1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hävittäjähankinnat

Suomen hävittäjäkauppojen loppusuora alkaa, Kaikkonen: Monitoimihävittäjää ei voi korvata muilla järjestelmillä

Lopulliset tarjouspyynnöt Hornet-hävittäjien korvaajasta lähetetään valmistajille tammikuun lopussa.

Hävittäjähankinnat
Saab JAS 39E Gripen Satakunnan lennoston kentällä.
Puolustusministeriö kertoo perjantaina hävittäjähankinnan tarjouskilpailun viimeisestä vaiheesta. Yksi Hornetien seuraajaksi tarjolla olevista koneista on ruotsalainen Gripen.

Puolustushallinto lähettää lopulliset tarjouspyynnöt Suomen seuraavasta hävittäjästä viidelle valmistajalle tämän kuun lopussa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen perusteli hanketta tiedotustilaisuudessa.

– Monitoimihävittäjää ei voi korvata muilla järjestelmillä, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen muistuttaa, että uusien hävittäjien on tarkoitus lentää aina 2060-luvulle asti. Hankinnassa korostuu koneiden suorituskyky.

– On selvä, että mikään määrä ei riitä, jos laatu ei ole ajan tasalla.

  • Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), ja hanketta puolustusministeriössä vetävä ohjelmajohtaja Lauri Puranen ja puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja Kari Renkokertoivat perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa hävittäjähankinnasta tarkemmin.
  • Voit katsoa tiedotustilaisuuden klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Suomi päättää tämän vuoden lopulla, mitä tulee nykyisten F/A-18 Hornetien tilalle.

Puolustusministeri Kaikkosen mukaan hankittavien koneiden määrä tulee olemaan samaa suuruusluokkaa kuin nykyisten koneiden määrä, joita hankittiin aikoinaan 64 kappaletta.

Tarjolla ovat yhdysvaltalaiset Super Hornet ja F-35, yhteiseurooppalainen Eurofighter, ranskalainen Rafale ja ruotsalainen Gripen.

Kaikkonen: valtioneuvosto huomioi puolustuspolitiikan näkökulman

Monivaiheista hankintaa valmistelee puolustushallinto. Mukana ovat niin ilmavoimat, logistiikkalaitos kuin puolustusministeriökin.

Valmisteluvaiheessa painotetaan nimenomaan koneiden suorituskykyä. Valtioneuvoston tehtävä sen sijaan on arvioida, mistä maasta koneet puolustuspolitiikan näkökulmasta kannattaa hankkia.

Puolustusministeri Kaikkonen muistuttaa, että jo kilpailun alkuvaiheessa on otettu huomioon turvallisuuspolitiikka ja Suomen yhteistyön suuntia. Kaikki kilpailuun valitut koneet tulevat kaikki maista, jotka ovat Suomen keskeisiä yhteistyökumppaneita.

– Tässä on tehty jo se iso valinta, Kaikkonen sanoo.

Kone voidaan siis puolustuspolitiikan näkökulmasta ostaa mistä maasta tahansa, puolustusministeri sanoo.

–Loppusuorallakin valtioneuvosto varmasti ottaa huomioon turvallisuuspolitiikkaan liittyvät näkökulmat.

Suomen nykyiset hävittäjät on hankittu Yhdysvallosta.

Konevalmistajien on sovitettava tarjouksensa 9 miljardiin

Eduskunta on antanut hävittäjien hankintaan 10 miljardin tilausvaltuuden.

Hankinta saa maksaa kaikkiaan 10 miljardia euroa, mutta edellisillä tarjouskierroksilla tarjousten hinta on kivunnut yli hallituksen asettaman enimmäisrajan.

Rahalla pitäisi kuitenkin saada paitsi koneet ja aseet myös muu tarvittava infra.

– Tarjoajan tarjoukseen käytettävä rahamäärä tulee olemaan noin 9 miljardia euroa. Tähän tarjoajan on sovitettava tarjouksensa, sanoo logistiikkalaitoksen johtaja Kari Renko.

Yhdeksän miljardia käytetään koneisiin, aseisiin, huoltojärjestelmään ja koulutukseen.

Loppu miljardi käytetään esimerkiksi tukikohdissa halleihin ja muuhun rakentamiseen, simulaattoreihin ja esimerkiksi salauslaitteiden ostamiseen.

Rengon mukaan kustannuksia yritetään hallita myös varauksella, jossa kaikkea rahoitusta ei käytetä heti alussa. Jos kustannukset pysyvät suunnitellussa, varaus vapautetaan suunniteltuun tarkoitukseen. Varauksen suuruus on noin miljardi.

Lopullinen hinta voi kuitenkin nousta jopa puolitoista miljardia euroa, sillä sopimukseen kuuluu tavanomainen indeksiehto. Sillä varaudutaan esimerkiksi mahdolliseen työn- ja raaka-aineiden hintojen nousuun.

- Sama koskee valuuttakurssimuutoksia, Renko vahvistaa.

"Emme aio ostaa konetta, jota meillä ei ole varaa käyttää"

Käyttö- ja huoltokuluja on vaikea arvioida tarkasti etukäteen. Tähän VTV on kiinnittänyt huomiota.

– Toki kustannusten laskentaan liittyy epävarmuutta, mussa uskallan sanoa, että tässä hankkeessa ne tunnetaan monia muita hankkeita paremmin, puolustusministeri Kaikkonen sanoo.

Puolustusministeriön hankejohtaja vakuuttaa, että kustannukset pystytään laskemaan

– Olen itse vakuuttunut, että osaamme laskea tämän hyvin tarkkaan, Puranen sanoo.

Purasen mukaan laskelmat eivät perustu vain tarjoajien tietoon vaan ilmavoimien kokemuksiin, mitä koneiden käyttö Suomessa maksaa.

– Emme aio ostaa sellaista konetta, jota meillä ei ole varaa käyttää, puolustusministeri Kaikkonen sanoo.

Hävittäjien kustannukset koostuvat hävittäjien ja aseiden hankinnasta, niiden vaatimista järjestelmistä ja rakenteista sekä vuosikymmenien aikana kertyvistä käyttö- ja ylläpitokuluista. Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan yhteensä kustannukset tulevat olemaan noin 20 miljardia.

Tiedotustilaisuudessa puolustusministeriö ei tarkentanut arviotaan koneiden koko käyttöiän kustannuksista. Koneiden käyttöön ja huoltoon tullaan käyttämään vuosittain korkeintaan 10 prosenttia puolustusbudjetista, ministeriö sanoo. Lisäksi koneisiin tehdään elinkaaripäivitykset.

Lue lisää:

Iso hävittäjäkauppa loppusuoralle – Puolustusministeriö ohjeistaa pian valmistajia yksityiskohtaisesti, mitä julkisuuteen saa kertoa

Uusien hävittäjien käyttökulut jäävät arvoitukseksi - Valtiontalouden tarkastusvirasto: Kustannusten nousu voi vaikuttaa valtion budjettiin

Lue seuraavaksi