1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Säätiöt ja apurahat

Kokkotyö-säätiön toiminta voi loppua jo helmikuussa – työntekijät ja satoja pitkäaikaistyöttömiä tyhjän päälle

Säätiön hallitus esittää selvitystilaan hakeutumista. Selvitystila voi johtaa konkurssiin.

Kokkotyösäätiön kierrätysmyymälä Kokoon-shop & Cafe Kaarlelankadulla Kokkolassa. Kuva: Nathalie Lindvall

Työvalmennuspalveluita Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella tarjoavan Kokkotyö-säätiön toiminta saattaa loppua helmikuussa.

Säätiön hallitus on esittänyt säätiön päättävälle elimelle hallintoneuvostolle selvitystilaan asettamista. Jos esitys menee läpi, toiminta saattaisi loppua jo helmikuussa.

Väliaikainen toimitusjohtaja Sonja Jungar-Irjala toteaa, ettei hän näe muuta vaihtoehtoa kuin ehdottaa helmikuun alussa kokoontuvalle hallintoneuvostolle selvitystilaa.

Selvitysmies tutkii silloin varat ja velat ja katsoo, onko edellytyksiä jatkaa toimintaa. Selvitys voi johtaa lopulta konkurssiin.

Vaikeudet kasautuivat

Säätiö on ollut suurissa talousvaikeuksissa, ja viime vuonna siellä käytiin yt-neuvottelut. Toimintaa myös supistettiin.

Kokkotyö-säätiöllä on runsaat 50 työntekijää, ja se työllistää parhaillaan runsaat kolme ja puoli sataa pitkäaikaistyötöntä esimerkiksi työnohjauksessa ja kuntoutuksessa. Viime kuntoutuksessa oli kaikkiaan vajaat 700 henkilöä

Toimitusjohtaja Sonja Jungar-Irjala kiteyttää, että säätiön ongelmat kasautuivat. Velka on kumuloitunut, eikä maksusuunnitelmia pystytä tekemään, kun mistään ei voida hakea tukea.

– Me emme ole olleet tukikelpoisia koronavuoden tukiin. Osassa tuista säätiöt on rajattu pois. Meneillään olevaan valtionkonttorin kustannustukihakuunkin tukihaun kelpoisuus on harkinnanvarainen. Ainoa koronatuki on ollut Aluehallintoviraston maksama nuorten työpajatoiminnan tuki.

Kokkotyösäätiölle on juoksevien kulujen lisäksi koitunut maksettavaksi arvonlisäveroja satoja tuhansia euroja. Verottaja on tehnyt arvonlisävero-oikaisun palvelumaksatuksista, joiden säätiö oli luullut olevan arvonlisäverottomia.

– Jälkikäteen voi sanoa, että kunnilta olisi voinut toivoa koronavuonna tukea, kun kunnat kuitenkin sitä tukea ovat saaneet. Mehän olemme kuntien työväline ja tuotamme palveluita, joita kunnat tarvitsevat.

Esimerkiksi Kokkolan kaupunki on vuosien varrella tukenut säätiötä useaan otteeseen. Joulukuussa kaupunki päätti olla ohjaamatta suoraa tukea säätiölle, mutta päätti ostaa siltä laitospesula KokkoPesun osakkeet 175 000 eurolla.

Kokkolan kaupunki tukee Kokkotyö-säätiötä – kuntoutustoiminnan järjestäjä on talousvaikeuksissa

Kokkotyö-säätiö luopuu pesulatoiminnasta

Poikkeustila lamautti osan kuntouttavasta työtoiminnasta, osa siirtyi verkkoon – helpoimmin etätapaamisiin ovat löytäneet nuoret

Asiasta kertoi ensimmäisenä Österbottens Tidning (siirryt toiseen palveluun) (maksumuurin takana).