1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sateinen sää

Ei tämä tähän jäänyt: saderintamia vyöryy Suomeen viikonloppunakin

Sateet saattavat tulla osittain vetenä tai räntänä.

Sateinen sää
Insnöad bil i snöhög.
Lumi peitti autoja Porvoossa 13.1.Yle/Mikael Kokkola

Lumisateet saavat jatkoa viikonloppuna. Sateita saadaan koko maassa. Eniten lunta on odotettavissa Itä-Suomeen, jossa lumipeitto voi viikonlopun aikana kasvaa jopa 20 sentillä.

Eilen lounaasta saapunut laaja lumisaderintama on edennyt pohjoiseen ja sen sateet heikkenevät hiljalleen päivän aikana. Samalla uusi saderintama leviää lännestä kohti pohjoista.

Etelä- ja lounaisrannikolla nämä sateet voivat tulla vetenä tai räntänä. Illan myötä sateet liikkuvat sisämaahan ja muuttuvat lumeksi. Yön aikana lumisaderintama kulkee kohti pohjoista ja sateet voimistuvat. Eniten lunta on odotettavissa Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa, missä lunta voi tulla noin 10 senttiä.

Lauantaina Lappiin saapuva saderintama on heikentynyt ja lumimäärät jäävät muutamaan senttiin. Etelämpänä sateen olomuoto vaihtelee lumen ja veden välillä.

Seuraava saderintama saapuu Suomeen sunnuntaina. Sateet alkavat etelässä lumena, mutta päivän aikana ne voivat muuttua vetisiksi.

Sunnuntain osalta ennuste on vielä vähän epävarma. Runsaisiin lumisateisiin kannattaa kuitenkin varautua Etelä- ja Itä-Suomessa. Eilisen kaltaista pyryä tuskin kuitenkaan nähdään.

– Torstaina sadetilanne oli viikon rajuin, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Nollaraja hiipii kohti pohjoista

Eilen lämpötilat pysyivät iltaan asti pakkasen puolella koko maassa. Illalla elohopea kipusi nollan yli lounaisrannikolla. Tänään nollaraja kulkee karkeasti ottaen Vaasasta Vaalimaalle. Rajan eteläpuolella on muutama lämpöaste.

Huomenna lauantaina nollaraja nousee Kokkola-Imatra -akselille. Sunnuntaina nollaraja voi käydä Perämeren tienoilla. Lauhinta on kuitenkin tänään ja huomenna. Lapissa pysytään pakkasen puolella koko viikonlopun ajan.

Sateet ja lauha sää hankaloittavat ajokeliä eri puolilla maata viikonloppuna.

Lue lisää:

Ennusteet ja ajankohtaiset tiedot säästä Ylen Sää-sivuilla

Lue seuraavaksi