1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Moskovan poliisi varoittaa tukahduttavansa Navalnyi-protestit – Navalnyin sosiaalisen median tilillä julkaistiin terveiset

Oppositiopoliitikon useita tukijoita on pidätetty ennen protesteja.

Aleksei Navalnyi
Poliisit raahaavat mielenosoittajaa Pietarissa.
Poliisit pidättivät mielenosoitukseen osallistuneita Navalnyin kannattajia Pietarissa maanantaina.Olga Maltseva / AFP

Venäjällä Moskovan poliisi varoittaa tukahduttavansa viikonlopulle kaavaillut mielenosoitukset vangitun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tueksi.

Poliisi sanoi, että luvatta järjestetyt julkiset tilaisuudet katsottaisiin uhkaksi yleistä järjestystä kohtaan.

Navalnyin Instagram-tilillä (siirryt toiseen palveluun) julkaistiin perjantaina teksti, jossa Navalnyi kiitti "Palatsi Putinille"-videon julkaisemisesta. Erityisesti hän kiitti koululaisia, jotka ovat tehneet aiheesta protestivideoita TikTok-palvelussa.

Laajasti levinneiden videoiden takia Venäjän viranomaiset ovat yrittäneet saada TikTok-sovellusta poistamaan videoita, kertoo Moscow Times (siirryt toiseen palveluun).

Navalnyi myös viestitti, ettei hänellä ole aikeita tehdä itsemurhaa erilaisilla tavoilla ja hänen mielentilansa on vakaa.

– Kävelen portaita erittäin huolellisesti, minulta mitataan joka päivä verenpaine. Se on kuin kosmonautilla, eli sydänkohtauksen riski on poissuljettu, kertoi Navalnyin päivitys.

Navalnyi otettiin kiinni sunnuntaina, kun hän palasi Venäjälle, ja hänet tuomittiin pidettäväksi vangittuna 30 päivän ajan. Navalnyi on kehottanut kansalaisia lähtemään kaduille protestoimaan. Mielenosoituksia on suunniteltu lauantaille.

Tuhansien sakot ja pidätyksiä ympäri maata

Mielenosoitusten alla useita Navalnyin liittolaisia ja tukijoita on pidätetty eri kaupungeissa, kertoo Meduza (siirryt toiseen palveluun). Heidän joukossaan on muun muassa Navalnyita tukenut Ljubov Sobol sekä Navalnyin tiedottaja Kira Jarmyš. Sobol pääsi vapaaksi tuntienpidätyksen jälkeen, Jarmyš on pidätetty yhdeksän päivän ajaksi.

Oikeus määräsi Sobolille perjantaina hieman alle 3 000 euron sakot siitä, että hän kannusti osallistumaan Navalnyita tukeviin mielenosoituksiin.

Navalnyi oli viiden kuukauden ajan Saksassa, missä hän toipui myrkytyksestä. Navalnyi sairastui elokuussa lennolla Siperiasta Moskovaan. Useissa Euroopan maissa tehtyjen laboratoriotutkimusten mukaan Navalnyi oli myrkytetty novitšok-tyyppisellä hermomyrkyllä.

Lue lisää:

EU-parlamentti esittää Nord Stream 2:n pysäyttämistä – syynä Navalnyin pidätys

Niinistö keskusteli Navalnyista Putinin kanssa – kommentoi myös Marinin ulostuloa asiassa: "Meillä ei ollut mitään etukäteiskeskustelua"

Esitutkintavankeudessa istuva Aleksei Navalnyi julkaisi videon Vladimir Putinista

Venäjällä oppositiopoliitikko Navalnyi on joutumassa oikeuteen myös sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta

Miksi Aleksei Navalnyi otettiin kiinni ja mitä hänelle tapahtuu seuraavaksi? Katso vastaukset neljään kysymykseen

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi