1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pyörön koulun ryppäässä Kuopiossa jo 35 koronatartuntaa, kyse mahdollisesti supertartuttajasta – muuntovirusta ei ole toistaiseksi löydetty

Infektioylilääkärin mukaan tilanne on hallinnassa.

koronavirus
Koronavirustestin autokaistalle opastava kyltti talvella Kuopiossa.
Lääkärikeskus Mehiläisen koronatestipiste Kuopiossa.Toni Pitkänen / Yle

Koronatilanne on vaikeutunut Kuopiossa tällä viikolla. Syynä on tartuntojen leviäminen erityisesti kouluissa. KYSin infektioylilääkäri Irma Koivula uskoo kuitenkin, että tartuntojen kasvu saadaan talttumaan, mikäli ihmiset noudattavat annettuja ohjeita.

Pyörön koululla paljastui laaja epidemiarypäs, ja lähes koko koulu siirrettiin etäopetukseen kahdeksi viikoksi.

– Tartuntoja on nyt koululaisissa ja heidän perheissään. Pyörön kouluun liittyvässä ryppäässä testejä tehdään myös osalle altistuneista, vaikka he olisivat oireettomia, sanoo KYSin infektioylilääkäri Irma Koivula.

Pyörön koulun tartuntaryppäässä on todettu perjantaihin mennessä kaikkiaan 35 tartuntaa. Kuopiossa on karanteenissa satoja ihmisiä.

Myös oireettomia testataan nyt

Alueellinen koronatyöryhmä päätti maanantaina, että Kuopio ja Siilinjärvi siirtyivät epidemian kiihtymisvaiheeseen. Muualla Pohjois-Savossa ollaan vielä perustasolla.

Tähän mennessä Kuopion seudulla ei ole paljastunut muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia. Muuntovirusta seulotaan erityisesti epidemiaryppään tapauksista, sillä tartuntoja on todettu lyhyessä ajassa paljon.

– Tässä voi olla kyse niin sanotusta superlevittämistilanteesta, Irma Koivula toteaa.

Tartunnat eivät kuitenkaan ole levinneet merkittävästi muuhun väestöön. Koivulan mukaan rypäs on hallinnassa ja torjuntatoimet on aloitettu nopeasti.

Kuopiossa ja Siilinjärvellä on voimassa kiihtymisvaiheen maskisuositus, joka tarkoittaa esimerkiksi sitä, että maskeja suositellaan nyt myös kaikille koululaisille kuudennesta luokasta lähtien.

Koivula painottaa, että testiin tulee hakeutua nyt hyvin lievissäkin oireissa.

Kokoontumisrajoitukset voimassa koko Itä-Suomessa

Itä-Suomen aluehallintovirasto päätti tällä viikolla jatkaa kokoontumisrajoituksia Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Kaikki yli 20 ihmisen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Määräys on voimassa 22.2. asti.

Esimerkiksi Kuopion kaupunginteatterin esitykset on peruttu, ja jääkiekkoseura KalPa on ilmoittanut pelaavansa pelit tyhjille katsomoille 22.2. asti.

Lue myös:

Koronatilanne Pohjois-Savossa: Useita uusia koronatartuntoja maakunnassa, tiukat kokoontumisrajoitukset jatkuvat Itä-Suomessa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: HUS ja TYKS vastasivat ministeriön selvityspyyntöön rokotteista, Suomessa 350 uutta tartuntaa, Saksassa tartunnat laskussa

Lue seuraavaksi