Hyppää sisältöön

Hallitus: Rajojen liikennerajoitukset kiristyvät, kaikki matkustajat halutaan koronatestiin ja sukulaisten oikeus rajanylitykseen tiukentuu

Matkustusrajoitukset astuvat voimaan ensi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Maria Ohisalo ja Krista Kiuru hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus on sopinut perjantaina keinoista, joilla yritetään estää ärhäkästi leviävien koronavirusmuunnosten leviämistä Suomeen.

Rajanylitysten määrät on tarkoitus painaa 30 päivän ajaksi mahdollisimman alas.

–Tavoitteemme on vähentää liikennettä rajoilla, jotta on mahdollista testata kaikki rajan yli tulevat ja ohjata karanteeniin, sanoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr).

– Matkustamisen volyymiä on laskettava. Testit ulotetaan kaikille rajanylityspaikoille, ja kaikki matkustajat ohjataan testiin. Toimeenpano alkaa heti, luetteli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Kiurun mukaan apuun tarvitaan satoja ihmisiä, jotta testaamiset on ylipäänsä mahdollista suorittaa.

Näin matkustaminen muuttuu

Matkustamista rajoitetaan 30 päivän ajan.

Rajoitukset tulevat voimaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä eli keskiyöllä 27. tammikuuta – lukuun ottamatta Imatran raja-aseman henkilöliikenteen sulkemista, joka tulee voimaan myöhemmin. Iso vaikutus toimilla on etenkin Tornion ja Haaparannan rajalla.

  • Pohjois-Suomen rajayhteisöjen erivapaudet lakkautetaan eli vapaa oikeus asioida naapurimaassa loppuu.
  • Ulkomailta Suomeen saa matkustaa vain puoliso, seurustelukumppani, lapsi, vanhemmat tai isovanhemmat.
  • Lapissa rajanylityspisteiden aukioloaikoihin voi tulla rajoituksia.
  • Yllämainitut rajoitukset tulevat voimaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä
  • Imatran raja-asema suljetaan henkilöliikenteeltä, tavaraliikenne jatkuu.
  • Rajoitukset ovat voimassa 25. helmikuuta saakka.

Hoitajat, pelastajat ja "uuden kasvun tuojat" saavat tulla

Työmatkaliikenne lakkaa, mutta poikkeuksia on aloilla, jotka ovat huoltovarmuuden eli yhteiskunnan toimivuuden ylläpitämisen kannalta keskeisiä.

Näitä aloja ovat terveydenhuollon, kuten sairaanhoidon sekä turvallisuuden, kuten pelastustyön tehtävät. Rajan ylittämiseen edellytetään työnantajan erikseen täyttämä lomake.

Näiden lisäksi maan rajat voivat ylittää tietyt, kulttuurin, urheilun ja elinkeinoelämän tekijät.

Suomeen voivat tulla tehtäviin, jotka ovat toimialan elpymisen, sen uuden kasvun, alueellisen talouden tai pitkän aikavälin toimintaedellytysten turvaamiseksi välttämättömiä.

Ohisalo vetoaa vähentämään matkailun minimiin

Ihmisiä ei ole mahdollista kieltää poistumasta Suomeen ja palaamista Suomeen, sillä liikkumisen vapaus on perustuslaillinen oikeus. Ohisalo vetosi, ettei rajan yli matkustettaisi muista kuin aivan välttämättömistä syistä.

– Emme tekisi näin rajuja rajoitustoimia, elleivät ne olisi aivan välttämättömiä, Ohisalo sanoi.

Rajoitusten taustalla on se, että toistaiseksi Suomessa on muuntovirusta vähemmän kuin muualla. Torstaihin mennessä Suomessa on havaittu yhteensä 86 muuntuneen viruskannan aiheuttamaa koronatartuntaa.

Virossa ja Ruotsissa koronan ilmaantuvuusluvut ovat kymmenkertaiset Suomeen verrattuna.

Rajoitukset osuvat rakennusteollisuuteen

Ylen erikoislähetyksessä vierallut Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell kertoi ennen tiedotustilaisuutta varautuvansa siihen, että esimerkiksi Viron ja Suomen välillä työmatkaliikenne rakennusalalle keskeytyy.

Randell toivoo, että Suomen työmailla työskentelevät virolaiset voisivat jäädä Suomeen eivätkä poistuisi, jotta työmaat eivät pysähtyisi. Nyt pohditaan myös käytännön asioita, kuten paikkoja, mihin heidät voitaisiin majoittaa.

– Nämä työntekijät ovat usein perheellisiä Baltiasta kotoisin olevia henkilöitä. Jos tilanne jatkuu pitkään, jossain vaiheessa heidän täytyy päästä perheidensä luo, ja jos he eivät pääse takaisin silloin, tilanne rakennustyömailla ja teollisuudessa heikkenee, Randell ennakoi.

Pitkät neuvottelut

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi ennen hallituksen neuvotteluja, että käytännössä perjantaina tarkastellaan mahdollisuuksia muuttaa Ruotsin, Norjan ja Viron välisen liikenteen rajaliikennettä.

– Selvää on, että rajat on meidänkin mielestä se kohta, josta tiukennukset kannattaa vahvimmin aloittaa, sanoi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.).

