Hyppää sisältöön

Tanskan pääministeri: Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa

Viime vuonna Tanskaan tuli vähiten turvapaikanhakijoita sitten vuoden 1998.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen puhui Tanskan parlamentissa eli Kansankäräjillä 6. lokakuuta 2020. Kuva: Liselotte Sabroe / EPA

Tanskan sosiaalidemokraattinen pääministeri Mette Frederiksen sanoo, että hallituksen tulevaisuuden tavoitteena on nolla turvapaikkahakemusta.

– Emme voi luvata nollaa turvapaikanhakijaa, mutta voimme asettaa sen visioksi, pääministeri Frederiksen sanoi Tanskan parlamentille.

– Meidän pitää olla varovaisia, ettei maahamme tule liikaa ihmisiä, sillä muuten sosiaalinen yhteenkuuluvuutemme ei säily. Se on jo uhattuna, pääministeri perusteli.

Tanskassa on jo tiukka maahanmuuttopolitiikka verrattuna muihin Pohjoismaihin. Sen ja koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten takia viime vuonna turvapaikanhakijoiden määrä oli 1 547 ihmistä, vähiten sitten vuoden 1998.

Se on alle kymmenesosa siitä määrästä turvapaikkahakemuksia, joita Tanskassa jätettiin vuonna 2015 niin sanotun pakolaiskriisin aikana.

Tuolloin turvapaikkaa haki 21 300 ihmistä, mikä puolestaan vastasi kahdeksasosaa Ruotsissa tuolloin jätetyistä turvapaikkahakemuksista.

– Viime vuonna meillä oli matalin määrä turvapaikanhakijoita miesmuistiin. Osasyy tähän oli todennäköisesti koronavirus. Mutta uskon, että voimme myös kiittää tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaamme, maahanmuuttoministeri Mattias Tesfaye sanoi ministeriön lehdistötiedotteessa.

Tanska haluaisi turvapaikanhakijat leireille EU:n ulkopuolelle

Vuonna 2019 Tanska alkoi ottaa maahan YK:n kiintiöpakolaisia kolmen vuoden tauon jälkeen, mutta muuten sosiaalidemokraatit ovat pitkälti pitäytyneet tiukassa maahanmuuttolinjassa.

Syyskuussa Tanskan hallitus nimesi erityisen maahanmuuttoon erikoistuneen suurlähettilään ajamaan ajatusta leirien perustamisesta Euroopan unionin ulkopuolelle Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään osana uutta eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää.

Vuonna 2019 Tanska ilmoitti ensimmäisenä länsieurooppalaisena maana, että turvapaikanhakijoita voitaisiin palauttaa Syyriaan pääkaupungin Damaskoksen provinssin alueelle.

Ihmisoikeusaktivistit ja pakolaisten etuja ajavat järjestöt arvostelivat päätöstä.

Turvapaikanhakijoita ei kuitenkaan tuolloin karkotettu alueelle, koska Tanskan hallitus ei halunnut tehdä yhteistyötä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon kanssa. Syyriassa on käyty sisällissotaa vuodesta 2011.

Aiheesta aiemmin: