Hyppää sisältöön

Raskautta tulisi välttää pari kuukautta koronarokotuksen jälkeen – varoaika on pitkä varmuuden vuoksi

Rokotteen aiheuttama tulehdusreaktio kestää yleensä viikon tai pari.

Kahden kuukauden varoaika perustuu pitkälle vietyyn varovaisuuteen. Kuvituskuva. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen valmisteyhteenvedossa todetaan, että raskaaksi tulemista pitäisi välttää kaksi kuukautta rokotteen saamisen jälkeen.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että suositus perustuu pitkälle vietyyn varovaisuusperiaatteeseen. Sillä rokotteen valmistaja haluaa varoittaa, että rokotteen mahdollisia vaikutuksia sikiöön ei ole vielä tutkittu tarpeeksi.

– Siinä ajatellaan sitä, että jos rokotteen laukaisema tulehdusreaktio jotenkin vaikuttaisi lapseen ihan raskauden alkuvaiheessa.

Nohynek kuitenkin lisää, että esimerkiksi eläinkokeiden perusteella ei kuitenkaan ole mitään viitettä siitä, että rokote vaikuttaisi sikiöön negatiivisesti.

– Ei ole ilmennyt epämuodostumia tai mitään muutakaan hälyttävää.

Ylilääkäri itse on sitä mieltä, että kahden kuukauden varoaika sisältää reilun turvamarginaalin. Rokotteen aiheuttama inflammaatio eli tulehdusreaktio kehossa kestää yleensä enintään pari viikkoa.

– Kahden kuukauden aika on siis todellakin pitkälle vedetty varovaisuuden vuoksi.

Myös rokotteen sisältämä RNA eli ribonukleiinihappo katoaa elimistöstä hyvin pian rokottamisen jälkeen, sillä se hajoaa elimistössä nopeasti.

Tutkimukset laajentuneet raskaana oleviin

Yleensä rokotuksissa ei ole kahden kuukauden varoaikaa. Esimerkiksi influenssarokotuksissa sellaista ei ole. Päin vastoin influenssarokotetta suositellaan sekä raskautta suunnitteleville että jo raskaana oleville.

Koronarokotteen varoaika on herättänyt keskustelua esimerkiksi lapsettomuusklinikoilla.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, että raskausyritys ja lisääntymishoidot keskeytettäisiin rokottamisen takia, Nohynek sanoo.

Toisin kuin influenssarokotetta, koronarokotetta ei vielä toistaiseksi suositella myöskään kaikille raskaana oleville, vaan rokote voidaan antaa raskaana oleville tarveharkinnan jälkeen.

Jos raskaana oleva on suuressa vakavan koronataudin riskissä esimerkiksi perussairautensa tai työnsä vuoksi, hänet voidaan rokottaa, jos hän itse niin toivoo.

Rokoteseurantatutkimukset maailmalla ovat parhaillaan laajenneet myös raskaana olevien pariin.

– Yhdysvalloissa lähes tuhannen naisen ryhmä on ottanut koronarokotteen raskauden eri vaiheissa, ja sieltä tulemme saamaan arvokasta tutkimustietoa.

Lue lisää:

Nyt alkoivat koronarokotukset ajanvarauksella, ensimmäisten joukossa Porvoossa yli 80-vuotiaille: "Nyt vain odotamme, että pian tapaisimme tyttäremme"

Fimea saanut ensimmäisen haittailmoituksen koronarokotteesta – maailmalla koronarokote aiheuttanut muita rokotteita enemmän allergiareaktioita

Onko raskaana olevan äidin oireeton koronatartunta uhka vauvan terveydelle? Tähän kysymykseen aletaan etsiä vastausta Suomessa