Hyppää sisältöön

EU-parlamentti esittää Nord Stream 2:n pysäyttämistä – syynä Navalnyin pidätys

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi tänään, että hän ei ole muuttanut mieltään kaasuputkiprojektista Navalnyin tapauksen vuoksi.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi lentokenttäbussissa Moskovassa 17. tammikuuta 2021. Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP

Euroopan parlamentin hyväksyi tänään torstaina päätöslauselman, jossa esitetään Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen pysäyttämistä vastavetona Aleksei Navalnyin pidätykselle.

Parlamentti myös tuomitsee Venäjän toimet ja vaatii EU:ta asettamaan uusia henkilöpakotteita Venäjää vastaan.

Parlamentti kehottaa EU-maita tarkastelemaan yhteistyötä Venäjän kanssa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin äänekkäimpänä kriitikkona tunnettu Navalnyi pidätettiin viime sunnuntaina lentokentällä, kun hän palasi Venäjälle toivuttuaan Saksassa myrkytyksestä.

Noin 90-prosenttisesti valmiin Nord Stream 2 -kaasuputken on tarkoitus tuoda venäläistä kaasua Eurooppaan.

Saksa on tukenut projektia muualla EU:ssa esitetystä kritiikistä huolimatta, ja Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi torstaina, että hänen mielipiteensä kaasuputkihankkeesta ei ole muuttunut.

Euroopan parlamentti vaatii päätöslauselmassaan, että venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi vapautetaan välittömästi.

Päätöslauselma hyväksyttiin selkein äänin. Europarlamentaarikoista 581 äänesti päätöslauselman puolesta ja 50 sitä vastaan. 44 europarlamentaarikkoa äänesti tyhjää.

Päätöslauselma ei sido jäsenmaita, mutta sillä on poliittista painoarvoa.

Navalnyin tukijat kutsuneet koolle mielenosoituksia

Navalnyi on määrätty Venäjällä esitutkintavankeuteen 15. helmikuuta asti. Hänen asianajajansa on jättänyt tänään torstaina valituksen, jossa vaaditaan Navalnyin välitöntä vapauttamista.

Navalnyin korruptionvastainen säätiö julkaisi tiistaina YouTubessa kaksituntisen videon, jossa esitellään videon mukaan Putinille rakennettua ylellistä palatsia Mustanmeren rannalla.

Videota on Navalnyin tiedottajan mukaan katsottu jo yli 40 miljoonaa kertaa. Sen alussa ihmisiä kehotetaan osoittamaan mieltään Navalnyin puolesta tulevana lauantaina.

Lue myös:

.
.