1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liikuntapaikkojen rakentaminen

Jalkapalloilijat harjoittelevat sydäntalvella pakkasessa – junioripäällikkö: "Vähän tragikoomistahan tämä on"

Kemissä jalkapalloseurat kärsivät jo toista talvea talviharjoittelupaikkojen vähyydestä.

Liikuntapaikkojen rakentaminen
Kepsin pelaajia Takajärven jalkapallokentällä Kemissä
Puretun Takajärven koulun kenttä on nyt futaajien talviharjoittelupaikka.Antti Ullakko / Yle

Kemin Junkohallin romahtaminen toissa vuonna sekä halliyhtiön viime vuonna tapahtunut konkurssi on vienyt Kemin alueen jalkapalloilijoilta tärkeän talviharjoittelupaikan. Nyt harjoitellaan ulkona.

Kemin kaupunki on aurannut puretun Takajärven koulun kentän jalkapalloilijoiden talviharjoittelua varten. Kemin Palloseuran akatemiajoukkueen harjoitukset pidettiin keskiviikkoiltana yli kymmenen asteen pakkasessa.

– Kemissä ei ole tällä hetkellä mitään sisäpaikkaa, niin kyllä tämä on ihan hyvää hyötyliikuntaa, sanoo akatemiassa pelaava Topias Kaniin.

Kepsin pelaaja Topias Kaniin Takajärven ulkokentän reunalla
Topias Kaniinia ei pakkanen haitannut.Antti Ullakko / Yle

Hän vakuuttaa, että kyllä ulkona tarkenee, kun laittaa tarpeeksi vaatetta ja pysyy liikkeessä. Kemin Palloseuran junioripäällikkö Esa Savolaisen mukaan ulkokenttä tuli suureen tarpeeseen.

Esa Savolainen Takajärven ulkokentän reunalla
Keps:n junioripäällikkö Esa Savolainen ehti jo 80-luvulla kokea nastoitetuilla kengillä pelaamisen.Antti Ullakko / Yle

– Kiitos kaupungille, että se sai nopeasti järjestettyä meille kentän jalkapallokäyttöön. Meidän harjoitusmahdollisuudet ovat aika nollassa, kun hallia ja sisätiloja ei juuri ole käytössä.

Kemissä on harjoiteltu jalkapalloa sydäntalvella ulkona viimeksi 1980-luvulla. Esa Savolainen muistaa vielä ne ajat. Hän ehti 14-vuotiaana vuonna 1988 treenaamaan nastat kenkien pohjassa Karihaaran betonilla. Seuraavana vuonna tuli halli.

Nastoja kemiläisen pelaajan jalkapallokengässä
Futiskenkiin on laitettu ruuvit nastoiksi, että pitoa löytyisi talvisiin olosuhteisiin.Antti Ullakko / Yle

– Vähän tragikoomistahan tämä on. Vielä ei ihan tarkkaan tiedetä, kuinka paljon tätä ulkokenttää aletaan käyttää. Joitakin ryhmiä on jo käynyt. Saa nähdä, kun saadaan junioritkin liikkeelle, mitä sanovat. Heille tällainen harjoittelumetodi on varmaan ihan uusi kokemus.

Kemin Junkohalli oli harrastajien käytössä kolmenkymmenen vuoden ajan vuodesta 1989 vuoteen 2019. Nyt kuplahalli makaa maassa käyttämättömänä. Kemiläinen jalkapalloväki toivoisi olosuhteisiin parannusta.

– Kyllä me tarvittaisiin Kemiin liikuntapaikkarakentamista ja jotain suunnitelmia, että nähtäisiin valoa tunnelin päässä. Esimerkiksi lämmitettävä tekonurmi olisi aivan ykkösjuttu, toteaa Esa Savolainen.

Kepsin pelaajia Takajärven jalkapallokentällä Kemissä
Antti Ullakko / Yle
Lue seuraavaksi