Hyppää sisältöön

Omatalon konkurssipesä on saanut Sonkajärven talotehtaan ostosta runsaasti yhteydenottoja

Joukossa on myös tahoja, joilla on kiinnostusta kehittää tehtaan toimintaa, mikä voisi parhaimmillaan lisätä työpaikkoja.

Elementtejä Sonkajärven talotehtaalla. Arkistokuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Konkurssiin haetun sonkajärveläisen talovalmistaja Omatalon konkurssipesä on saanut runsaasti yhteydenottoja eri tahoilta tehtaan toiminnan jatkamisesta.

Konkurssipesän mukaan kiinnostuneita tahoja on 15. Omatalon entisen toimitusjohtajan Janne Rönkön mukaan joukossa on varteenotettavia ostajaehdokkaita. Mukana on myös muutamia ulkomaisia kauppojen tunnustelijoita.

Ostajaehdokkaita konkurssipesän toimeksiannosta läpi käyvän Rönkön mukaan joukossa on myös tahoja, joilla on kiinnostusta kehittää talotehdasta, mikä voisi jopa tuoda tehtaalle lisää työpaikkoja.

– Siellä on tosi hyviä vaihtoehtoja sen kannalta, että tuotaisiin uudenlaista liiketoimintaa, jonka työllisyysvaikutukset Sonkajärvellä on jopa huomattavasti suurempia kuin mitä tämä meidän aikaisempi liiketoiminta oli.

Rönkkö sanoo yllättyneensä runsaasta kiinnostuksesta. Myönteistä hänestä on se, että kaikissa tunnusteluissa ajatuksena on, että liiketoiminta jatkuu ja valtaosassa ajatuksena on liiketoiminnan jatkuminen Sonkajärvellä.

Tehdaskiinteistön erottaminen kaupasta voisi helpottaa toiminnan myyntiä

Ostajat ovat liikkeellä eri tavoittein. Osa ostaisi pelkän tuotemerkin, osa koko tehtaan kiinteistöineen ja osa tehtaan toiminnan ilman kiinteistöä. Jos tehdasrakennus ei kuuluisi kauppaan, olisi rakennukselle löydettävä erikseen sijoittaja, joka ottaisi sen haltuunsa.

Konkurssipesän pesänhoitajan Jari Karhisen mukaan tehtaan liiketoiminnan myyminen helpottuisi, jos kiinteistön omistaisi jokin muu taho kuin talotehdas itse.

Omatalon talotehtaan työntekijöiden viimeinen työpäivä oli tiistaina 19. tammikuuta. Kymmenkunta työntekijää on kuitenkin vielä töissä tammikuun loppuun saakka järjestämässä viimeisiä tehtaalta lähteviä talopakettitoimituksia sekä inventaariota.

– Meillä oli vuodenvaihteessa yli yhdentoista miljoonan euron tilauskanta. Sitähän häviää pois, me on jouduttu ottamaan asiakkaisiin yhteyttä, että me ei pystytä toimittamaan esimerkiksi helmi–maaliskuun taloja. Toivotaan, että sinne jotakin jää kun uusi yrittäjä tulee, sanoo Rönkkö.

Lue myös:

.
.