1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etätyö

EU-parlamentti vahvisti aloitteensa: Työntekijälle oikeus sulkea känny ja sähköposti vapaa-ajalla

Uusi sääntö tulisi voimaan kolmen vuoden kuluttua direktiivin antamisesta.

etätyö
Nainen tekee töitä myöhään illalla kotonaan Helsingissä 22. toukokuuta 2020.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Euroopan parlamentti haluaa antaa työntekijöille oikeuden sulkea työpuhelin ja sähköposti vapaa-ajalla ilman, että tavoittamattomissa olemisesta seuraa hankaluuksia.

Parlamentti äänesti asiasta tänään torstaina ja hyväksyi aloitteen äänin 472 puolesta, 126 vastaan ja 83 tyhjää.

Aloitteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) työstä irrottautumisen on oltava perusoikeus. Yle kertoi jo eilen, että parlamentti haluaa kiinnittää huomioita kulttuuriin, jossa pitää olla aina tavoitettavissa. Parlamenttin perustelee aloitettaan sillä, että jatkuva tavoitettavissa oleminen saattaa haitata työn ja elämän tasapainoa sekä fyysistä ja mielenterveyttä.

Aloitteessa eli virallisesti päätöslauselmaesityksessä kehotetaan komissiota valmistelemaan asiasta direktiivi. Säännös tulisi voimaan kolmen vuoden kuluttua direktiivin antamisen jälkeen.

Aloite on pantu alulle jo ennen pandemiaa, mutta koronan lisäämä etätyöskentely on lisännyt tarvetta erottaa vapaa- ja työaika.

Aloitteessa muistutetaan, että EU-maissa yli kolmannes työntekijöistä alkoi tehdä töitä kotona rajoitustoimenpiteiden aikana, kun tavanomaisesti kotona työskentelevien määrä on ollut viisi prosenttia.

Aloitteessa viitataan Eurofoundin tutkimukseen, jonka mukaan 27 prosenttia kotona työskentelevistä vastaajista ilmoitti työskennelleensä vapaa-aikanaan täyttääkseen työn vaatimukset.

Parlamentti arvioi, että etätöiden tekeminen jää kriisin jälkeenkin aiempaa yleisemmäksi.

Lue seuraavaksi