1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Pohjanmaa

Kerhotoiminta vilkastuu keväällä usealla paikkakunnalla – Lapualla tuuletaan suurinta tukipottia

Pohjanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle kanavoituu yhteensä vajaa puoli miljoonaa euroa valtion tukea kerhotoiminnan pilotointiin.

Etelä-Pohjanmaa
Lapsia kiipeilytelineessä välitunnilla.
Kerhotoiminta tuo kaivattua puuhaa koululaisille. Arkistokuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Pohjanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle on myönnetty lasten kerho- ja harrastustoimintaan Suomen mallin pilotoinnin avustusta yhteensä 448 500 euroa. Rahat ovat Opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja niiden tarkoitus on järjestää lapsille mieluisia harrastuksia koulupäivän yhteyteen.

Etelä-Pohjanmaalla avustusta sai viisi kuntaa. Tuen yhteismäärä on 256 500 euroa, josta suurin yksittäinen avustus myönnettiin Lapualle, 160 000 euroa. Muut tukea saaneet olivat Ilmajoki, Kuortane, Kurikka, Lapua, Seinäjoki.

Pohjanmaan maakuntaan Suomen mallin pilotointiin valtiontukea on saanut 8 kuntaa, yhteensä tukisumma on 192 000 euroa. Suurin yksittäinen tuki Pohjanmaalla myönnettiin Vaasalle, 40 000 euroa.

Tuet olivat haussa loppuvuodesta. Pilottirahoituksen avulla kerätään kokemuksia ja malleja kerhotoiminnan pysyväksi jatkoksi.

Lapuan hakemus tuotti jättipotin

Suurimman yksittäisen tuen kuittaaja Lapua saa summalla aikaan kevään aikana noin 3000 kerhotuntia. Se tarkoitaa päivää kohti 30-40 tuntia kerhotoimintaa. Sivistysjohtaja Mika Kamunen riemuitsee tuesta, joka tarkoittaa käytännössä kerhotoimintaa jokaisena koulupäivänä jokaiselle koululla.

– Onhan se huikea määrä. Alakouluja on 11 ja yläkoulu siihen, niin jokaisella koululla pyörii kerhoja päivittäin useampiakin, sanoo Kamunen.

Lapualla lasten omat ehdotukset kerhoista olivat muun muassa puutyö/käsityö-, musiikki-, ja uintikerhoista, parkourista, välipalantekoa, mediaa.

– Näistä pyritään omalla toiminnalla, kansalaisopiston ja paikallisten yhdistysten sekä urheiluseurojen kanssa järjestämään mahdollisimman moni, lupailee Kamunen.

Lue seuraavaksi