä yhteydessä muodostuu polannetta eri puolille väylästöä, ennakoi kunnossapitopäällikkö Timo Tillgren Jyväskylän kaupungilta.

Jyväskylässä ensin aurataan vilkkaimmin liikennöidyt ajo- ja kevyen liikenteen väylät. Näin varmistetaan muun muassa joukkoliikenteen ja muun työmatka- ja arkiliikenteen sujuminen. Asuinalueiden liikennettä yhteen kokoavat kokoojakadut ja kevyen liikenteen väylät aurataan vilkkaimpien väylien jälkeen. Asuntokadut aurataan viimeisenä.

Kaupungin kunnossapito muistuttaa, että kiinteistön omistajan on säilytettävä kiinteistönsä lumet oman tonttinsa puolella. Lumia ei saa kolata kadulle odottamaan auran tuloa, sillä se häiritsee muuta liikennettä.

Myös sähköyhtiö Elenia varautuu lumimyräkkään

Sähköyhtiö Elenia seuraa tarkkaan sääennusteita Ilmatieteen laitoksen kanssa.

– Torstaina lumisateet tulevat pakkaslumena, joten suurta lumikuormaa ei puihin ole tulossa. Tuuli myös pöllyttää lunta pois puiden oksilta ja latvuksilta, kertoo sähköyhtiö Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen.

Paanasen mukaan tuulen ei uskota aiheutavan laajoja sähkökatkoja, mutta toki yksittäisiä katkoja voi esiintyä.

– Perjantaina lämpötila nousee, joten perjantai-illasta maanantaihin saakka lumen kertymistä puihin seuraamme hyvin tarkkaan, sanoo Paananen.

Sähköyhtiö Elenia on lentänyt helikopterilla Keski-Suomessa viime viikolla korkeilla paikoilla, joissa lunta yleensä kerääntyy runsaasti puihin. Lumikuorma puissa oli Paanasen mukaan verrattain vähäinen.

– Seuraamme, kuinka paljon nollakelissä painavaa lunta on tulossa ja kasautuuko puihin suurta lumikuormaa. Tarvittaessa lähetämme runsaasti asentajia kentälle, kertoo Paananen.

Hänen mukaansa suureen operaatioon ei todennäköisesti ole tarvetta, mutta yksittäisiin sähkökatkoihin on asiakkaiden syytä varautua.

Lue lisää:

"Voimakkaampaa myräkkää tiedossa" – Sähköyhtiöt varautuneet sähkökatkoihin, Liikenteessä huomattava onnettomuusriski

Lue seuraavaksi