Hyppää sisältöön

Italiassa 112 Suomi -sovelluksella soitetun hätäpuhelun sijaintitiedot välittyvät nyt suoraan paikalliseen hätäkeskukseen

Hätäkeskuspäivystäjän ja avuntarvitsijan välillä voi olla iso kielimuuri. Mobiilisovellus helpottaa soittajan sijainnin selvittämistä.

112 Suomi -sovelluksella on yli 1,8 miljoonaa käyttäjää. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

112 Suomi -sovelluksella on mahdollista soittaa hätäpuhelu EU-maissa, ja se ohjautuu kohdemaan hätäkeskukseen. Vähitellen mahdollistuu myös soittajan sijaintitietojen välittäminen sovelluksesta hätäkeskukseen.

Suomi ja Italia ovat ottaneet toiminnon käyttöön ensimmäisinä, joten kun 112 Suomi -sovelluksella soittaa hätäpuhelun Italiassa, paikallinen hätäkeskus saa soittajan sijainnin tietoonsa.

Vastaavasti italialainen sovellus toimii Suomessa samoin.

Suomen Hätäkeskuslaitos kuuluu Euroopan hätänumerojärjestö EENA:n järjestämään Pan-European Mobile Emergency Apps -projektiin. Siinä toteutetun järjestelmän avulla eurooppalaiset 112-sovellukset toimivat yli maan rajojen. Sijaintitiedot saadaan käyttöön eri maissa portaittain.

Sovelluksen käyttäjien ei tarvitse tehdä muutoksen takia mitään.

– Uudistus tuo varmasti paljon helpotusta matkailijoita kohdanneisiin hätätilanteisiin, sillä vieraassa maassa on hankala kertoa sijaintiaan. Hätäkeskuspäivystäjän ja avuntarvitsijan välillä saattaa monesti olla iso kielimuuri, mikä vaikeuttaa sijainnin selvittämistä. Olemme iloisia, että nyt myös meillä Suomessa hätäkeskuspäivystäjä tietää, kun puhelu tulee toisen maan 112-sovelluksesta, kuvailee Hätäkeskuslaitoksen hätäliikenneasiantuntija Dan Berlin.

112 Suomi -mobiilisovelluksella on yli 1,8 miljoonaa käyttäjää.

Lue myös:

.
.