1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Koronarokotteita tulee Lappiin odotettua vähemmän helmikuussa – osa tehosterokotteista annetaan myöhemmin

Lapin sairaanhoitopiiri on saamassa alle puolet odotetusta määrästä rokotteita.

koronarokote
Pfizer och Biontechs coronavaccin.
Pfizer-Biontech on ilmoittanut supistavansa rokotetoimituksia väliaikaisesti helmikuussa. AFP / Lehtikuva

Koronarokotteita on tulossa odotettua vähemmän Lappiin ensi kuussa. Rokotevalmistaja Pfizer-Biontech on ilmoittanut supistavansa rokotetoimituksia väliaikaisesti helmikuussa. Syyksi on kerrottu Pfizerin Belgian tehtaan kapasiteetin nostaminen.

Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiiri on saamassa kaksi laatikollista eli runsaat 2200 rokotetta, mikä on alle puolet odotetusta määrästä.

– Tämä tarkoittaa sitä, että osa ensimmäisen rokoteannoksen saajista saa tehosterokotteen hieman suunniteltua myöhemmin. Tällä ei kuitenkaan ole välttämättä merkitystä rokotteen tehon kannalta, sillä Pfizer-Biontechin rokotteen toinen annos on annettava 3-6 viikkoa ensimmäisestä, infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Toimitusten pienenemisen vaikutukset Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin rokotuksiin eivät ole vielä tiedossa.

– Meille tulee niin pieni määrä muutenkin, että vaikea sanoa miten nuo juuri meille vaikuttivat. Yhden erän tulo muuttui viikolla eteenpäin. En tiedä liittyykö se tähän vai ei koska muutoksia ollut jo aiemmin, johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila Länsi-Pohjasta sanoo.

Taskilan mukaan Länsi-Pohjaan odotetaan helmikuuksi rokotetta tuhannelle ihmiselle.

Lappiin odotetaan ensi kuussa lisää myös Modernan rokotteita. Helmikuussa Lappiin voi tulla myös AstraZenecan koronarokotetta, jos se saa myyntiluvan ensi viikolla.

– AstraZenecan saapuminen on ensiarvoista, sillä nykyisillä toimituksilla rokotus on kolmen vuoden projekti, mikä ei tietenkään ole realismia viruksen muuntuminenkin huomioiden, Taskila lisää.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi