1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumityöt

Nyt lunta putoaa ja pudotetaan katoilta – Sairaalaan tikattavaksi joutunut nainen: Varoittakaa lumen pudottamisesta, ettei muille käy näin

Kiinteistöliitto neuvoo taloyhtiöitä vaatimaan lunta pudottavilta yhtiöiltä riittävät suojaustoimet eli puomitukset, kyltit ja kadulla päivystävän huutajan.

lumityöt
Lumimyräkkä Helsingissä.
Helsingin pelastuslaitos varoittaa katoilta putoavasta lumesta ja jäästä. Jutussa kerrottu naisen loukkaantuminen lumenpudotuksessa ei liity kuvan kiinteistöön.Jorge Gonzalez / Yle

Helsingin pelastuslaitos varoittaa Twitterissä, että sään lauhtumisen takia lunta putoaa nyt katoilta. Vaaranpaikat pitäisi nyt eristää puomeilla ja/tai siimoilla ja varoittaa kyltein sekä jalankulkijoita kadulla että ulos astuvia kiinteistön asukkaita.

Nuori nainen joutui sairaalaan viime maanantaina Helsingin kantakaupungissa, kun lumenpudotuksesta ei ollut hänen mukaansa varoitettu mitenkään. Nainen kuuli kimeän pillin vihellyksen ja näki keltaiseen pukeutuneen miehen vain sekunteja ennen kuin hänen päähänsä putosi jäätä tai kovaa lunta.

Etätöissä ollut nainen lähti aamupäivällä hakemaan lounasta ja ulkoiluttamaan pientä koiraansa. Asuntoon ei ollut jaettu mitään tiedotetta lumenpudotuksesta, myöskään rappukäytävässä eikä ulko-ovessa ei ollut mitään tietoa käynnissä olevasta lumenpudotuksesta.

Nainen astui kadulle, jossa hänen mukaansa ei ollut mitään puomeja tai lippusiimoja. Naisen koira pysähtyi tarpeilleen kivijalan viereen ja nainen laittoi kotiavaimia laukkuunsa. Naisen mukaan tässä meni useita kymmeniä sekuntteja.

– Katsoin kivijalkamyymälään ja mietin, että voi ei, mitähän tuo myyjä nyt ajattelee, kun mun koira nostaa tähän jalkaansa, se ei varmaan tykkää nyt tästä.

Samalla nainen kuuli pillin vihellyksen, näki keltaiseen huomioväriin pukeutuneen miehen kauempana ja tunsi kovan iskun päässään.

Lunta pudotettiin 7-kerroksisen talon katolta.

Ohikulkijat tilasivat ambulanssin

Nainen käveli päätään pidellen kulman taakse ja tajusi, että hänen hanskansa on veressä, samoin pipo. Hän alkoi huutaa ambulanssia.

Paikalle rynnännyt pilliin puhaltanut mies painoi kylmää lunta naisen päähän.

– Mies hoki vaan koko ajan anteeksi, anteeksi.

Nainen kertoo huutaneensa ambulanssia moneen kertaan, koska oli veren määrästä sekaisin eikä tiennyt, kuinka suuri haava päässä on.

– Jotenkin ajattelin, että joskushan ihmiseen voi koskea niin paljon, ettei kipua enää tunne. Olin kai shokissa.

Paikalle tulleet ohikulkijat, eivät lumenpudottajat, tilasivat ambulanssin. Paikalle hälytetty naisen miesystävä soitti myös poliisille.

Miesystävän mukaan murtaen suomea puhuneet lumenpudottajat tivasivat, miksi poliisi kutsutaan paikalle. Nainen ei pystynyt osallistumaan keskusteluun kivuiltaan ja järkytykseltään.

Myyjä vahvistaa, ettei aluetta ollut eristetty

Kivijalkamyymälän myyjä vahvistaa Ylelle, että aluetta ei ollut mitenkään eristetty puomeilla tai lippusiimalla eikä myymäläänkään ollut tuotu mitään tietoa lumenpudotuksesta. Myyjä näki huomioväreihin pukeutuneen miehen ratikkakiskoilla sekä verisen naisen.

Naisen päähän neulottiin sairaalassa kolme tikkiä. Lisäksi hän sai aivotärähdyksen.

– Miksikö kerron tämän? Siksi, ettei kenellekään tapahtuisi näin. Kaikki varotoimet pitää hoitaa, kun lunta pudotetaan katoilta. Minä selvisin vähällä, onni onnettomuudessa.

Naisen pienikokoinen koira säästyi todennäköiseltä kuolemalta, koska se juuri pissasi talon kivijalkaan pienen lipan alla.

Myös taloyhtiön hallitus voi olla vastuussa

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo, että lumenpudotuksesta sekä myös itsekseen katon reunoilta putoavasta lumesta pitää ilmoittaa esimerkiksi puomeilla ja kylteillä jalankulkijoille. Lisäksi hän suosittelee lumenpudotukseen myös henkilöitä maanpinnalle varmistamaan, ettei kukaan jää lumikuorman alle.

– Taloyhtiöhän yleensä tilaa lumenpudotuksen urakoitsijalta. Suosittelen, että taloyhtiö tilaa työn ammattilaisilta ja vaatii sopimuksessa, että urakoitsija, heidän sopimuskumppaninsa, ryhtyy riittäviin turvautumistoimiin.

– Jos lumenpudottajat eivät ole ryhtyneet riittäviin turvautumistoimiin ja pudotus aiheuttaa vahingon, niin totta kai silloin voidaan ryhtyä arvioimaan heidän vastuutaan.

Jo viime vuonna Kiinteistöliitto muistutti (siirryt toiseen palveluun)taloyhtiön hallituksen vastuusta.

– Vastuu siitä, että lumet tulevat turvallisesti pudotetuksi, on viime kädessä taloyhtiön hallituksella.

Tässä kerrotun naisen tapauksessa on vielä epäselvää, kuka korvaa hänelle esimerkiksi kivun ja tahraantuneet vaatteet.

Yle ei poikkeuksellisesti julkaise haastatellun naisen eikä taloyhtiön nimeä.

Lumenpudotuksesta vastannut huoltoyhtiö kieltäytyy kommentoimasta asiaa mitenkään ennen poliisilta saamaansa selvitystä. Ylen tietojen mukaan huoltoyhtiö on tilannut työn alihankintana toiselta yhtiöltä.

Kerrostalon katon reunalla näkyy valtavia lumikinoksia.
Taloyhtiö on viime kädessä vastuussa, jos lunta putoaa katolta tai parvekkeilta jonkun päälle. Kuvan talo ei liity jutussa mainittuun onnettomuuteen.Kristiina Lehto / Yle
Lue seuraavaksi