1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Malminetsintälupa

Puolangalta etsitään ensi kesänä kobolttia – akkuteollisuuden tarpeet ovat nostaneet koboltin kysyntää ja hintaa

Kainuun liuskevyöhykkeen alue on erityisen kiinnostava akkuteollisuuden tarvitseman koboltin kannalta.

Malminetsintälupa
Kobolttipitoinen kivi
Kobolttipitoinen kivi. Arkistokuva.Annu Passoja / Yle

Kobolttikaivoksia kehittävä Latitude 66 Cobalt on jättänyt Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes) malminetsintälupahakemukset Puolangan ja Pudasjärven raja-alueille. Neljän hakemusalueen yhteenlaskettu koko on noin 9 850 hehtaaria.

Toimitusjohtaja Thomas Hoyerin mukaan Kainuun liuskevyöhykkeen alue on erityisen kiinnostava akkuteollisuuden tarvitseman koboltin kannalta.

Hoyer kertoo yhtiön tiedotteessa, että kobolttiin kohdistuvaa malminetsintää ei ole Suomessa juuri tehty, sillä vasta akkuteollisuuden tarpeet ovat nostaneet koboltin kysyntää ja hintaa.

Monimetallikaivos Terrafame sai keskiviikkona ympäristöluvan akkukemikaalitehtaalle, ja tuotannon on tarkoitus alkaa keväällä. Tehdas tuottaa nikkelisulfaattia ja kobolttisulfaattia, joita käytetään sähköautojen akkujen valmistuksessa.

Latitude 66 Cobalt suunnittelee geologisen kenttätyön aloittamista tulevana kesänä. Työ pitää sisällään historiallisen geologisen tiedon varmistamista, kartoitusta ja lohkareiden tutkimusta. Alueelta kerätään myös 20 senttimetrin syvyydestä maaperänäytteitä laboratorioanalyysiä varten.

Yhtiö toivoo, että koronatilanne mahdollistaisi yleisötilaisuuden järjestämisen alueella ennen tutkimusten alkua.

Puolangalle ja Pudasjärvelle tehdyillä varaus- ja malminetsintälupa-alueilla on edessä useiden vuosien työ ennen kuin alueen mineraalipotentiaalista voi kertoa tarkempaa tietoa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi