Hyppää sisältöön

Pörssiyritykset selvisivät päättyneestä koronavuodesta pelättyä paremmin – tulosjulkistukset käynnistyvät ensi viikolla

Odotuksissa kohtuutuloksia ja hyviä osinkoja, toki pettymyksiäkin.

Korona-aikana on ollut aikaa tehdä kodin remontteja. Rautakaupat ja remonttitarvikkeiden valmistajat ovatkin menestyneet hyvin. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Korona iski maailmaan keväällä. Romautti osakekurssit ja yritysten odotukset kertaheitolla pohjamutiin myös Suomessa. Lomautukset olivat massiivisia. Syksyn mittaan yritykset alkoivat kuitenkin toipua säikähdyksestään ja osakkeetkin ovat taas kivunneet ennätyslukemiin Ensi viikolla käynnistyviä tulosjulkistuksista odotetaan positiivisella mielellä.

– Jos katsotaan, minkälaiset tunnelmat markkinoilla oli alkuvuodesta viime vuonna, niin lopputulos tulee olemaan todella positiivinen odotuksiin nähden, sanoo yksityissijoittajien etujärjestön, Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman.

Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Snellmanin mukaan yritysten tilannetta kohensi nopea reagointi koronaan.

– Käytännössä yritykset leikkasivat kulujaan ja sopeuttivat kulurakennettaan tosi nopeasti. Kun liiketoiminta ei lähtenytkään alta, niin se näkyy tulosrivillä suoraan.

Snellmanin mukaan yritykset ottivat kulurakennetta kuriin paikoin liiankin aggressiivisesti. Toisaalta hän huomauttaa, että yritykset myös nopeasti peruivat esimerkiksi lomautuksiaan.

Menestystä koronan varjossa

Aktian pääekonomisti Lasse Corinin tulosodotukset ovat positiiviset, mutta samalla hän huomauttaa, että erot toimialojen välillä ovat varmasti suuret.

– Pettymyksiin voi lukea matkailualan, joka varmasti vielä kohtaa haasteita, koska ulkomailla rajoituksia on kiristetty. Rakennusalalla taas lupakehitys on ollut läpivuoden aika heikkoa.

Ilonaiheeksi Corin lukee metallialan, jonka tilauskertymä karttui yllättävänkin myönteisesti loppuvuotta kohden. Myös Clean tech -yrityksille kestävä kehitys avaa Corinin mukaan mahdollisuuksia.

Snellmanin mukaan hyviä tuloksia voi odottaa yrityksiltä, jotka ovat hyötyneet koronasta. Näitä ovat esimerkisi verkkokaupat ja kotoiluun ja kodin remontointiin liittyvät yritykset, esimerkiksi maaliyhtiöt. Koronasta kärsineiksi hän nimeää muun muassa risteilijäyhtiöt, lentoyhtiöt ja hotellit.

Aktian pääekonomisti Lasse Corin. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Jymypotti luvassa

Aktian Corin povaa alkavasta osinkokeväästä parempaa kuin vuoden takaisesta. Korona luo kuitenkin epävarmuutta taustalle. Snellman näkee osinkopolitiikan viestivän samalla yrityksen liiketoiminnan kehityksesta myös tulevaisuudessa.

– Runsaskätisesti osinkoja maksavilla yhtiöillä on positiiviset tulevaisuuden odotukset. Ne taas, jotka himmailevat osingonmaksun kanssa, joko varautuvat epävarmuuteen tai saattavat varautua myös investointeihin, Snellman arvelee.

Snellmanin mukaan osinkoa voidaan odottaa yhtiöiltä, joilla on ollut vahva kassavirta ja jotka ovat tehneet tulosta viime vuonna. Snellman odottaa kohtalaisia osinkoja etenkin perusteollisuudesta ja kaupan puolelta. Nimeltä hän mainitsee Keskon.

– Se keskittyy nyt aika paljon verkkoliiketoimintaan ja kotiintoimituksiin. Odotan Keskolta tosi avokätistä osinkoa. Varmaan on jymypotti luvassa tänä vuonna, Snellman arvelee.

Päinvastaista Snellman odottelee muun muassa pankeilta.

– Niiltä voi jo Finanssivalvonnan suositusten pohjalta odottaa vähemmän osinkoja. Lentoyhtiöiltä ja risteilijäyhtiöiltä tuskin on osinkoja tulossa.

Varoituksen sana

Osakekurssit ovat viime kevään romahduksen jälkeen jo palanneet entiselleen ja jopa ylittäneet koronaa edeltäneen tason. Pörssikiimaakin on ollut ilmassa. Snellmanin neuvo kuuluukin nyt: jäitä hattuun.

– Kurssit ovat nousseet aika paljon ja arvostustasot ovat aika kireät tällä hetkellä. Paljon täytyy tulosten kasvaa, jotta voi perustella nykyiset kurssitasot.

Snellmanin mukaan viimeistään nyt kannattaa päivittää oma sijoitussuunnitelma, eikä mennä fiiliksen tai lauman mukana.

– Se on juuri näin. Kannattaa tehdä itse omat analyysit ja päätökset ja ottaa taustoista selvää. Ei kannata mennä lauman mukana vaan ennen kaikkea oman pään mukaan.

Corinin mukaan taloudelle on joka tapauksessa luvassa viime vuonna nähtyä parempaa.

– Rokote on tulossa ja nyt ihmisiä rokotetaan. Sen myötä päästään purkamaan rajoitteita, mikä palauttaa taloudellista aktiviteettia. Se näkyy vääjäämättä yrityksissä, Corin toteaa.

Lue lisää:

.
.