Hyppää sisältöön

Lapin keskussairaalan leikkausjonot voi katsoa nyt netistä

Erikoisaloista on nyt nähtävillä ortopedian, plastiikkakirurgian ja gynekologian tiedot.

Lapin keskussairaalassa tehdään vuosittain 650-700 tekonivelleikkausta. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Lapin keskussairaalan suunniteltujen leikkausten ja toimenpiteiden jonotusaikoja voi katsoa Lapin sairaanhoitopiirin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Tiedot päivitetään joka kuukausi.

Erikoisaloista on nyt nähtävillä ortopedian, plastiikkakirurgian ja gynekologian tiedot. Muidenkin erikoisalojen jonotuksen ja hoitoonpääsyn tietoja luvataan lisätä sivustolle vähitellen.

Leikkaus- tai toimenpidejonolla tarkoitetaan useimmiten odotusaikaa erikoislääkärin vastaanotolla tekemästä hoidon tarpeen arvioinnista varsinaiseen toimenpiteeseen, kuten leikkaukseen.

Esimerkiksi tekonivelleikkaukseen on noin 2,5 kuukauden, rintojen pienennykseen 2 kuukauden ja riippuvatsan korjaukseen 3 kuukauden jono.

Lapin keskussairaalassa tekonivelleikkauksiin jonotusaika on lyhentynyt viime vuosina. Sairaanhoitopiirin mukaan leikkaussalitoimintaa on tehostettu ja ortopedian erikoislääkäreiden virat on saatu täytettyä. Tekoniveliä leikkaavia ortopedejä on tällä hetkellä neljä. Myös plastiikkakirurgian leikkausjono on erittäin lyhyt. Plastiikkakirurgisia leikkauksia tekee kolme erikoislääkäriä.

Viime kuukausien aikana Lapin keskussairaala on pystynyt tarjoamaan tekonivelleikkauspalvelujaan myös ulkopaikkakuntalaisille. Sairaalassa on leikattu kuusamolaisia, pudasjärveläisiä ja puolankalaisia tekonivelpotilaita ja tässä vaiheessa potilaiden kokemukset ovat olleet myönteisiä. Lapin keskussairaalassa tehdään vuosittain 650-700 tekonivelleikkausta.

Hoidon tarpeen arviointi aloitetaan erikoissairaanhoidossa kolmessa viikossa lähetteen saapumisesta. Tutkimukset ja erikoislääkärin arviointi on tehtävä kolmessa kuukaudessa lähetteen saapumisesta. Tarpeelliseksi todettu hoito alkaa viimeistään kuudessa kuukaudessa siitä, kun hoidon tarve on arvioitu. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa hoito on aloitettava kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arviosta.

Katsele, kuuntele ja lue, mitä Lapissa tapahtuu: Yle Lapin Areena-sivulle pääset tästä.

.
.