1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Outokumpu

Outokumpu vähentää 234 työpaikkaa, mutta kovia irtisanomisia on vain muutama – pääluottamusmies: "Lopputulos ei ollut niin kauhea kuin pelättiin"

Outokumpu vähentää rajusti väkeä Tornion tehtailta ja Kemin kaivokselta. Ainoat irtisanomiset kohdistuvat ylempiin toimihenkilöihin.

Outokumpu
Outokummun Tornion tehtaat
Outokummun marraskuussa ilmoittamien yt-neuvottelujen tulos on selvillä. Pääosa vähennyksistä hoidettiin eläköitymisten ja eropakettien tai muiden järjestelyjen kautta.Antti Ullakko / Yle

Teräsyhtiö Outokummun 234 työpaikan vähentämisen käytännön vaikutukset Tornion tehtailla ja Kemin kaivoksella ovat selvinneet. Kovia irtisanomisia tulee vain muutama ja ne koskevat ylempiä toimihenkilöitä.

– Alkutilanteeseen nähden kävi kuitenkin hyvin, sanoo ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Heikki Seppänen.

Myös työntekijöiden ja alempien toimihenkilöiden luottamusmiehet ovat helpottuneita. Heidän edustamansa henkilöstöryhmät selvisivät lopulta kokonaan ilman kovia irtisanomisia.

– Lopputulos ei ollut niin kauhea kuin joulun alla pelättiin. Joulun jälkeen on tehty työnantajan kanssa töitä ja saatu vähennyksiin inhimillinen lopputulos, sanoo työntekijöiden pääluottamusmies Tommi Sauvolainen.

Kovat irtisanomiset voitiin välttää, koska tehtaalta ja kaivokselta löytyi vapaaehtoisia lähtijöitä.

– Vähennykset hoituivat eläkeputkella, eläköitymisillä ja eropaketeilla. Lisäksi irtisanomisuhan alla olleita palkataan vapaaehtoisesti lähteneiden ja määräaikaisten tilalle. Lisäksi on täytetty työpaikkoja, joita oli ikään kuin auki jo yt-neuvottelujen alkaessa, Sauvolainen kertoo.

Sauvolainen kuitenkin uskoo, että myös määräaikaisille löytyy töitä.

– Keskustelemme vielä siitä, mikä on määräaikaisten tulevaisuus. Uskon, että useita määräaikaisuuksia jatketaan, Sauvolainen uskoo.

Myös ulkoistamisia suunnitellaan

Outokumpu ilmoitti marraskuussa yt-neuvotteluiden aloittamisesta. Niiden tavoitteena oli vähentää yhteensä 270 työpaikkaa Suomesta.

Outokummun ferrokromiliiketoiminnan johtaja Martti Sassi luonnehtii nyt läpikäytyä yt-prosessia haastavaksi.

– Nämä ovat aina raskaita prosesseja. Tämä oli nyt lopputulos ja toivon, että tämän kanssa pystytään elämään.

Martti Sassin mukaan yli 200 työntekijän vähennys edellyttää tehtaan koko organisaatiolta tehtävien uudelleen järjestelyjä.

Outokummun Tornion tehtaalla suunnitellaan myös työterveysaseman ja ajoneuvohuollon ulkoistamista. Sassin mukaan sopimuksia ei kuitenkaan ole vielä tehty. Ulkoistaminen koskisi noin 20 työntekijää.

Lue myös: Outokumpu vähentää Suomesta 250 työpaikkaa – yt-neuvotteluissa ei huomioitu henkilöstön ehdotuksia lainkaan

Lue seuraavaksi