1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Bidenin nousu presidentiksi ajoi pörssikurssit uusiin ennätyksiin – Markkinoiden pelko vaihtui nopeasti optimismiin

Pörssikurssit jatkoivat nousuaan myös tänään.

Yhdysvallat
George Washingtonin patsaan jalat seisoivat vakaasti New Yorkin pörssin edustalla.
New Yorkin pörssissä osakekurssit nousivat kaikkien aikojen ennätykseen. Justin Lanet / EPA

Pörssit eri puolilla maailmaa ovat reagoineet myönteisesti presidentti Joe Bidenin virkaanastumiseen.

Yhdysvalloissa pääindekseistä S&P 500, Dow Jones ja Nasdaq sulkeutuivat eilen kaikki uusiin ennätyksiin.

Pörssikurssien nousu jatkui pörssien avauduttua tänään New Yorkissa.

Osakkeissa merkittävä nousija oli suoratoistopalvelu Netflix, jonka kurssi nousi eilen 16,9 prosenttia.

Kurssit ovat nousseet tänään myös Euroopassa ja Aasiassa.

Taustalla Bidenin tuoma vakaus ja koronapolitiikka

Nousun taustalla on monta tekijää, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

– Vallanvaihto sujui Yhdysvalloissa lopulta rauhanomaisesti peloista huolimatta, ja taustalla vaikuttaa myös Bidenin hallinnon koronaelvytyspaketti, joka nostaa kursseja, hän sanoo.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.Rami Moilanen / Yle

Kun koronatilanne saadaan hallintaan, lisääntyy sen myötä myös taloudellinen toimeliaisuus. Ihmiset alkavat liikkua ja käyttää rahaa kaupoissa.

Von Gerichin mukaan itse Bidenin virkaanastujaispuheessa ei noussut esiin mitään yllättävää, joka olisi heilauttanut markkinoita.

– Pohjavire markkinoilla on optimistinen demokraattien saatua enemmistöaseman kongressissa. Yhdysvaltain hallinnon päätöksentekokyky palautuu ja sen politiikasta tulee ennakoitavampaa kuin aikaisemmin, hän ennustaa.

Aloista nousussa ovat nyt selvästi energia- sekä rahoitusala.

– Tässä on mielenkiintoista se, että molemmat ovat aloja, joiden pitäisi periaatteessa kärsiä siitä, että Biden toteuttaa lupaamaansa agendaa vaikkapa uusiutumattomaan energiaan keskittyvien yritysten osalta sekä pankkien säännöstelyn osalta, von Gerich arvioi.

Markkinat eivät pelkää Bidenia

Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä marraskuussa markkinat heilahtelivat voimakkaasti. Vaikutti siltä, että ne pelästyivät Bidenin voittoa, tai ainakin pelkäsivät sitä, suostuuko vaalit hävinnyt presidentti Donald Trump luopumaan vallasta.

– Pelästyttiin myös sitä, että Biden puhui vaalikampanjassaan paljon säännöstelyn lisäämisestä ja verojen korotuksista, von Gerich sanoo.

Sittemmin on käynyt yhä selvemmäksi, että Bidenin talouspolitiikka tulee olemaan varsin maltillista, ja että hän tulee keskittymään nyt muuhun kuin veronkorotuksiin ja säännöstelyn lisäämiseen.

Lue tästä asiantuntijoiden arviot Joe Bidenin talouspolitiikasta: Lisää veroja rikkaille, investointeja ympäristöteknologiaan – Millaista talouspolitiikkaa Joe Bidenilta odotetaan?

– Radikaalimmat muutokset vaatisivat silloinkin kongressissa tuen osalta republikaaneista sekä demokraattipuolueen maltillisen puolen senaattoreilta. Tämä tekee niistä hankalia, von Gerich toteaa.

Lupaukset vihreistä investoinneista eivät näy Bidenin elvytyspaketissa

Markkinoita on piristänyt Bidenin hallinnon julkistama lähes 2 000 miljardin dollarin koronaelvytyspaketti.

Biden on kertonut investoivansa erityisesti vihreään talouteen sekä terveysteknologiaan, mutta hänen ensimmäisessä elvytyspaketissa tämä ei vielä näy.

– Ei siinä kauheasti ilmastoinvestointeja ole. Pääosa tuesta on tulonsiirtoja kotitalouksille, tukea osavaltioille ja työttömyyskorvauksia, von Gerich sanoo.

Hän pitää kuitenkin Bidenin investointiohjelmaa merkittävänä ympäristöteknologiaan erikoistuneille yrityksille.

– Alan yritykset ovat usein pieniä ja rahan kanavointi niiden suuntaan auttaa varmasti, hän sanoo.

Nousua tullaan von Gerichin mukaan näkemään jatkossa uusiutuvaan energiaan sekä ympäristöystävälliseen infrastruktuuriin liittyvillä yrityksillä, mikäli Bidenin ilmastoinvestoinnit toteutuvat.

Biden hyvä suomalaisen piensijoittajan kannalta

Von Gerich uskoo Bidenin presidenttikauden tuovan maailmanpolitiikkaan ja -talouteen ennustettavuutta.

– Kiinan suhteen tiukka kauppapolitiikka varmasti jatkuu, mutta EU:n suhteen linja muuttuu, eikä esimerkiksi Trumpin uhkaamia autotulleja todennäköisesti tule, hän sanoo.

Biden puhuu puhujanpöntön takaa lavalla kongressitalon edustalla. Hän nostaa molempia käsiään.
Yhdysvaltain 46. presidentti Joe Biden pitää virkaanastujaispuhettaan kongressitalon edessä Capitol-kukkulalla 20. tammikuuta.Patrick Semansky / EPA

Kun Yhdysvaltain taloudella menee hyvin, tukee tämä myös Suomen taloutta.

– Tätä kautta Biden on hyvä uutinen myös suomalaisille piensijoittajille. Siinä missä Trumpin tempaukset heilauttelivat pörssikursseja, tulee pörssikehitys Bidenin kaudella olemaan ennustettavampaa, tai ainakin lyhyen aikavälin heilahduksia on todennäköisesti hieman vähemmän, hän arvioi.

Lue seuraavaksi