1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Maalaiselämä

Kukko saa kiekua ja lanta haista: Ranska suojeli maaseudun "aistiperinnön" lailla

Ainakin kukon kiekumisesta ja ankkojen kaakatuksesta on käräjöitykin viime vuosina.

Maalaiselämä
Nainen kukko sylissään
Maurice-kukko omistajansa Corinne Fesseaun sylissä Oléron'n saarella Ranskan länsirannikolla vuonna 2019.Nicolas Rosès / AOP

Ranskassa yritetään uuden lain voimin ehkäistä kiistoja maaseudulla kuuluvista ja tuoksuvista ilmiöistä. Maan senaatti hyväksyi yksimielisesti torstaina lain, joka suojelee maaseudun "aistiperintöä", kertoo muun muassa Ranskan televisio (siirryt toiseen palveluun).

Sen mukaan aistiperintöön luetaan muun muassa kukkojen kiekuminen, heinäsirkkojen siritys ja sammakoiden kurnutus, mutta myös esimerkiksi hevosenlannan haju. Maaseutuasioista vastaava valtiosihteeri toivotti lain tervetulleeksi ja sanoi, että "elämään maaseudulla kuuluvat tietyt häiriöt".

Lain senaatissa esitellyt Pierre-Antoine Lévi sanoi, että paikallishallinnot voivat hyödyntää lakia ristiriitojen ratkaisussa. Ranskan maaseudulla erityisesti eläinten äänet ovat johtaneet kärhämiin, kun matkailijoilta ja maaseudulle muuttaneilta ei ole löytynyt ymmärrystä.

Taustalla oikeusjuttuja

Tunnetuin tapaus lienee Maurice-niminen kukko, jonka omistajat vietiin toissa vuonna oikeuteen asti. Mauricen aamuherätys ei ollut naapurien mieleen.

Kansainvälistä huomiota saaneen Mauricen puolesta kerättiin tuhansien allekirjoitusten adressi. Tuomarikin päätti, että kukolla on oikeus kiekua. Maurice ei tosin enää kauan ehtinyt harjoittaa oikeuttaan, sillä se kuoli 6-vuotiaana viime vuonna koronasulun aikana.

Tuolloin muun muassa brittilehti Guardian uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että Mauricen omistaja Corinne Fesseau kuvaili kukkoaan "sankariksi ja maaseutuelämän symboliksi".

Oikeuteen päätyi toissa vuonna myös tapaus Lounais-Ranskan ankkatila-alueelta. Eräs uusi asukas vei naapurifarmarin oikeuteen kyllästyttyään ankkojen ja hanhien kaakatukseen. Siinäkin siipikarja vei voiton.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi