1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiihto

Hiihtoharrastus suosiossa pääkaupunkiseudulla, näkyy myös hiihtovalmennuksessa

Runsasluminen talvi ja koronarajoitukset innostavat eri ikäisiä ulkoliikunnan pariin.

Hiihtäjiä Espoon Oittaalla 8. tammikuuta. Kuvituskuva. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Hiihtoharrastus on noussut pääkaupunkiseudulla poikkeuksellisen runsaslumisen talven ja koronaviruksen sulkeminen sisäliikuntapaikkojen myötä suosionsa huipulle.

Moni entinen sunnuntaihiihtäjä on kaivanut kellarin tai autotallin nurkkaan unohtuneet hikilaudat taas esille ja suunnannut laturaivoa uhmaten raittiiseen ilmaan kaksi uraiselle.

Myös hiihtovalmennukselle ja -opetukselle on nyt kova kysyntä. Esimerkiksi yrityksille hiihtotunteja järjestävä Electrofit Oy:n kaikki kurssit on lähes loppuunmyyty helmikuun puoliväliin asti, kertoo yrittäjä Simo Ojanen.

Valmennukseen hakeutuvat haluavat Ojasen mukaan erityisesti kehittää hiihtotekniikkaa. Jonkin verran on myös lajikokeiluja.

– Suurin osa on hiihtänyt aiemmin ja haluavat vinkkejä siitä, miten hiihtää paremmin. Hiihdon eri tekniikoita ja tyylejä halutaan ottaa haltuun ja kehittyä. Hiihtohan on yksi maailman vaikeimmista lajeista teknisesti, Ojanen sanoo.

Koronarajoituksilla vaikutusta lasten ja nuorten hiihtoinnostukseen

Korkeilla nietoksilla on ollut vaikutusta myös hiihtoseurojen harrastajamääriin.

Junioreilla mitattuna maan suurimman seuran eli Espoon hiihtoseuran valmennuksesta vastaava Timo Heinonen kertoo, että tänä talvena valmennukseen on tullut peräti noin kolmekymmentä uutta hiihtäjää. Se on EHS:n valmentaja Heinosen mukaan täysin poikkeuksellista.

– Ei ole ollut kyllä vastaavaa. Tämä on siinä mielessä ollut ihan poikkeuksellinen vuosi, ehdottomasti. Ehkä on vielä liian aikaista sanoa, mihin tämä homma päättyy, Heinonen pohtii.

Heinonen ei yllättyisi, jos pitkin kevättalvea tulee vielä lisää uusia harrastajia.

– Varsinkin jos lasten ja nuorten sisäliikunnan rajoitukset jatkuvat, se entisestään auttaa ulkoliikuntalajien suosiota, hän sanoo.

Espoon hiihtoseuran valmennusvastaava Heinonen korostaa, että hiihdon harrastuksen seurassa voi aloittaa missä vaiheessa talvea tahansa.

22.1. klo 19.06 Juttuun korjattu, että Electrofit Oy:n hiihtokurssit on lähes loppuunmyyty helmikuun puoliväliin asti, eikä siitä eteenpäin, kuten jutussa aiemmin kerroimme.

Lue myös:

Lunta tulee taivaan täydeltä ja suksikauppa käy kuin häkä – näistä syistä hiihtovälineet uhkaavat loppua kaupoista ennen maaliskuuta

Nurmijärvellä erikoinen murto: varkaat veivät lasten suksia ja monoja urheiluseuran varastosta – lasten hiihtokoulu uhkaa peruuntua

Muistatko, kun koulun liikuntatunneilla oli opeteltava kymmeniä urheilulajeja? Nyt pakollisia lajeja on enää yksi

Lahti tuo kansan käyttöön kaupunkisukset – lainavälineillä voi ottaa tuntumaa hiihtoon vaikka torin laidalla

Koronavuosi näkyi suomalaisten auttamishalussa – ennätysmäärät rahalahjoituksia vähävaraisille lapsille ja lapsiperheille

Ennen joulupukin kirjeessä toivottiin suksia, nyt pelejä ja hittileluja – katso kuvat joulun toivelistoista 1950-luvulta tähän päivään