Hyppää sisältöön

Viileässä talossa asuvalta vanhukselta tullut hätäpuhelu johti liikuttavaan tekoon – hyväsydämiset ensihoitajat jäivät auttamaan puunkannossa

Ensihoitajat kertovat, että auttavat pienissä askareissa tarpeen mukaan.

Anne Tiimonen ja Jari Kononen toivat avun iäkkäälle pariskunnalle. Kuva: Eksote

Ensihoitajat Anne Tiimonen ja Jari Kononen saivat alkuviikosta ilmoituksen hoitotehtävästä Etelä-Karjalassa asuvan iäkkään pariskunnan luona. Soittaja oli vanha nainen, joka toimi myös miehensä omaishoitajana pariskunnan omassa talossa maaseudulla.

– Hänellä oli avuntarve, koska hän oli tuntenut vointinsa huonontuneen. Aika tavallinen tehtävä, Tiimonen kertoo.

Tilannekartoituksen jälkeen ensihoitajat päätyivät siihen tulokseen, että iäkästä pariskuntaa ei tarvitse siirtää sairaalaan. Heidän kuntonsa ja pärjäämisensä oli riittävän hyvää.

Vanhusten kanssa käydyssä keskustelussa tuli ilmi, että pari viettää arkeaan pitkälti itsekseen. Heidän omaisensa asuvat toisella paikkakunnalla. Koronatilanteesta johtuen pariskunta on itse halunnut vältellä tapaamisia, koska molemmat kuuluvat riskiryhmään.

– Siinä heidän kanssa keskustellessa huomasimme parini kanssa, että sisällä oli aika viileää. Pakkaspäiviä oli tulossa ja rupesimme kyselemään, että millä tavalla tämä asunto lämpiää, Tiimonen sanoo.

Pariskunta lämmitti taloaan polttopuilla, joita säilytettiin ulkoliiterissä.

Ensihoitajat Tiimonen ja Kononen päättivät kantaa tuleville päiville lämmityspuut taloon. Aikaa puunkantoon meni neljä minuuttia.

– Ensihoito ei ole pelkkää ensihoitoa. Kokonaisuus pitää huomioida. Jos päädytään siihen, että ihminen jää kotiin, hänellä pitää olla lämpöä, juomaa ja ruokaa, Tiimonen sanoo.

Tiimonen lisää, että ensihoitaja tarkastavat paikat myös hoitotilanteen vaatiessa potilaan kuljetusta pois kotoa.

– Silloin varmistetaan muun muassa, että kaikki ikkunat ovat kiinni ja liedet pois päältä. Näin taloon voi turvallisesti palata sairaalareissun jälkeen.

Ei epätavallinen tilanne

30 vuotta ambulanssissa ensihoitajana työskennellyt Anne Tiimonen kertoo, että kyseessä ei ollut erityisen poikkeava tilanne.

– Kyllä tämä ihmisten pärjäämisen seuraaminen siellä omassa kodissa kuuluu meidän perustehtäväämme, Tiimonen sanoo.

Tiimonen muistelee, ettei ole aikaisemmin koskaan kantanut puita tehtävällä, mutta tiskannut hän on.

– Silloin väsynyttä iäkästä ihmistä lääkittiin ja huomasin, että keittiössä on tiskialtaassa parin päivän tiskit. Ajattelin, että tiskaanpa samalla, kun parini laskee lääkettä potilaalle. Lähtiessä otimme vielä roskat, Tiimonen sanoo.

Ensihoitaja Anne Tiimonen korostaa, että sen hetken hälytystilanne sanelee, kuinka kauan ensihoitajat pystyvät kiinnittämään huomiota asuinympäristöön.

– Luonnollisesti potilaan kunto tarkastetaan tehtävällä ensimmäiseksi. Meidän täytyy lähteä rivakasti seuraavaan paikkaan, jos seuraavasta kiireellisestä tehtävästä ilmoitetaan, Tiimonen sanoo.

"Hyvä mieli jäi"

Puiden kantaminen iäkkään pariskunnan luona oli Tiimosen mukaan todella pieni vaiva.

– Jäi hyvä mieli. Apua soittanut iäkäs nainen oli aidosti onnellinen ja huojentunut puuavusta. Hän kertoi, että pystyy nyt kunnolla keskittymään vain levähtämiseen. Hänen heikko olonsa meni ohitse käyntimme aikana, Tiimonen kertoo.

Jatkoa ajatellen pariskunnan luona käytiin myöhemmin tällä viikolla tekemässä Eksoten Iso Apu -palvelun kautta palvelukartoitus, jolla selvitettiin millaisissa asioissa he tulevaisuudessa tarvitsevat apua.