1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. al-Hol

YK: Al-Holin leirillä surmattu useita ihmisiä alkuvuoden aikana

Leirillä on YK:n arvion mukaan entistäkin levottomampaa.

al-Hol
 Naisia Al-Holin leirillä.
Syyrialaisia naisia kuvattuna Al-Holin leirillä joulukuussa.Delil Souleiman / AFP

Väkivaltaisuudet Koillis-Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä ovat kiihtyneet. YK kertoo, että pelkästään tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana leiriltä on raportoitu "12 syyrialaisen ja irakilaisen asukkaan murhaa".

YK:n lausunnon mukaan yksi surmattu oli leirillä pakolaisena asunut irakilaisnainen. Tarkemmin lausunnossa ei surmatuista tai tekijöistä kerrota.

YK:n mukaan turvallisuustilanne muuttuu yhä kestämättömämmäksi, ja YK:n humanitaaristen asioiden toimisto UNOCHA vaatii alueen kurdiviranomaisia puuttumaan tilanteeseen.

– Pyydämme leirin turvallisuudesta vastaavia viranomaisia varmistamaan sekä asukkaiden että avustustyöntekijöiden turvallisuuden, UNOCHA:n edustaja Jens Laerke sanoi perjantaina.

AFP: Leirillä useita aseellisia hyökkäyksiä

Uutistoimisto AFP kertoo, että leirillä on viime kuukausina nähty myös useita pakoyrityksiä sekä aseellisia hyökkäyksiä vartijoita ja kansalaisjärjestöjen työntekijöitä vastaan.

Al-Holissa on sekä maansisäisiä pakolaisia että terroristijärjestö Isisin taistelijoiden perheenjäseniä. Kurdiviranomaiset ovat vaatineet ulkomaita kotiuttamaan kansalaisensa leiriltä.

Leiriltä kotiutettiin joulukuussa useita suomalaisia. Tuolloin ulkoministeriön mukaan Koillis-Syyrian leireille jäi yhä noin viisi suomalaista naista ja noin viisitoista lasta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan al-Holissa olevista syyrialaisista ja irakilaisista monet ovat alkujaan paenneet Isisin ja kurdijoukkojen taisteluita.

Lue myös:

Al-Holin äitien paluu herätti jälleen keskustelun Suomen terrorismilakien uudistamisesta – miksi terroristijärjestöön kuuluminen ei ole jatkossakaan rikos? 23.12.

Ulkoministeri Haavisto al-Hol-kotiutuksista: Sain tarkan tiedon asiasta perjantaina, leirille jääminen olisi ollut suurempi turvallisuusriski 21.12.

Analyysi: Suomi näyttää tietä al-Hol-kotiutuksissa – ravisuttavalla päätöksellä on yhdet kasvot 20.12.

Jihadismin tutkija al-Holin äitien kotiutuksista: Sataprosenttista varmuutta turvallisuusriskeistä ei todennäköisesti saavuteta 20.12.

Saksa ja Suomi tekivät yhteistyötä al-Holin leirin kotiutuksissa – Saksa haki Syyriasta kolme naista ja 12 lasta, yksi naisista pidätettiin heti 20.12.

Al-Holista kotiutettiin nyt myös aikuisia – paljonko paluut ovat maksaneet, mitä leirillä vielä oleville tapahtuu? 18.12.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi