Hyppää sisältöön

Ylioppilaskokeiden uusimisten määrä jatkaa kasvua – koronapandemia ja laaja todistusvalinta piiskureina

Kevään ylioppilaskirjoituksissa yritetään korottaa arvosanaa liki 28 000 kokeessa.

Ylioppilastutkinnon arvosanoilla on entistä suurempi merkitys sillä yli puolet korkeakoulujen uusista opiskelijoista valitaan todistusarvosanojen perusteella. Kuva: Kaisa Siren / AOP

Kevään ylioppilastutkintoon on ilmoittautunut (siirryt toiseen palveluun) noin 46 700 kokelasta. Määrä on liki 3 400 enemmän kuin viime keväänä.

Ilmoittautumisia (siirryt toiseen palveluun) eri aineiden ja oppimäärien kokeisiin on lähes 145 500. Koekohtaisia ilmoittautumisia on runsaat 11 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Luvussa ovat mukana tutkintoa suorittavat ja kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan.

Syksystä 2019 lähtien hyväksyttyjä arvosanoja on saanut yrittää korottaa niin monta kertaa kuin haluaa.

Eniten kasvua onkin tapahtunut nimenomaan uusimisten määrässä. Viime syksyn ylioppilaskokeessa määrä kasvoi selvästi ja suunta on keväällä sama.

Kevään kokeissa 113 000 on ensimmäisiä suorituskertoja, 4 500 hylätyn kokeen uusimisia ja 27 800 hyväksytyn kokeen uusimisia.

– Koronatilanne on vaikuttanut kokelaiden suunnitelmiin ja suoriutumiseen jo kahden tutkintokerran ajan, ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo.

Tähkän mukaan on vaikea arvioida, pysyykö uusimisten määrä myös jatkossa näin suurena.

Hän muistuttaa, että kaikki kokeisiin ilmoittautuneet eivät osallistu kokeeseen ja ilmoittautumisia myös mitätöidään.

Viime syksynä arvosanan korottaminen onnistui noin 25 prosentilta uusintaan ilmoittautuneista.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä

Viime keväänä reaalikokeiden järjestämistä aikaistettiin koronapandemian vuoksi viikolla kesken ylioppilaskirjoitusten. Tähkän mukaan moni kokelaista koki, että ei pystynyt näyttämään osaamistaan poikkeusoloissa.

– Viime syksynä arvosanan korottaminen onnistui vain noin 25 prosentilta uusintaan ilmoittautuneista.

Luku on vaihdellut vuosittain eri tutkintokerroilla 32–50 prosentin välillä.

Hylättyjä arvosanoja korottamaan ilmoittautuneista 51–62 prosenttia on onnistunut nostamaan arvosanojaan. Viime syksynä osuus jäi 46 prosenttiin.

Ilmoittautumisten määrään vaikuttavat myös opiskelijavalintojen muutokset.

Korkeakoulut ottivat viime vuonna käyttöön laajan todistusvalinnan. Opiskelijoista yli puolet valitaan (siirryt toiseen palveluun) todistusarvosanojen perusteella.

Osassa viime kevään valintoja todistuksella valittavien määrää nostettiin tuntuvasti, koska perinteisiä valintakokeita ei pystytty järjestämään suunnitellusti koronapandemian takia.

Koronavirus vaikuttaa kevään kirjoituksiin

Ylioppilaskirjoitukset alkavat 16. maaliskuuta ja päättyvät 7. huhtikuuta.

Kaksi reaalikoepäivää on jaettu neljäksi koepäiväksi ja matematiikan koepäivä jaetaan erillisiksi pitkän ja lyhyen matematiikan koepäiväksi.

Lautakunta antaa lukioille ohjeita koejärjestelyistä, lähikontaktien vähentämisestä ja maskien käytöstä. Kokeita on mahdollista järjestää lukioissa pienemmissä ryhmissä ja suuremmilla turvaväleillä.

Kokelas voi kevään tutkinnossa halutessaan suorittaa sellaisia kokeita, jotka olisivat olleet alun perin samana tutkintopäivänä.

Muutos helpottaa erityisesti niiden kokelaiden tilannetta, joiden tutkintosuunnitelmat muuttuivat viime vuoden keväällä tai syksyllä oman sairastumisen tai muun syyn vuoksi

Lue myös:

Aiheesta voi keskustella lauantai-iltaan 23.1.2021 klo 23.