1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Koronakriisin johtaminen selvitettiin, hallitus neuvottelee muuntoviruksen torjunnasta, hiilen polton ennakoidaan kasvavan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Katri Kulmuni, Krista Kiuru, Sanna Marin ja Aino-Kaisa Pekonen hallituksen tiedotustilaisuudessa
Suomi onnistui keväällä terveyden turvaamisessa, arvioi johtamisselvitys. Maaliskuisessa kuvassa ministerit Katri Kulmuni (kesk.), Krista Kiuru (sd.), Sanna Marin (sd.) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas.). Tiina Jutila / Yle

Selvitys: Pääministerin kanslia ei ottanut tarpeeksi isoa roolia kevään koronajohtamisessa

Ministereiden ja johtavien virkamiesten mielestä sosiaali- ja terveysministeriöllä oli koronakriisin alussa liikaa johtajuutta ja vallankäyttöä. Sen sijaan pääministeri Sanna Marinin kanslian olisi pitänyt ottaa johtovastuuta enemmän.

Suomi onnistui keväällä koronaviruksen torjunnassa terveysnäkökulmasta hyvin. Johtamisselvityksessä haukkuja saa suu- ja nenäsuojien sekavat suositukset sekä Helsinki-Vantaan lentoaseman unohtaminen koronatorjunnassa.

Hallitus neuvottelee tänään rajaliikenteen rajoituksista

Lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Lentoasemilla koronavirustestiin ovat päässeet kaikki vapaaehtoisetMarkku Ulander / Lehtikuva

Hallitus neuvottelee tänään puoleltapäivin siitä, miten Britanniasta lähtenyt tehokkaasti leviävä koronavirusmuunnos torjutaan. Hallitus miettii myös, mitä rajoituksia kotimaahan asetetaan, jos virus alkaa levitä voimakkaasti maan sisällä.

Lisäksi pohditaan esimerkiksi, pitääkö etäopetusta lisätä ja onko nyt oikea aika avata lasten harrastuksia.

Trumpin virkasyyteoikeudenkäynti voi lykkääntyä helmikuulle

Mitch McConnell
Yhdysvaltain senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell.Kevin Dietsch / EPA

Amerikkalaismedioiden mukaan Yhdysvaltain senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell ehdottaa, että senaatti antaisi ex-presidentti Donald Trumpin asianajajille kaksi viikkoa aikaa valmistautua virkasyyteoikeudenkäyntiä varten. Alun perin arveltiin, että oikeudenkäynti voisi alkaa jo tällä viikolla.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Politico (siirryt toiseen palveluun) lähteisiinsä vedoten, mutta sittemmin myös muun muassa uutiskanavat CBS News (siirryt toiseen palveluun) ja CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Hiiltä palaa taas yhä enemmän myös Euroopassa

Hiilikasa Hanasaaren voimalaitoksen edustalla.
Hiilikasa Hanasaaren voimalaitoksen edustalla Helsingissä.Tiina Jutila / Yle

Korona hyydytti koko maailman taloutta ja samalla käänsi hiilidioksipäästöt suurimpaan laskuun sitten toisen maailmansodan. Nyt maailmantalous taas virkoaa ja energiajärjestö IEA ennustaa myös Euroopassa hiilenkulutuksen lähtevän kasvuun – ensimmäistä kertaa lähes kymmeneen vuoteen.

Enää ei kuitenkaan nousta uusille ennätystasoille, järjestö ennustaa. Niinpä vuosi 2013 jäisi historiaan suurimpana hiilenpolton vuotena.

Hyväntekeväisyyspalveluun tuli tuplasti lahjoituksia

Savonrantalainen Heikki Nyrhinen
Joulun alla Savonlinnan seudulla heräsi valtaisa auttamishalu tulipalossa kotinsa menettäneen Heikki Nyrhisen perheen puolesta. Esa Huuhko / Yle

Koronan mullistama arki on aktivoinut suomalaiset auttamaan. Viime vuonna valtakunnalliseen hyväntekeväisyyspalveluun, Kotimaanapuun, tuli lahjoituksia yli tuplasti enemmän aiempiin vuosiin verrattuna.

Savonrantalaisen Heikki Nyrhisen koti paloi maan tasalle joulun alla. Perheelle kohdistettu keräys tuotti lähes 28 000 euroa. Se on Kotimaanavun toiseksi suurin summa tämäntyyppisissä keräyksissä kautta aikojen.

Uusia sateita pukkaa viikonloppuna

Perjantai-iltapäivän sää
Kerttu Kotakorpi / Yle

Lumisateet saavat jatkoa viikonloppuna. Eniten lunta on odotettavissa Itä-Suomeen, jossa lumipeitto voi viikonlopun aikana kasvaa jopa 20 sentillä. Tämän päivän sateet voivat tulla vetenä tai räntänä etelä- ja lounaisrannikolla.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi