1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottorikelkkailu

Koronavuosi sai eteläsuomalaiset villiintymään moottorikelkkailusta – urilla rikottu ennätyksiä: "Ei viime vuosina tällaista ole koettu"

Uudenmaan kelkkakauppa kasvoi viime vuonna viidenneksellä.

moottorikelkkailu
Nyt lumi pölisee jälleen moottorikelkan telan alla Kymenlaaksossa – "Tämähän on juhlaa pelkästään"
Nyt lumi pölisee jälleen moottorikelkan telan alla Kymenlaaksossa – "Tämähän on juhlaa pelkästään"

– Lähdössä se on kuin tervanjuontia, 50 kilometrin jälkeen meno alkaa tuntua mehevältä. Sitten kun on ajanut 300 kilometriä homma alkaa olla aikamoista selviytymistaistelua, nauraa pitkän linjan moottorikelkkailija Matti Simola.

Nyt lumi pölisee jälleen moottorikelkan telan alla Etelä-Suomessa. Lumettoman viime vuoden jälkeen tammikuun pyrytys muutti moottorikelkkailuolosuhteet kertaheitolla erinomaisiksi. Kouvolan alueella valmista ajouraa on useita satoja kilometrejä.

– Viime vuonna, kun lunta ei tullut, ajokeliä oli oikeastaan vain kaksi päivää. Siihen verrattuna tämä on pelkkää juhlaa, Pohjois-Kymenlaakson Moottorikelkkailijoiden puheenjohtajana toimiva Simola sanoo.

Matti Simola istuu varusteissaan moottorikelkan päällä
Matti Simolan mukaan Kouvolan alueen ajourilla ei ole sattunut vahinkoja tänä talvena.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan alueen kelkkaurilla alkuvuosi on ollut vilkas. Pelkästään viime viikonloppuna Pohjois-Kymenlaakson Moottorikelkkailijat myi noin sata uutta uralupaa tälle vuodelle. Se on yhden viikonlopun myyntiennätys. Lupa oikeuttaa ajamaan kerhon ylläpitämillä mottorikelkkaurilla.

– Viime viikonloppu oli sellainen, ettei viime vuosina vastaavaa ole koettu. Uralupia myytiin aikamoinen määrä ja kelkkoja oli vaikka kuinka paljon. Lumentulo on villinnyt kelkkamiehiä ajelemaan, Simola sanoo.

Kouvolan alueen viime viikonlopun uusista ajajista iso osa tuli pääkaupunkiseudulta.

– Kukaan ei oikeastaan vuokraa kelkkaa näin etelässä. Pääkaupunkiseudulta kelkka tuodaan peräkärryllä tänne ja käydään ajelemassa, Simola kertoo.

moottorikelkkailija ajaa kelkkareitistä kertovan merkinnän ohi
Pohjois-Kymenlaakson Moottorikelkkailijat myi viime viikonloppuna noin 100 uutta uralupaa tälle vuodelle. Se on yhden viikonlopun myyntiennätysPyry Sarkiola / Yle

Koronavuosi sai uusimaalaiset kelkkakaupoille

Uudenmaan alueella kelkkakauppoja tehtiin tavallista vilkkaammin jo ennen tammikuun runsaita lumisateita.

Alueen moottorikelkkakauppa kasvoinoin viidenneksellä vuonna 2020 heinäkuun ja joulukuun välisellä jaksolla.

Tuona aikana Uuttamaata enemmän kelkkojen rekisteröintejä tehtiin vain Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lapissa rekisteröitiin 761, Pohjois-Pohjanmaalla 290 ja Uudellamaalla 143 uutta moottorikelkkaa.

Valtaosa Uudenmaan kelkkaostoista tehtiin viime joulukuussa. Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Riku Vaahtera arvioi, että kelkkaostot ovat yhteydessä vilkkaampaan kotimaan matkailuun.

– Joulukuussa Uudenmaan alueella kornarajoituksia yhä kovennettiin. Ihmiset matkustavat nyt kotimaassa ja kelkkoja ostetaan ajanvietteeksi mökeille, Vaahtera arvioi Uudenmaan kelkkakaupan kasvua.

– Tällä hetkellä kelkkailijoiden kannalta tilanne on hyvä. Pääkaupukiseudulta ei tarvitse varata nyt päivää matkustamiseen, että pääsee moottorikelkkailemaan, vaan parin tunnin siirtymä riittää, Vaahtera toteaa.

Vilkastunut kelkkaliikenne ei ole aiheuttanut vahinkoja Kouvolan kelkkaurilla tammikuun aikana.

– Aika siististi on ajettu, Pohjois-Kymenlaakson Moottorikelkkailijoiden puheenjohtaja Matti Simola sanoo.

Lue seuraavaksi