Hyppää sisältöön

Rokotteiden kylmäketjun katkeamisen syy todennäköisesti "inhimillinen erehdys" pakkausvaiheessa – jäähdytyselementit eivät olleet tarpeeksi kylmiä

Sairaala-apteekissa on tehty kuluneen viikon aikana useita testipakkauksia, eikä kylmäpakkausjärjestelmässä ole todettu mitään vikaa.

Rokotteet pidetään kuljetuksessa riittävän kylminä "kylmäkallen" tapaisten elementtien avulla. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Viime viikolla Länsi-Pohjassa tapahtunut koronarokotteiden kylmäketjun katkeaminen johtui todennäköisimmin inhimillisestä virheestä.

Länsi-Pohjan keskussairaalan sairaala-apteekissa on useiden päivien ajan testattu pakkausten kylmäelementtien jäähdyttämistä ja kierrättämistä, eikä viime viikon kaltaista kylmäketjun katkeamista ole todettu.

Tervolassa ja Simossa jouduttiin viime torstaina pistämään useita kymmeniä rokotteita pikatahdilla, koska ne olivat perille tullessaan lämmenneet liiaksi, eikä niitä voinut enää varastoida.

Apteekkari Riikka Vänskän mukaan ainoalta vaihtoehdolta näyttää nyt se, että pakkauksiin oli jostain syystä erehdytty laittamaan elementtejä, jotka eivät olleet ehtineet kylmetä tarpeeksi.

– Inhimillinen erehdys on todennäköisin syy. Se, miten näin on ehkä päässyt käymään, jäänee arvoitukseksi.

– Kylmäelementtien kierrätys täällä perustuu ihan samaan ideologiaan kuin kotona jääkaapissa säilöminen eli ensin käytetään vanhimmat ja pisimpään kaapissa olleet, Vänskä kertoo.

Vänskän mukaan kierrätysjärjestyksessä tapahtuneeseen virheeseen viittaa sekin, että kyseessä oli kaksi perättäistä rokotelähetystä eikä vastaavanlaista ollut sattunut aiemmin, eikä viime torstain jälkeenkään.

– Vastaavaa yritetään tietysti kaikin keinoin välttää. Testaamista jatketaan edelleen ja olemme myös lisänneet kylmäelementtien määrää.

Lue myös:

.
.