Hyppää sisältöön

Tampereella vaihto-opiskelijoilla 20 koronatartuntaa, kokonainen asuntola karanteenissa, seulonnat käynnissä – yliopisto ja TAMK keskeyttävät vaihdot toistaiseksi

TAYSin infektiolääkäri Jaana Syrjänen pitää vaihtojen laittamista tauolle järkevänä toimena. Keskeytys koskee uusia tulijoita.

Tampereen yliopistolla suurin osa opinnoista tehdään nyt etänä. Korona on päässyt leviämään ulkomaalaisten opiskelijoiden asuntolassa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Tampereen korkeakouluyhteisön vaihto-opiskelijoiden keskuudessa on todettu koronatartuntojen rypäs. Tampereen yliopiston ja ammattikorkean vaihto-oppilailla on löydetty viikon aikana parikymmentä tartuntaa.

Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen sanoo, että moni tartunnoista on löydetty seulonnoissa. Yksi noin 30 opiskelijan asuntola on laitettu kokonaan karanteeniin.

– Voi olla, että tapauksia tulee lisää. Teemme seulontoja myös toisessa, isommassa asuntolassa, mutta sieltä ei tähän mennessä ole löytynyt tapauksia, Syrjänen sanoo.

Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK on jo tehnyt päätöksen siitä, että uusia opiskelijoita ei toistaiseksi oteta vastaan ulkomailta.

– Meille olisi tulossa vielä toistakymmentä vaihto-opiskelijaa. Ajatuksemme on nyt tarjota heille virtuaalisia opintoja, kertoo TAMKin vararehtori Päivi Karttunen.

Myös Tampereen yliopisto päätti perjantaina keskeyttää uusien opiskelijoiden ottamisen kevään ajaksi.

– Yliopiston rehtori Mari Walls teki tänään päätöksen, että loppuja keväällä tulossa oleita ei enää oteta vastaan, kertoo Tampereen yliopiston koulutuksen vararehtori Marja Sutela.

Tulematta jää nyt nelisenkymmentä vaihto-opiskelijaa. Heille tarjotaan mahdollisuutta etäopintoihin. Alkuvuoden aikana yliopisto on vastaanottanut noin 200 opiskelijaa ulkomailta.

Tartuntojen alkuperä ei ole tiedossa

Infektiolääkäri Jaana Syrjänen pitää vaihtojen laittamista tauolle järkevänä toimena.

Sitä, onko tartuntarypäs saanut alkunsa Suomesta vai ulkomailta, ei vielä tiedetä.

Tampereen yliopisto ja TAMK ovat keskiviikkona lähettäneet sähköpostia kaikille ulkomaalaisille vaihto-opiskelijoille ja olleet myös puhelimitse yhteydessä suurimpaan osaan. Päivi Karttunen kertoo, että TAMKissa järjestettiin perjantaina verkossa tapaaminen, jossa opiskelijat voivat kysyä ja keskustella tilanteesta.

– Meidän tietojemme mukaan kaikki opiskelijat voivat tällä hetkellä olosuhteisiin nähden hyvin, Karttunen sanoo.

Juttua päivitetty kello 17.01: Lisätty tietoa Tampereen yliopiston päätöksestä keskeyttää vaihto-opiskelijoiden vastaanotto.