1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Malmi

Kutojamummot myivät käsitöitään vuosien ajan helsinkiläisessä tunnelissa ja nyt heille tuli lähtö: "Kaatopaikalle vaan kaikki mitä on tehty, langat ja sukat"

Malmin ylikulkusilta on myös aseman poistumisreitti, jota ei saa Helsingin kaupungin mukaan tukkia. Myynti tuubissa on jatkunut jo vuosia.

Malmi
Kuva: Olli Aimola / Yle
Alli Ruokolainen on myynyt tekemiään käsitöitä jo kuusi vuotta Malmilla rautatien ylittävässä katetussa tunnelissa.

Aikaisin tänä aamuna kaksi vakimyyjää on asetellut tekemiään sukkia, lapasia, mattoja ja huovutettuja tossuja esille Ylä- ja Ala-Malmin yhdistävän tunnelin ikkunalaudoille. Kummallakaan ei ole irtopöytiä mukanaan.

Molemmat myyjät haluaisivat myydä itse tekemiään käsitöitä myös jatkossa katetussa rautatien ylikulkutunnelissa eli tuubissa. Kaupunki kieltää kuitenkin kaiken kaupustelun tuubissa helmikuun alusta.

– Se on väärin meitä kohtaan, kun meillä ei ole muuta huvia ja hyötyä kuin tehdä näitä kotona. Se on elämän loppu ja piste, sanoo kuusi vuotta käsitöitään tuubissa myynyt Alli Ruokolainen.

Myös Leena Rauma harmittelee kieltoa.

Kuva: Olli Aimola / Yle
Leena Rauman mukaan käsitöiden tekeminen ja niiden myyminen on virkistystä hänenkaltaisilleen eläkeläisille.

– Täällä tapaa ihmisiä, se on ihan virkistystä, kun olen ollut kauppa-alalla ollut koko ikäni. Ei mulla ole käsitöiden lisäksi muita harrastuksia ole kuin ulkoilu ja terveellisesti syöminen, jotta pysyn terveenä, Leena Rauma sanoo.

Käsitöiden myynnillä ei pääse lyömään rahoiksi: välillä menee monta päivää, ettei kukaan osta mitään.

– Joskus tulee tilaustöitä, mutta maton kutominen on hidasta, hyvä jos puoli metriä päivässä tulee. Ja aikaa kuluu kaikkiin valmistelutöihin ja leikkaukseen. Tämä myynti on vaan tätä henkistä puolta enemmän, sanoo Leena Rauma.

– Kiitosta olen saanut, kun humalaisia ja huumeveikkoja ei ole enää täällä. Ja sitten ihmiset kyselevät, missä on sairaala tai posti, tällaisiakin ohjeita täällä annetaan, Alli Ruokolainen jatkaa.

Helsingin kaupunki perustelee myyntikieltoa (siirryt toiseen palveluun) tuubissa sillä, että paikka houkuttelee myös ammattimaisia myyjiä myyntikalusteineen. Tällaiseen toimintaan pitäisi vuokrata paikka kaupungilta.

Lisäksi tunneli on Malmin aseman poistumisreitti, jonka pitää olla esteetön. Koronan vuoksi tunnelin pitäminen avoimena on kaupungin mukaan entistäkin perustellumpaa.

Kuva: Olli Aimola / Yle
Helsingin kaupunki muistuttaa, että niin sanottu Malmin tuubi on myös Malmin aseman poistumisreitti eikä sitä saa tukkia.

Molemmat naiset kertovat, että ulkolaiset miehet levittivät myyntipöydille koneella tehtyjä ryijyjä ja mattoja.

– Sanottiinkin heille, mutteivat he totelleet, Ruokolainen kertoo.

Hän tarkensi heti aamutuimaan Ylen reportterille paikan päällä, että kaiteeseen ei saa laittaa mitään myyntiin.

Rauma miettii, jatkaako hän käsitöidensä myyntiä torilla.

– Torilla asiakkaille ei voi luvata, että tulen silloin ja silloin, kun ei tiedä, mitä taivaalta sataa.

Ruokolainen ei aio jatkaa.

– Sukkia ei voi ripustella mihin tahansa. Kaatopaikalle vaan kaikki mitä on tehty, langat ja sukat, Alli Ruokolainen toteaa.

Kuva: Olli Aimola / Yle
Sukkien lisäksi tunnelissa myydään esimerkiksi itse tehtyjä lapasia ja mattoja.
Lue seuraavaksi