1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Timo Soini

Timo Soini uumoilee Trumpin perustavan radioasemia: "Ivanka Trumpista voitaisiin tehdä uusi hahmo"

Soini arvioi, että Trump ja hänen entinen neuvonantajansa Steve Bannon voisivat yhdistää voimansa Ivanka Trumpin tukemiseksi.

Timo Soini
Timo Soini
Pitkän uran politiikassa tehnyt Timo Soini kuvaili Donald Trumpin pilanneen omia ja republikaanien mahdollisuuksia kautensa viimeisen kuukauden aikana. Kuvassa Timo Soini marraskuussa 2020.Marja Väänänen / Yle

– Veikkaan, että Donald Trump ja [entinen neuvonantaja] Steve Bannon luovat yhteisen median, perussuomalaisten perustaja Timo Soini arvioi Yle Radio Yhden Ykkösaamussa perjantaina Yhdysvaltain entisen presidentin tulevaisuuden suunnitelmia.

Soini uumoili, että kaksikkoa kiinnostaisi perustaa Yhdysvallat täyteen pieniä radioasemia.

Soini pohdiskeli myös, että Trumpin on vaikea tehdä asioita muiden hyväksi, mutta jos hän katsoisi pidemmälle, hän voisi tehdä Bannonin ja muiden avulla tyttärestään Ivanka Trumpista "uuden hahmon".

– Ellei hän olisi höyrähtänyt lopussa, hän olisi kiinnostava tekijä. Viimeisen kuukauden aikana hän pilasi omia ja republikaanien mahdollisuuksia, Soini arvioi Trumpin presidenttikauden loppua.

Timo Soini kertoo katselleensa Yhdysvaltain vallanvaihtoa mielenkiinnolla: hänen ulkoministerikaudellaan (2015–2019) transatlanttiset suhteet olivat tärkeässä roolissa.

Joe Biden on itse ollut luomassa [Yhdysvaltain] kahtiajakoa. Synnittömiä ei ole politiikassa, Soini kuvaili.

Niin ikään Ykkösaamussa vieraillut vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara arvioi, etteivät Yhdysvaltain ongelmat ratkea neljässä tai neljässätoistakaan vuodessa.

– Jos Yhdysvallat olisi osakeyhtiö, myisin nyt niitä osakkeita, Soininvaara kuvaili.

Osmo Soininvaara.
Osmo Soininvaara muistuttaa, etteivät Yhdysvaltain ongelmat ratkea neljässä tai neljässätoistakaan vuodessa. Petteri Bülow / Yle

Hän muotoilee, että Yhdysvaltain vaalijärjestelmän huonoimmat puolet tulivat nyt esille. Kaksipuoluejärjestelmässä ihmiset ovat kaukana toisistaan:

– He kuvittelevat toisistaan ihan mitä tahansa. Luin juuri tutkimuksesta, jonka mukaan 55 prosenttia yhdysvaltalaisista olisi pettynyt, jos lapsensa menisi naimisiin toisen puolueen kannattajan kanssa, Soininvaara huomauttaa.

Tähän Soini vastasti esimerkillä Suomesta:

– Esimerkiksi Vantaalla on paljon perussuomalaisten ja vihreiden kannattajia. Miehistä perussuomalaisia äänestää varmaan yli 30 prosenttia, naisista vihreitä yli 30 prosenttia. Siellä täytyy olla pariskuntia, joissa nainen äänestää vihreitä ja mies perussuomalaisia, Soini sanoi.

– Kerroit juuri sen syyn, miksi syntyvyys on Suomessa alentunut, Soininvaara vastasi.

Lue seuraavaksi