– Muuntovirus aiheuttaa nyt sellaisen huolen paitsi Suomessa ja totta kai ympäri Eurooppaa, ja me tullaan muuta Eurooppaa jäljessä niin nyt on korkea aika meidänkin tehdä jo aika tiukkojakin toimia, Maria Ohisalo kertoi päivällä Säätytalon neuvotteluihin saapuessaan.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ennakoi neuvotteluista useamman tunnin mittaisia, ja neuvottelujen venymiseen on kehotettu varautumaan.

– Muuntovirus on uusi tumma pilvi, johon joudutaan aikaa käyttämään, Kaikkonen sanoo.

Ensi viikolla ehkä rajoituksia Suomen sisällä

Toinen kokonaisuus on se, mitä Suomessa tehdään. Se jää ensi viikon töiksi.

Krista Kiuru kertoi tiedotustilaisuudessa, että hallitus jatkaa Suomen sisäisten koronatoimien sekä hallituksen hybridistrategian käsittelyä ensi viikolla.

Hallituksesta on väläytetty pitkin viikkoa, että tiukimmat, koronan leviämisvaiheen rajoitukset, voitaisiin ottaa käyttöön ennakoivasti myös muilla alueilla, vaikka tartuntamäärät eivät olisi yhtä korkealla.

Tämä vaikuttaisi muun muassa perustasolla olevien alueiden harrastustilojen aukioloon sekä ravintoloiden aukioloaikoihin. Ravintoloita ei kuitenkaan voitaisi sulkea muuten kuin tapauskohtaisesti, jos ne rikkovat sääntöjä.

Kesämökki pannaan?

Entä saako kesämökillä käydä – tästäkin rajoituksesta on keskusteltu.

Viidessä hallituspuolueessa on eri toiveita siitä, tulisiko Suomen sisäisiä aluerajoituksia kiristää vai pikemminkin höllentää.

Keskustan Saarikko kertoo saaneensa kunnista liian usein viestiä, jonka mukaan koronatoimista kärsivät etenkin lapset.

– Tilanne on jatkuvan, tasaisen hankala nyt liian monessa paikassa Suomessa. Käymme läpi, onko oikea aika tehdä kiristyksiä. Oma toiveeni on, että lasten ja nuorten osuus harkitaan perusteellisesti, koska heihin liittyvä jälkilasku on liian kova, Saarikko arvioi neuvottelutilannetta Suomen sisäisistä rajoituksista.

Ylelle arvioitiin silti perjantaina, että höllennykset harrastuksiin eivät ole tällä kierroksella todennäköisiä. Myöskään peruskoululaisten siirtämistä etäopetukseen ei haluta.

EU-maissa sävy on muuttunut tiukemmaksi

Hallitus aloitti neuvottelut perjantaina Säätytalossa 12.30.

Ykköskeinona on rajaliikenteen kiristäminen entisestään. Esimerkiksi Viron ja Ruotsin työmatkaliikenteen rajoitukset ovat neuvotteluissa esillä. Maahantulijoiden määrää halutaan vähentää, jotta kaikki rajanylittäjät voitaisiin testata.

Marin sanoi ennen neuvotteluja, että Pohjolankin mailla on ollut erilaisia linjaukset siitä, miten tiukasti ne rajanylitystä valvovat.

– Esimerkiksi Ruotsin puolella ei ole ollut sellaista rajasääntelyä kuin Suomen puolella on ollut, vastaavasti Norja on ottanut kovatkin toimenpiteet käyttöön, Marin sanoi Säätytalolla.

Marin viittasi eiliseen EU-huippukokoukseen, jossa useampi valtio korosti vapaan liikkuvuuden sijaan sitä, että rajatarkastuksia otetaan käyttöön, liikennettä keskeytetään jopa kokonaan.

Marin painotti, että karanteenien ja testien määräämisessä on kyse viranomaispäätöksistä, eikä hallitus voi niistä voi päättää. Hallitus voi kuitenkin vaikuttaa testaamisedellytysten parantamiseksi.

– Kyse on testauksessa resurssien vahvistamisesta, yhteistyön toimivuudesta – esimerkiksi Viron kanssa siitä, miten laivaliikenteen testausta voidaan yhdessäkin järjestää, Marin sanoi.

Marin sanoi keskustelleensa koronatoimista Viron pääministerin Jüri Rataksen kanssa viimeksi eilen.

Testaaminen on vapaaehtoista. Viron laivoilla huomattiin viikonloppuna, että vain kymmenen prosenttia Suomee tulijoista meni testiin. Velvoittavuutta testeihin tai karanteeneihin ei nykyisen lain mukaan kuitenkaan lisätä.

Sen sijaan ihminen voidaan jo nyt velvoittaa terveystarkastukseen ja testiin aluehallintoviraston päätöksellä. Näin voidaan toimia esimerkiksi Viron laivoilla.

Samalla keskustellaan, mitä ammattiryhmiä maahan voi kiristysten jälkeen tulla, esimerkiksi huoltovarmuuden säilyttämisen takia.

Kiristykset laskisivat rajavartioston mukaan rajaliikennettä jopa alle puoleen nykyisestä. Esimerkiksi rakennustyöntekijät jäisivät Ylen tietojen mukaan rajan taakse.

Lue myös: