1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Niinistö keskusteli Navalnyista Putinin kanssa – kommentoi myös Marinin ulostuloa asiassa: "Meillä ei ollut mitään etukäteiskeskustelua"

Sanna Marin kertoo olleensa Navalnyista tviitatessaan käsityksessä, että presidentin kanslian kanssa oli jo keskusteltu.

Aleksei Navalnyi
Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli torstaina Vladimir Putinin kanssa Navalnyin tapauksesta ja aseriisuntosopimuksista. Riikka Hietajärvi / Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on keskustellut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Presidentit puhuivat Aleksei Navalnyin vangitsemisesta ja sen vaikutuksista Euroopan maiden ja Venäjän suhteisiin. Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

– Kävin pitkän puhelun Putinin kanssa ja kävimme Navalnyin tilannetta läpi. En lähde keskustelua sen enempää avaamaan, Niinistö sanoi Politiikan toimittajien etätilaisuudessa.

Niinistö kuitenkin pitää Navalnyin vangitsemista kovana toimena. Venäläiset viranomaiset ovat perustelleet Navalnyin pidättämistä ja vangitsemista ehdonalaissääntöjen rikkomisella.

– Kävimme hyvin perusteellisesti Navalnyin tilanteen läpi, Niinistö sanoi.

Kovaksi toimen Niinistön mukaan tekee se, että Navalnyi joutui murhayrityksen kohteeksi, hän lähti luvan kanssa saamaan hoitoa Saksaan ja hän palasi omaehtoisesti takaisin Venäjälle.

Niinistön mukaan hän ei ole toiminut asiassa välittäjänä Euroopan ja Venäjän välillä, eikä hän ollut saanut asiassa toimeksiantoa muilta mailta.

Tilanne oli toinen viime kesänä, kun Navalnyi oli joutunut myrkytyksen kohteeksi. Silloin Saksan liittokansleri Angela Merkel oli Niinistöön yhteydessä ennen hänen puheluaan Putinille.

Pian puhelun jälkeen Navalnyi siirrettiin Saksaan saamaan hoitoa.

Presidentti niukkasanaisena

Tasavallan presidentti Niinistö oli niukkasanainen, kun puhe Politiikan toimittajien tilaisuudessa kääntyi poliittisen johdon kannanottoihin Navalnyin pidätyksestä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ehti ensimmäisenä ottaa asiaan kantaa ja vaati maanantaiaamuna Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) oppositiojohtaja Navalnyin vapauttamista.

Niinistö kommentoi asiaa myöhemmin ja sanoi, että Navalnyin kiinniotto pitää päättyä mahdollisimman äkkiä.

Osa politiikan tarkkailijoista on nähnyt, että pääministeri astui asiassa presidentin tontille. Suomessa tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

– Meillä ei ollut mitään etukäteiskeskustelua, Niinistö totesi tiedottamisen järjestyksestä.

Tasavallan presidentin mukaan historiasta on vaikea löytää vertailukohtaa tässä asiassa. Normaalioloissa tasavallan presidentti sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (tp-utva) muodostavat Suomen kannan tapahtumiin maailmalla.

– Minä tietysti pidän kiinni perustuslaista, jossa ulkopolitiikka ja sen johtaminen yhteistoiminnassa säädetään.

Niinistö kuitenkin sanoi, ettei asiassa kannata lukea mitään rivien välistä.

Marin: Käsitykseni oli, että presidentin kanssa oli keskusteltu

Pääministeri Marinin mukaan Navalnyin tilanteesta ja EU:n yhteisen kannan muodostuksesta käytiin keskustelua pääministerin esikunnan sekä ulkoministeriön virkakuntien kesken sunnuntaina eli samana päivänä, kun Navalnyi otettiin Moskovassa kiinni.

Marin kertoo olleensa maanantaiaamuna siinä käsityksessä, että viestinvaihdossa oli ollut mukana ministeriöiden lisäksi myös presidentin kanslia.

– Käsitykseni tuolloin maanantaiaamuna oli se, että asiasta oli keskusteltu myös Tasavallan Presidentin kanslian kanssa, Marin sanoi.

– Sittemmin on selvinnyt että näin ei ollut, ja keskustelinkin Tasavallan Presidentin kanssa asiasta jo maanantaina eli samana päivänä.

Pääministeri kommentoi asiaa tiedotusvälineille torstai-iltana ennen etänä pidettävän EU-huippukokouksen alkua.

Myös asevalvonta Niinistön puhelun aiheena

Yhdysvaltojen presidentti vaihtui keskiviikkona, kun vaalit voittanut Joe Biden vannoi virkavalan.

Presidentin vaihtumisen on uumoiltu vaikuttavan suurvaltasuhteisiin. Presidentti Niinistö pitää aserajoitus- ja valvontasopimuksia mittarina, joiden avulla voidaan tarkkailla konkreettisesti suhteiden tolaa.

– Meillä on pari mittaria tulossa vastaan. Ne ovat aserajoitus- ja asevalvontasopimuksia, jotka kertovat, kyetäänkö joissakin asioissa menemään eteenpäin.

Niinistö viitasi New Start- ja Open Skies - sopimuksiin, joista ensimmäinen viittaa ydinaseiden vähentämiseen Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Open Skies -sopimuksella puolestaan pyritään sopimaan vastavuoroisesti ilmakuvauslennoista. Niillä pyritään tarkkailemaan aserajoitusten toteutumista.

Yhdysvallat vetäytyi Open Skies -sopimuksesta Donald Trumpin presidenttikaudella.

New Start -sopimus puolestaan loppuu tämän vuoden kuluessa. Sopimuksessa on optio jatkokaudesta, joka kestäisi vuoteen 2026 asti.

Niinistön mukaan jatkokaudesta sopimisesta uhkaa tulla jo kiire.

Yhdysvaltojen paluuta Pariisin ilmastosopimukseen Niinistö pitää erittäin myönteisenä asiana.

– Se on yhteinen hanke yhteistä vihollista vastaan.

Lue myös:

Esitutkintavankeudessa istuva Aleksei Navalnyi julkaisi videon Vladimir Putinista

Venäjällä oppositiopoliitikko Navalnyi on joutumassa oikeuteen myös sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta

HS: Presidentti Niinistö toivoo oppositiopoliitikko Navalnyin vapauttamista – vangitsemiselle ei presidentin mukaan perusteita

Miksi Aleksei Navalnyi otettiin kiinni ja mitä hänelle tapahtuu seuraavaksi? Katso vastaukset neljään kysymykseen

Lue seuraavaksi