1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoliikenne

Lennot Venäjälle alkoivat uudelleen – junat ja bussit eivät toistaiseksi kulje itärajan yli

Ensimmäisenä palautuvat lennot Helsinki-Vantaalta Moskovaan ja Pietariin.

lentoliikenne
Venäläisiä matkustajia passitarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Moskovasta Suomeen saapuville matkustajille järjestettiin torstaina laajennettu testaus, jossa matkustajat ohjattiin vapaaehtoiseen koronatestiin ennen passintarkastusta. Jani Saikko / Yle

Aeroflot on aloittanut lennot Moskovan ja Helsingin välillä. Tammi- ja helmikuussa yhtiö lentää reittiä kahdesti viikossa torstaisin ja lauantaisin. Ainakin ensimmäisillä lennoilla on riittänyt matkustajia.

Maaliskuun lopulla lentojen määrä lisääntyy kolmeen päivittäiseen vuoroon ja samalla myyntiin tulee päivittäin lähes 630 paikkaa.

Myös Finnair aloittaa nyt uudelleen maaliskuussa 2020 keskeytyneet lennot Venäjälle. Tammikuun lopulla alkavat lennot uudelleen Pietariin. Helmi- ja maaliskuussa lentoja on kahdesti viikossa, mutta maaliskuun lopussa alkavalla kesäliikennekaudella yhtiö aikoo lentää Pietariin jo neljästi päivässä.

Moskovaan Finnair aloittaa säännöllisen reittiliikenteen uudelleen maaliskuun alussa. Aluksi lentoja on kolmesti viikossa, ja lennot tapahtuvat ATR-potkuriturbiinikoneilla. Maaliskuun lopulla vuorojen määrää on tarkoitus lisätä neljään päivittäiseen vuoroon, ja samalla konetyyppi vaihtuu suihkukalustoon.

Venäläisiä matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Matkustajia jonottamassa Moskovan lennon lähtöselvitykseen Helsinki-Vantaalla. Matkustajamäärät ovat vielä pieniä. Jani Saikko / Yle

Parin ensimmäisen kuukauden ajan paikkamäärät lennoilla ovat pieniä. Finnairin mukaan lennot palvelevat perheenjäsenten tapaamisia, opiskelua ja välttämätöntä työmatkustusta sekä vaihtomatkustusta niin Helsinki-Vantaalla kuin Pietarissakin.

– Seuraamme kysyntää ja miten pandemia kehittyy sekä matkustusrajoitukset muuttuvat. Reittiohjelmaa voidaan sen mukaan tarkistaa, sanoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist.

Käytännössä lentokone on ainoa tapa matkustaa julkisilla kulkuvälineillä Venäjälle, sillä Suomen ja Venäjän välillä kulkevien Allegro- ja Tolstoi-junien liikennöinti on ollut keskeytyneenä maaliskuusta 2020 lähtien. Myöskään bussit eivät kulje toistaiseksi.

Lentoyhtiöt ennakoivat Venäjän lentojen kysynnän lisääntyvän aikaisintaan kesällä. Kesäkaudella Finnairilla on myynnissä Pietarin lennoilla päivittäin yli 540 paikkaa ja Moskovan reitillä 600 paikkaa. Aeroflotin Helsingin lennoilla on tarjolla päivittäin 630 paikkaa.

Sen sijaan aiemmin Finnairin reittiverkostoon kuuluneisiin kohteisiin Jekaterinburgiin, Kazaniin ja Samaraan lentojen aloittamista yhtiö ei suunnittele toistaiseksi.

Lue seuraavaksi