1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Rokotteet jaettu eteenpäin oikeaoppisesti, vakuuttavat sairaanhoitopiirit – STM tyytyväinen saamiinsa selvityksiin

Suuriakin määriä rokotteita voi olla jo menossa jakoon kuntiin, vaikka sairaanhoitopiirien varastosaldo näyttäisi muuta.

rokotteet
Koronarokotus ruiskeita valmiina.
Kristiina Lehto / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ovat laatineet vastauksensa sosiaali- ja terveysministeriön selvityspyyntöön koronarokotteiden määristä.

STM kertoi aiemmin tällä viikolla lähettäneensä selvityspyynnön sairaanhoitopiireille. Selvityspyyntö koski COVID-19-rokotteiden määriä ja rokotusten jakamissuunnitelmia. Ministeriön mukaan HYKSin alueella oli jakamatta 17 789 rokotetta ja TYKSissä vastaava luku on 12 964.

HUS: Muuttuneet ohjeistukset ja toimitusten epävarmuus vaikeuttavat suunnittelua

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kirjoittaa tänään antamassaan vastauksessa, että koronarokotustoiminnan kantavana ajatuksena ripeän rokottamisen lisäksi on ollut varmistaa se, että rokotteita ei mene hukkaan, kunnat saavat rokotteita tasapuolisesti ja rokotteiden saatavuus kunnissa on ennakoitavaa, ettei jo annettuja aikoja jouduta perumaan.

HUSin mukaan keskeinen syy rokotetoimituksien vaiheistamiseen liittyy rokotteen syväjäädyttämiseen. Tällä hetkellä käytössä oleva Comirnaty-rokote edellyttää säilytystä syväjäädytyksessä. Rokote säilyy sulattamisen jälkeen vain viisi vuorokautta jääkaapissa.

– Kuntiin on lähetetty rokotteita vain sellaiset määrät, jotka varmuudella voidaan antaa viiden vuorokauden sisällä. Rokotteet annetaan ajanvarauksella. Aikoja voidaan avata varattavaksi, kun on tiedossa rokotteiden määrät, sanoo toimialajohtaja Kerstin Carlsson HUS Apteekista.

HUSin mukaan sen apteekissa oli kuluvan viikon keskiviikkona 20. tammikuuta yhteensä 12 480 rokoteannosta. Tämän jälkeen kuntiin on toimitettu ja tullaan toimittamaan vielä tällä viikolla tuhansia rokotteita. Ensi viikolle on suunniteltu 13 000 rokoteannoksen toimitukset kuntiin.

HUSin mukaan rokotteiden toimituksiin ovat vaikuttaneet myös päivittyneet ohjeet. Alkuvaiheessa ohjeistettiin varaamaan tehosterokotteita syväjääpakastimiin, jotta varmistetaan tehosterokotteiden riittävyys kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Tämä ohjeistus muuttui 7.1.2021, jolloin ilmoitettiin, että toista rokoteannosta ei tarvitse säästää tehosterokotusta varten.

HUSin vastauksen selvityspyyntöön voi lukea kokonaisuudessaan täältä (siirryt toiseen palveluun).

TYKS: selvityksessä ei ilmi mitään uutta tai ihmeellistä

Myös Turun yliopistollinen keskussairaala on lähettänyt aamulla selvityksen koronarokotemääristä ministeriölle. STM:n mukaan esimerkiksi TYKSin alueella olisi jakamatta vajaat 13 000 koronarokotetta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Mikko Pietilän mukaan rokotteet on käytetty TYKSin alueella oikeaoppisesti, eikä selvityksessä tullut ilmi jakamattomia rokotteita.

– Meille ei tullut selvityksessämme ilmi mitään uutta tai ihmeellistä. Selvityspyyntö koski koko erityisvastuualuetta, eli Varsinais-Suomen lisäksi Satakuntaa, Pohjanmaata ja osin myös Ahvenanmaan maakuntaa. Oma arvioni on, että kaikilla näillä alueilla on varsin hyvät, järjestelmälliset suunnitelmat siitä, miten olemassaolevat rokotevarastot käytetään, sanoo Mikko Pietilä.

STM on tyytyväinen selvityksiin

STM kertoi tänään iltapäivällä olevansa tyytyväinen saamiinsa selvityksiin.

STM:n tiedotteen mukaan HUS ja TYKS selittivät, että tiettyyn päivään sidottu varastotieto ei kerro, kuinka paljon varastosta on jo suunniteltu annettavaksi eteenpäin lähimmän viikon aikana ennen seuraavan rokote-erän saapumista.

Suuriakin määriä rokotteita voi olla jo menossa jakoon kuntiin, vaikka varastosaldo näyttäisi muuta. Rokote-erät ovat siten jo sidottuja eikä niitä silloin voida jakaa uusiin kohteisiin.

STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen kertoo, että selvitysten myötä ministeriö sai kehittämisehdotuksia rokotteiden määristä käytävään keskusteluun.

– Nyt pystymme paremmin yhdessä käymään keskustelua valtakunnallisesta rokotusten etenemisestä ja sen haasteista, Tuija Kumpulainen STM:stä toteaa.

Lue lisää:

TYKSissä ihmetellään ministeriön paimenkirjettä jakamattomista koronarokotteista – "Meillä ei ole tällaisia määriä rokotetta missään varastossa makaamassa"

Lue seuraavaksi