1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailuyritykset

Lapin matkailuelinkeinon liitto vetoaa Metsähallitukseen: Puolittakaa matkailuyritysten vuokrat

Liiton mukaan viime keväänä ja kesänä myönnetyt vuokranalennukset olivat hyvä apu yrityksille, mutta nyt tarvitaan uusia ja pidempikestoisia toimenpiteitä.

matkailuyritykset
Hostel Cafe Kodin vastaanoton kyltti.
Kansainvälisen matkailun pysähtyminen on ajanut monet Lapin yritykset ahdinkoon.Nella Nuora / Yle

Lapin matkailuelinkeinon liitto haluaa Metsähallituksen alentavan matkailuyritysten vuokria 50 prosentilla kuluvan vuoden ajaksi.

Liiton mukaan viime keväänä ja kesänä myönnetyt vuokranalennukset olivat hyvä apu yrityksille, mutta nyt tarvitaan uusia ja pidempikestoisia toimenpiteitä.

Lapin matkailuyritysten edunvalvoja muistuttaa, että koronapandemia on pysäyttänyt kansainvälisen matkailun täksi talveksi. Matkailuelinkeino odottaa kansainvälisiä tulovirtoja Lappiin seuraavan kerran vasta ensi talvena.

Liiton mukaan kansainvälinen matkailu tuo noin 70 prosenttia Lapin matkailuelinkeinon liikevaihdosta, josta suurin osa tulee talven aikana.

– Lapin matkailuyritykset ovat jo vuoden 2020 aikana olleet suurten taloudellisten haasteiden edessä. Asiakkaita ei ole ollut, eikä sen myötä tuloja. Kustannuksia on leikattu kaikin mahdollisin keinoin ja samaan aikaan kehitetty toimintaa mahdollisimman terveysturvalliseksi, jotta edes kotimaisia asiakkaita pystytään palvelemaan. Nyt näyttää siltä, että vuosi 2021 on taloudellisesti vielä vaikeampi, Lapin Matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell sanoo tiedotteessa.

Liiton viime lokakuussa tekemässä kyselyssä 60 prosenttia matkailuyrityksistä arvioi, etteivät ne voi jatkaa toimintaansa kymmentä kuukautta pidempään ilman kansainvälisiä asiakkaita.

Lue lisää:

Viime talvena Juha-Pekka Mikkolan safarifirmassa oli 26 työntekijää, nyt enää hän itse – yritykset ovat ahtaalla, kun konkurssisuoja päättyy

Katsele, kuuntele ja lue, mitä Lapissa tapahtuu: Yle Lapin Areena-sivulle pääset tästä.

Lue seuraavaksi