1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätehuolto

Pizzalaatikot ja pahvit pursuavat yli äyräiden Helsingin seudulla – runsas lumisade laittoi jätehuollon sekaisin

Normaaliin jäteastioiden tyhjennysrytmiin palautuminen kestää vielä ainakin ensi viikon, arvioi HSY.

jätehuolto
Jätteenkuljetus takkuaa lumen takia
Jätteenkuljetus takkuaa lumen takia

Monien taloyhtiöiden jäteastiat pursuavat nyt roskia, pahvia ja erilaista kotitalousjätettä eri puolilla Helsingin seutua. Jätteiden tyhjennys laahaa paikoin useita päiviä normaaliaikataulun perässä, ja syynä tähän on runsas lumitilanne.

Ongelma on tuttu aiemmilta runsaslumisilta talvilta: esimerkiksi talvina 2010 ja 2012 lumitilanne aiheutti mittavia ongelmia jätekuljetuksiin.

– Kuljetukset ovat olleet jäljessä viime viikon runsaista lumisateista alkaen. Tilanne vaihtelee alueittain, jossain ollaan päivän verran perässä, jossain ajantasalla ja jossain viive on useampiakin päiviä, kertoo kuljetuksista vastaava käyttöpäällikkö Juho Nuutinen HSY:stä.

Normaalirytmiin palautuminen kestää Nuutisen arvion mukaan vielä ainakin ensi viikon, hieman säätilanteesta riippuen. Katoksiin kertynyt jäte hidastaa tilanteen purkamista entisestään: yksi tyhjennyskerta kestää huomattavasti tavallista pidempään, kun kuljettajan täytyy jäteastioiden tyhjentämisen lisäksi kerätä katoksessa sikin sokin pursuilevat roskat.

Kartonki tuottaa eniten ongelmia

Nuutisen mukaan toinen tilannetta hankaloittava tekijä on ollut rikkoutuneet kuljetusautot.

– Lumen vuoksi tapahtui useampia kalustorikkoja, jotka ovat hidastaneet tilannetta entisestään, vaikka olemme yrittäneet siirtää lisää autoja tätä paikkaamaan.

Erityisesti Espoon alueella on Nuutisen mukaan tällä hetkellä useamman päivän viiveitä tyhjennyksissä. Suurimmat ongelmat aiheuttaa kartonki, joka vie paljon tilaa ja sitä kertyy helposti suuria määriä.

Täysi roskalaatikko jätekatoksessa.
Monet pääkaupunkiseudun taloyhtiöiden roskakatokset pursuavat nyt pahvia. Simo Kymäläinen / Yle

Juho Nuutinen suosittelee säilyttämään kartonkijätettä kotona tai parvekkeella, jos roskakatoksessa on täyttä. Ulos kannattaa nyt viedä vain haisevimmat ja välttämättömimmät roskat. Tosin ruokaa sisältäviä bio- tai sekajätepusseja ei saisi viedä jätekatokseen, eikä sen ulkopuolelle odottamaan tyhjennystä, jotta rottaongelma ei pahenisi.

– Kartonki on tällä hetkellä näistä jätelajeista herkin, säiliöt täyttyvät nopeasti ja siinä se viive näkyy helpoiten.

HSY muistuttaa (siirryt toiseen palveluun), että taloyhtiöiden roskakatokselle vievä reitti tulisi olla asianmukaisesti aurattu ja jätetilan edusta hiekoitettu.

Lue seuraavaksi