Hyppää sisältöön

Ysiluokkalaisten Prahan matka peruuntui viime keväänä ja lennoista maksetut 22 000 euroa ovat yhä saamatta – matkatoimisto hakeutui konkurssiin

Kemissä 60 oppilaan ja valvojien Prahan lennot ostettiin SASilta nyt jo konkurssiin hakeutuneen Gränsresor-matkatoimiston kautta.

Tätä kuvaa otettaessa keväällä 2019 matka Prahaan siinsi Syväkankaan koululaisten mielessä vielä toiveikkaana. Kuvassa vas. Saana Suorsa (8a), opettaja Tarja Ikonen, Heamoo Hser (8c) ja Miska Pikkarainen (8b). Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Kemin Syväkankaan koulun yhdeksäsluokkalaiset odottavat edelleen lentolippurahojen palautuksia viime keväänä peruuntuneesta Prahan matkasta. Koulun kaksi opettajaa ovat kyselleet noin 22 000 euron palautusten perään jo kuukausia tuloksetta.

60 oppilaan ja valvojien leirikoulumatka ostettiin SAS -lentoyhtiöltä pohjoisruotsalaisen Gränsresor-matkatoimiston kautta. Lentoyhtiö perui matkan keväällä viime hetkellä.

Tilannetta mutkistaa nyt vielä se, että kyseinen matkatoimisto kertoi viime viikolla Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun) jättäneensä konkurssihakemuksen pandemian aiheuttamien taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Gränsresor -matkatoimiston konkurssipesän asioita hoitava asianaja Bo Andersson vastasi Ylen tiedusteluihin sähköpostilla ja totesi konkurssipesää koskevien selvitysten olevan vielä kesken. Toistaiseksi hänellä ei ollut antaa vastauksia siihen, ovatko matkustajat saamassa maksuhyvityksiä tai missä määrin lentoyhtiöt ovat palauttaneet lippurahoja.

Syväkankaan koulun opettaja Petri Kumpumäki sanoo, että matkatoimistoon on oltu yhteydessä keväästä lähtien lukuisia kertoja. Lentoyhtiöllä palautukset vain viipyivät viipymistään.

– Loka-marraskuussa sieltä kerrottiin, että SAS ei ole palautusruuhkan vuoksi vieläkään palauttanut lentolippurahoja, mutta niiden pitäisi tulla nyt alkuvuodesta. Kun hiljattain yritin matkatoimistoon taas soittaa, kukaan ei enää vastannut.

Lentojen varausnumerot jäivät saamatta

Opettaja Petri Kumpumäki sanoo myös yrittäneensä saada asiaa eteenpäin olemalla yhteydessä suoraan lentoyhtiöön. Ongelmaksi tuli se, että lentolippujen varausnumeroita ei ennen lentojen peruuntumisia ehditty asiakkaalle toimittaa ja ilman niitä asia ei lentoyhtiössä edennyt mihinkään.

– Arvelen tässä käyneen niin, että lennot peruuntuivat keväällä sellaisena ajankohtana, ettei lippuja oltu ehkä vielä ehditty kirjoittaa tai tietoja toimittaa edes matkatoimistolle. Toki meillä kuitti on siitä, että olemme tuon kyseisen summan maksaneet, Kumpumäki sanoo.

Kemin Syväkankaan koulun yhdeksäsluokkalaiset olivat keränneet rahaa Prahan matkaa varten uutterasti koko yläkoulun ajan. Ulkopuolisia avustuksia ei matkaan ole saatu.

Oppilasta kohden matkakassaan kerättiin noin 700 euroa, joista osa on oppilaille jo palautettu, mutta vajaat 400 euroa on nyt siis vielä kiinni lentolipuissa.

SAS -lentoyhtiölle asetettu uhkasakko Norjassa ja Ruotsissa

Leirikoulua järjestelemässä olleisiin kemiläisiin opettajiin ei ole kertaakaan oltu yhteydessä matkatoimistosta saati lentoyhtiöstä.

– Luotimme matkatoimiston vakuutteluun siitä, että ihan varmasti ne rahat tulemme saamaan. Nyt yritämme tätä taas jostain kautta selvittää. Ei auta kuin toivoa, että tässä vielä hyvin käy, Petri Kumpumäki sanoo.

Kysymysmerkki on kuitenkin vielä se, ehtikö SAS maksaa korvaukset nyt konkurssiin menneen matkatoimiston tilille vai ovatko rahat edelleen lentoyhtiöllä.

Norjan ja Ruotsin tiedotusvälineiden mukaan SAS on saanut molemmissa maissa kovaa kritiikkiä pandemian vuoksi peruttujen lentojen maksuhyvitysten viivästymisestä.

Norjassa siviili-ilmailuhallinto on hiljattain vaatinut (siirryt toiseen palveluun)SASia maksamaan asiakkaille korvaukset perutuista lennoista miljoonan kruunun sakon uhalla.

Myös Ruotsissa kuluttaja-oikeusasiamies ryhtyi viime marraskuussa (siirryt toiseen palveluun) oikeustoimiin SASia vastaan pandemian aikana peruutettujen lentojen hyvitysten käsittelemiseksi. Vaatimuksen tueksi on Ruotsissakin asetettu miljoonan kruunun uhkasakko.

Lue myös:

.
.