1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Röntgenhoitaja ryhtyi levittämään uutta kotonavirusta: "Tässä voi tehdä historiaa"

Mauno Kinnunen on ollut ideastaan yhteydessä kaupunkeihin, poliitikkoihin ja mediaan. Tavoitteena on kahden viikon spurtti koronaviruksen torjunnassa.

koronavirus
koTona -kampanjan keksijä Mauno Kinnunen Kuusankosken Sairaalanmäellä.
Mauno Kinnunen kannustaa nuoria ja ylipäätään jokaista mukaan tekemään historiallista laskiaismäkeä koronakäyriin.Antro Valo / Yle

– Nalle Puhin Nasu on joskus sanonut, että pienen on vaikea olla rohkea. Mutta nyt tarvitaan rohkeutta, röntgenhoitaja Mauno Kinnunen sanoo.

Kyse on koronaviruksesta, jonka nujertamiseksi Kinnunen on aloittanut huumoria hyödyntävän haasteen. Siinä ihmiset levittävät ympärilleen kotonavirusta.

– Pitää uskaltaa sanoa kanssaihmisille, että minulla on kotonavirus. Jos joku meinaa tuppautua kylään, otetaan etäisyyttä ja sanotaan, että hei, mennään pihalle ja treffataan siellä, Kinnunen sanoo.

koTona -kampanjan keksijän Mauno Kinnusen piirros lumihankeen, joka kuvailee "KoTonavirusta".
Jos kotonavirus mallinnettaisiin koronaviruksen tapaan, se näyttäisi Mauno Kinnusen mukaan tältä.Antro Valo / Yle

Ajatus heräsi viime viikolla

Kinnusen ideoima haaste muistuttaa, että koronavirus on tartuntatauti. Se on heikoilla, jos tartunnoille ei anna tilaisuutta – ja jokainen voi vähentää tilaisuuksia omalta osaltaan.

Ajatus haasteesta heräsi viikko sitten, ja Kinnunen rupesi nopeasti levittämään kotonavirusta ympärilleen.

Hän otti yhteyttä esimerkiksi kaupunkeihin, poliitikkoihin ja mediaan. Tavoitteena on saada kotonaviruksesta iso yhteinen asia muutaman viikon ajaksi.

– Kun saisimme pienen parin viikon pätkän, että painautuisimme enemmän kotiin ja olisimme kotonaviruksen kourissa, se voisi oikeasti näkyä käyrässä. Siinä kurjassa käyrässä, Kinnunen sanoo viitaten koronatartuntojen määrästä kertovaan käyrään.

Jos käyrä saadaan kääntymään, luvassa voi olla kaikkien aikojen laskiaismäki.

– Tässä voi tehdä historiaa. Jos viiden vuoden päästä katsoo niitä käyriä, siellä näkyisi notko. Ja jos kohta aloitettaisiin tällainen parin viikon setti, siellä olisi laskiaismäki.

Voit keskustella aiheesta 24.1. kello 23.00 asti.

Lue seuraavaksi