Hyppää sisältöön

Yle seurasi, mihin opiskelijan rahat menevät Suomessa – Lilli Hatinen, 23, yllättyi automaattisista maksuista: "Piti lopettaa C More jo aiemmin"

Tutkijan mukaan nuoret jakautuivat koronavuonna entistä vahvemmin säästäjiin ja niihin, joilla oli taloudellisia vaikeuksia. Lilli Hatinen onnistui säästämään.

– Menojen ja tulojen ylöskirjaaminen kehittää todella paljon. On mielenkiintoista seurata omaa käyttäytymistä, Lilli Hatinen kertoo. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Vaihtelevaa arkea taloudellisesti.

Näin opiskelija Lilli Hatinen, 23, kuvailee elämäänsä Helsingissä. Lappeenrannasta kotoisin oleva Hatinen opiskelee toista vuotta Helsingissä yksityisessä Snellman-korkeakoulussa steinerpedagogiseksi luokanopettajaksi. Hän maksaa opinnot opintolainalla ja tekee opettajan sijaisuuksia.

– Minä sanoisin, että välillä on rahaa ja välillä ei. Sijaisuuspalkat tulevat niin, etten ikinä tiedä, milloin ne tulevat. Kun palkkaa ei tule, pitää miettiä todella tarkkaan, mihin rahat käyttää, Hatinen kertoo.

Opiskelijan taloudellinen arki, kuvassa Lilli Hatinen poikaystävänsä Tapanin kanssa Helsingin Mellunmäessä.10.2.2021.
Yle seurasi kuukauden ajan opiskelija Lilli Hatisen rahankäyttöä. Hatinen kertoo, kuinka kuukausi meni ja mihin hän säästää parhaillaan.

Taloudellinen pelastus tuli reilu vuosi sitten, kun hän muutti poikaystävänsä kanssa yhteen. Silloin hän alkoi pohtimaan rahankäyttöään tarkemmin. Kauppareissujen määrä väheni viime vuonna, mutta säästämisessä hän kokee vielä olevan parantamisen varaa.

Jyväskylän yliopiston professori, kulutustutkija Terhi-Anna Wilska kertoo, että viime syksynä toteutetun kyselytutkimuksen mukaan 18–29-vuotiaat nuoret jakautuivat entistä vahvemmin kahteen eri ryhmään: oli niitä nuoria, joilla rahaa jäi koronavuonna säästöön ja sitten niitä, joilla oli taloudellisia ongelmia.

– Kun ajat ovat epävarmat, ihmiset alkavat säästää enemmän. Se näkyy myös nuorten säästämisessä.

Kyselytutkimuksessa noin 40 prosenttia nuorista pystyi säästämään rahaa lainanmaksujen jälkeen. Noin 38 prosentilla ei ollut vaikeuksia maksaa laskuja, mutta he eivät pystyneet säästämään. Loput olivat niitä, joilla oli eriasteisia vaikeuksia maksaa esimerkiksi laskuja.

Yle pääsi seuraamaan Lilli Hatisen taloudellista arkea kuukaudeksi. Hatinen kertoo, mitä yllätyksiä ja oivalluksia hän teki kuukauden aikana. Entä saiko hän rahaa säästöön?

Viikko 1: Kaupassa oli pakko käydä useammin kuin kerran

Seurannan alussa Lilli Hatisen käyttötilillä on rahaa 352 euroa.

Tämän lisäksi Hatisella ja hänen poikaystävällään Tapani Pärssisellä on entinen vuokravakuustili, joka on nykyään heidän säästötilinsä. Siellä on rahaa seurannan alussa 1200–1300 euroa. Se on äkillisiä menoja varten.

Lisäksi Hatisella on ASP-tili, jonne hän säästää kuukausittain 50–150 euroa.

Ensimmäisellä seurantaviikolla hän sai rahaa joulukuun opettajan sijaisuuksista sekä muuttoapuna toimimisesta.

Isoimmat menoerät tulivat koirista. Pariskunta otti toisen koiran nimeltä Hönö, ja toista Retu-koiraa jouduttiin käyttämään lääkärissä.

Lilli Hatisen menot ja tulot ensimmäisen seurantaviikon aikana. Raidoilla merkityt summat on maksettu Hatisen ja poikaystävän säästöistä. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

– Lisäksi Retu piti käyttää eläinlääkärissä vatsassa olleen rasvapatin tarkistamiseksi. Ilahduin siitä, että olin säästänyt Hönöön valmiiksi, niin ei tuntunut niin pahalta, että Retuakin piti käyttää lääkärissä.

Hatinen säästi julkisen liikenteen lipuissa, sillä hän sai ilmaisen kyydin, jolla uusi koira tuotiin kotiin.

Hän maksoi ensimmäisellä seurantaviikolla myös oman joulukuisen hammaslääkärikäyntinsä.

