Hyppää sisältöön

Google uhkaa estää hakukoneensa käytön Australiassa – syynä suunniteltu laki, joka pakottaisi sen maksamaan uutissisällöistä

Australian pääministeri Scott Morrison kuittasi nopeasti takaisin sanomalla, että "emme vastaa uhkauksiin".

Google tarjoaa hakukoneen ohella niin sähköpostipalvelua, kuvien tallennusta kuin monia muitakin digitaalisia palveluita. Kuva: Carolina Husu / Yle

Teknologiayhtiö Google uhkaa estää hakukoneensa käytön Australiassa, jollei hallitus muuta suunnittelemaansa lainsäädäntöä, joka pakottaisi Googlen maksamaan uutismedioille niiden sisällöistä.

Googlen Australian-johtaja Mel Silva sanoi perjantaina senaatin komitean kuulemisessa Canberrassa, että esitetyssä muodossa laki veisi pohjan internetin toiminnalta.

– Jos lain tämä versio tulisi voimaan, meille ei jäisi muuta todellista vaihtoehtoa kuin estää Googlen hakukoneen käyttö Australiassa, Silva sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Lakiesityksestä on käyty vaikeita neuvotteluja kuukausia. Vastaavaa uhkausta Googlelta ei ole aiemmin kuultu.

Google: Voimme maksaa, mutta ei näillä säännöillä

Suunnitellun lainsäädännön perusteella Google ja Facebook joutuisivat maksamaan australialaisille medioille korvauksia siitä, että ne julkaisevat otteita niiden jutuista hakutuloksissa.

Googlen Silvan mukaan yhtiö on valmis maksamaan uutissisällöistä, mutta ei esitettyjen sääntöjen mukaisesti.

Kiistellyin osa laista määräisi teknologiajätit välimiesmenettelyyn mediatalojen kanssa, jos ne eivät pääse kolmessa kuukaudessa sopuun mediasisältöjen arvosta. Välimiehen tehtäväksi jäisi ratkaista korvauksen suuruus teknologiayrityksen ja mediatalon esitysten väliltä. Tällainen malli olisi Silvan mukaan liian suuri taloudellinen riski Googlelle.

Teknologiayhtiöiden olisi lain nojalla myös ilmoitettava mediataloille kaksi viikkoa etukäteen algoritmien muutoksista, jotka vaikuttavat niiden sisältöjen jakeluun.

Australian pääministeri: Emme vastaa uhkauksiin

Australian pääministeri Scott Morrison vastasi napakasti Googlen uhkaukseen.

– Australia päättää säännöt siitä, mitä Australiassa saa tehdä. Se tapahtuu meidän parlamentissamme, Morrison sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Emme vastaa uhkauksiin.

Perjantaina senaatin komitean kuulemisessa myös Facebook oli sitä mieltä, että Australian suunnittelema laki ei nykymuodossaan toimisi. Facebookin mukaan sen pitäisi lopettaa australialaisten uutisten julkaisu palvelussaan, jos laki tulee voimaan.

Sekä Google että Facebook ovat esittäneet useita muutoksia lakiesitykseen.