Hyppää sisältöön

Vaasassa lisää koulualtistumisia – lyseon lukiossa pohditaan koulunkäynnin jatkoa

Koulutartuntojen lisäksi Vaasassa todettiin uusi muuntautunut koronavirustapaus. Se on lähtöisin Pohjois-Irlannista.

Vaasan lyseon lukiossa on tehtävä pikaisia päätöksiä siitä, jatkuuko opetus maanantaina lähi- vai etäopetuksena. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Oppilaitosten koronatilanne on pahentunut perjantain aikana Vaasassa. Lyseon lukiossa todettiin tänään kaksi uutta tartuntaa, jotka liittyvät alkuviikon tartuntaan.

Kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta arvioi, että kaksi uutta tartuntaa ovat aiheuttaneet noin sadan henkilön altistumisen. Ennestään koulussa on noin 70 henkilöä karanteenissa sunnuntaihin saakka.

– Lyseon lukion tilanne on huolestuttava, koska ylioppilaskirjoitukset ovat lähellä. Tämän illan aikana vielä pohditaan, mikä on koulun opetusmuoto maanantaina, Heikki Kaukoranta sanoo.

Lyseon lukion tartuntaketju on lähtöisin Oulun seudulta.

Vamian ja lukion ketjuilla yhteys toisiinsa

Myös ammattioppilaitos Vamialla todettiin perjantaina uusi koronavirustartunta, edellisestä kerrottiin eilen torstaina.

Ennestään Vamialla on karanteenissa noin 20 henkilöä. Uuden tartunnan aiheuttamien altistusten selvittely on vielä kesken.

– Lukion ja Vamian ketjuilla näyttää olevan yhteisiä tekijöitä, Kaukoranta kommentoi.

Pohjois-Irlannista muuntovirusta

Vaasan sairaanhoitopiiriin tuli tänään tieto myös uudesta muuntautuneesta koronavirustartunnasta. Kyseessä on niin sanottu brittivariantti.

– Se on todettu Pohjois-Irlannista Vaasaan palanneella henkilöllä. Hänet testattiin eilen Helsinki–Vantaan lentoasemalla ja tulos tuli jo tänään.

Muuntoviruksen saaneella on ollut hyvin vähän kontakteja Suomeen saapumisen jälkeen Vaasan alueella.

– Sitä toki emme tiedä, millaiset kontaktit ovat olleet matkan aikana.

Heikki Kaukorannnan laskujen mukaan Vaasan sairaanhoitopiirissä on nyt yhteensä kuusi muuntautunutta koronavirustapausta, joista kolme on Vaasassa. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä muuntoviruksia ei ole toistaiseksi tavattu.

Tartuntoja muillakin oppilaitoksilla

Koronatartunnat ovat kiusanneet viime päivinä Vaasan kouluja ja oppilaitoksia laajemminkin. Lyseon lukion ja Vamian lisäksi oppilaita ja henkilökuntaa on karanteenissa Isolahden koululla, Vaasa-opistolla sekä Vaasan kristillisellä koululla ja päiväkodilla.

Kristillisen koulun ja päiväkodin tartunnat liittyvät laajaan ketjuun, jossa on perhetartuntoja. Tartuntaketjulla on yhteys myös Vähänkyrön ja Vöyrin alueille. Ketju on tullut Vaasaan pääkaupunkiseudulta, ja siinä on jo viitisentoista tartuntaa. Vaasassa selvitetään, liittyykö ketjuun mahdollisesti muuntovirusta.

.
.