Lilli Hatisen Kreikasta tuotu rescue-koira Hönö on sopeutunut hyvin Suomeen ja on koirana hyvin kiltti. Se on ystävystynyt Hatisen toisen koiran Retun kanssa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Hatisella on suoratoistopalveluita, joiden olemassaoloa hän ei muistanut vielä joulukuun esittelyjutussa. Tällä viikolla rahaa meni BookBeatiin. Lisäksi maksuihin kuului Adobe-jäsenyys ja luottokorttilasku.

Ruokakaupassa käytiin viikon aikana kaksi kertaa. Sen lisäksi kerran ostettiin herkkuja.

Lilli Hatinen ja poikaystävä Tapani Pärssinen pyrkivät käymään kaupassa vain kerran viikossa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

– Viikon aikana yllätti ehkä eniten se, että piti käydä saman viikon aikana kahdesti kaupassa. Ensimmäinen oli jo maanantaina ja sunnuntaina tajusin, että pakko muuten mennä vielä uudelleen.

Ostokset olivat kuitenkin hyvin suunnitellut, joten heräteostoksia ei herkkuja lukuun ottamatta tullut.

Etäopiskelulla ei ole ollut vaikutusta ruokamenoihin, koska Hatinen vei myös kouluaikana eväät kouluun.

– Tulee halvemmaksi tehdä oma ruoka kouluunkin.

Viikko 2: Koira leikki rajusti lapasella, C Moren lopetus unohtui

Viikon alussa Hatisella on käytettävissään 271 euroa.

Käyttötilin ulkopuolelta erillisistä säästöistä Hatinen ja poikaystävä maksoivat sauvasekoittimen ja vedenkeittimen sekä uudelle koiralle Hönölle valjaat ja sadetakin.

– Lisäksi jouduin korjaamaan yhdet lapaset, joihin piti ostaa lisää lankaa Hönön päättäessä leikkiä toisella niistä liian rajusti. Odotetaan, mitä kaikkea pitää korjata. Koira tuhosi myös Islannin lipun. Rakastan Islantia ja ostin sen, kun reissasin sinne parhaan kaverin kanssa.

Taloudellisesti viikko oli jo tiukempi.

Lilli Hatisen menot ja tulot toisen seurantaviikon aikana. Raidoilla merkityt summat on maksettu Hatisen ja poikaystävän säästöistä. Harmaat summat kuvaavat poikaystävän maksamia menoja. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

– Vielä on yksi viikko ennen kuin tulee tuet tai sijaisuuspalkkoja. Laskeskelimme myös, kuinka paljon minulla on vielä varaa käydä kaupassa ja pitääkö yhteiseltä tililtä ottaa rahaa vai maksaako Tapani.

Tällä seurantaviikolla Hatinen onnistui tavoitteessaan eli kävi poikaystävänsä kanssa vain kerran kaupassa. Poikaystävä maksoi nämä ruoat.

ASP-tililleen Hatinen laittoi tällä viikolla 150 euroa.

Yllätyksekseen hän sai kaverilleen myymästään sängystä seurantaviikon lopussa 70 euroa. Kaveri maksaa sängyn erissä.

Lisäksi Hatisella meni tällä viikolla rahaa puhelimen panssarilasiin sekä suoratoistopalvelu C Moreen.

– Minun piti lopettaa C More jo aiemmin, mutta maksu menee yhä tililtäni, koska en sitä tehnyt.

Viikko 3: Yllättävä sijaisuuspalkka tilille, salilasku unohtui

Kolmannen seurantaviikon alussa Lilli Hatisella on käytettävissään 150 euroa. Hatinen luuli, että heidän täytyisi sinnitellä sillä ja poikaystävän rahoilla lauantaihin asti. Toisin kävi.

– Lauantaina huomasin, että perjantaina olikin tullut tilille tammikuun alun sijaisuuksista palkka.

Viikon aikana tuli myös lisää yllätyksiä.

Lilli Hatisen menot ja tulot kolmannen seurantaviikon aikana. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Hatinen yllättyi isosta puhelinlaskusta, joka oli 29 euroa.

– En myöskään ikinä muista, milloin se tulee, niin se tuli yllätyksenä.

Uusi koira ei tuonut yllätyskustannuksia, vaan Hatisen mukaan sen osalta kaikki meni todella hyvin.

– Ei tuhottu mitään ylimääräistä eikä tarvinnut lämpimien kelien takia vielä miettiä, hankitaanko koiralle toppatakkia tai muuta, jos sillä olisi kylmä.

Viikon aikana poikaystävä maksoi ruokaostokset. Kaupassa he kävivät viikon aikana kerran ja kauppa olikin isoin menoerä. Kauppalistan he tekivät tälläkin kerralla etukäteen.

– Nyt on jääkaapin ovessa lista ruoista, mitä halutaan syödä ja tarkoitus on seuraavalla kauppareissulla ostaa näihin kaikki tarvikkeet odottamaan. Tämä on Tapanilta opittua. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Paremmaksi rahankäyttäjäksi oppiminen näkyi siinä, että Hatinen onnistui säästämään lankojen ostamisessa. Hän löysi alennuksesta lankoja villasukkiin kahdeksalla eurolla ja uudet puikot katkenneiden tilalle viidellä eurolla.

Rahaa menee myös salijäsenyyteen 20 euroa kuukausittain. Lasku meni maksuun tällä viikolla.

– Tämäkin on yksi näistä maksuista, jotka lähtevät automaattisesti kuukausittain eli en edes muistanut laskun olemassaoloa.

Tällä viikolla rahaa jäi myös säästöön tulevaa varten. Hatinen tietää jo yhden tulevan menoerän ja se on kierukan vaihto. Kierukka maksaa noin 150 euroa.

– Se on keväällä edessä ja pitää alkaa pikkuhiljaa säästää, koska toista kierukkaa Helsingin kaupunki ei enää tarjoa, vaikka olisinkin vielä tarpeeksi nuori.

Viikko 4: Vuokra nousi entisestään, tuli törsäiltyä

Neljännen eli viimeisen seurantaviikon alussa käytettävissä oli rahaa 402 euroa. Sen lisäksi hän sai myös Kelasta opintotuen ja asumistuen.

Yllätyksenä tuli 85 euron sijaisuuspalkka, jota hän ei vielä odottanut.

– Sijaisuuksien tekemisessä huono puoli on tämä, kun en osaa yhtään arvioida, milloin ne tulevat. Kaikki koulut laittavat niitä maksuun eri aikoihin.

Hatinen kertoo, että neljännellä viikolla rahaa myös kului enemmän.

– Viimeinen viikko meni ehkä vähän liian törsätessä. On mennyt todella hyvin tämä kuukausi rahan käytön suhteen, joten vähän tuntui kyllä pahalle, kun tuli osteltua.

Opiskelija Lilli Hatisen menot ja tulot neljäntenä seurantaviikkona. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Hatinen kävi kaverinsa ja poikaystävänsä kanssa porukalla hakemassa nepalilaista ruokaa. Lisäksi Tokmannilta "oli pakko ostaa himoissaan" tarjouskarkkeja, vaikka niitä ei välttämättä olisi tarvinnut.

– Turhaa olivat ehdottomasti karkit. En kuitenkaan kadu niitä, enkä edes nepalilaista ruokaa, koska se oli todella hyvää ja oli ihanaa viettää aikaa yhdessä. Ulkona syöminen tuntuu spesiaalilta, kun sitä tekee niin harvoin.

Kun Lilli Hatinen muutti Lappeenrannasta Helsinkiin kolme vuotta sitten, hän pisti merkille, miten paljon kalliimpaa eläminen ja asuminen Helsingissä oli kuin kotikaupungissa. Ensin hän asui kaverinsa kanssa Pasilassa vuokra-asunnossa, joka maksoi 1 400 euroa kuussa.

Tämän jälkeen hän muutti poikaystävänsä kanssa yhteen Espoon Matinkylään. Kaksion vuokra oli melkein 900 euroa.

Hatinen asuu nyt poikaystävänsä kanssa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin kaksiossa Helsingin Mellunmäessä. 53 neliön kaksion vuokra on 656 euroa.

– Tammikuussa tuli vuokrankorotus. Pidän silti tätä vuokraa edullisena.

Lilli Hatinen koiransa Retun ja Tapani Pärssinen Hönö-koiran kanssa Laakavuoren ala-asteen pihalla. Hatinen tekee koulussa sijaisuuksia. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Säästämään Hatinen onnistui käydessään Tokmannilta ostamassa tarjouslankoja ja mehuja.

– Tarkoitus oli ostaa myös pulkka, mutta ei siellä ollut kivan väristä. Tulipahan säästettyä sekin raha. Pitää alkaa katselemaan vaikka Tori.fi:stä, jos joku myisi.

Hatinen sanoo neljännen seurantaviikon päätyttyä, että tulojen ja menojen kirjaaminen on vahvistanut hänelle sitä, kuinka tarkkaan kauppareissut on hyvä tehdä.

– Esimerkiksi nyt olemme yrittäneet ostaa popcornia varmaan kolme viikkoa. Joka kerta ne unohtuvat tai sitten ne ovat loppu. Eihän poppareita oikeasti edes tarvitsisi, mutta silti.

Viimeisellä viikolla rahaa meni jälleen suoratoistopalveluun, tällä kertaa vuorossa oli Spotify.

Lilli Hatinen Hönö-koiran kanssa Mellunmäessä sijaitsevassa kaksiossa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Kuukauden aikana Hatinen huomasi, että suoratoistopalvelut ja salijäsenyys syövät yllättävän paljon rahaa.

– Nämä ovat jotenkin olleet itsestäänselvyyksiä. Mielelläni pulitan noihin rahaa, mutta tuli silti tosi yllärinä, että suoratoistopalveluja on niin paljon ja että niihin uppoaa niin paljon loppupeleissä rahaa.

Lilli Hatinen kiteyttää kuukautensa.

– Yllättävän hyvin meni. On ollut mielenkiintoista seurata omaa käyttäytymistään.

Voit keskustella aiheesta 14.2. klo 23 asti.

Lue myös: