1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tutkimus

Tutkimus: äidin asenteella on vaikutusta urakehitykseen – ja jos isä on ollut maanviljelijä, yrittäjyys kiinnostaa keskivertoa enemmän

Lapsuuden opit eivät ole ainoa tie menestykseen, mutta uuden tutkimuksen mukaan kodin asenteella on vaikutusta uraan.

tutkimus
Oulun yliopiston hiljaiset käytävät
Tutkimuksen mukaan äidin kannustava asenne ennakoi päätymistä esimerkiksi korkeakoulutetun uralle. Kuvituskuva Oulun yliopistosta.Paulus Markkula / Yle

Lapsuudenaikaiset tekijät voivat vaikuttaa siihen, millaisia työura ja työhyvinvointi ovat keski-iässä. Näin todettiin Oulun, Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa.

Tutkimuksessa käytettiin aineistona vuonna 1966 syntyneiden, koko ikänsä seuratun pohjoissuomalaisen ryhmän vastauksia. Lähes 6 500 vastaajaa olivat arviointihetkellä 46-vuotiaita.

Aineistosta eroteltiin viisi erilaista työuratyyppiä: perinteiset työntekijän urat, korkeakoulutettujen työuratyyppi, yrittäjän polulle hakeutuneet, viivästyneesti työllistyneet ja epävakaalla työuralla olleet.

Tutkijat totesivat, että äidin kannustava asenne taloudelliseen itsenäisyyteen ennustaa päätymistä yrittäjän tai korkeakoulutetun uralle.

Tutkittavien äideiltä oli jo raskauden aikana kysytty, kuinka tärkeänä nämä pitävät ponnistelua kohti parempia taloudellisia olosuhteita.

– Korkeakoulutetuilla ja yrittäjillä oli enemmän taustoja, joissa äiti oli ollut sitä mieltä, että yksilön tulee ponnistella kohti parempaa taloudellista menestystä, työterveyshuollon professori Leena Ala-Mursula Oulun yliopiston elinikäisen terveyden tutkimusyksiköstä kertoo.

Myös isän ammatin merkitys nousi esille. Viidennes yrittäjän polun valinneista tuli perheestä, jossa isä oli ollut maanviljelijänä tutkittavan ollessa teini-ikäinen.

Työelämässä ponnisteluun kannustava asenne perheessä ja suotuisa työurakehitys näyttävät kulkevan käsi kädessä. Ala-Mursula kuitenkin korostaa, että lapsuuden opit eivät ratkaise kaikkea.

– Ponnisteluun kannattavalla asenteella oli vielä keski-iässä yhteyttä työtyytyväisyyteen ja työn merkityksellisyyteen elämässä. Mutta kyllä työn imua koetaan kaikenlaisten työurien myötä ja työolosuhteisiin kannattaa panostaa myös keski-iässä, Ala-Mursula sanoo.

Lue myös:

Joillekin työstä tulee yhä mielenkiintoisempaa, toisille käy päin vastoin – "Ihmisille jää työ, joka vaatii jonkinlaista luovaa ajattelua"

Työelämässä menestyminen on nuorille tärkeää – alavalinnoissa kriteereiksi nousevat palkkaus ja kiinnostavat työtehtävät

Lue seuraavaksi