Hyppää sisältöön

Senaatti hyväksyi Lloyd Austinin nimityksen – Yhdysvallat sai ensimmäisen mustan puolustusministerin

Huolta herättivät Austinin sotilasura ja läheiset suhteet asevalmistaja Raytheoniin.

Lloyd Austinista tuli Yhdysvaltain uusi puolustusministeri. Hänellä on takanaan yli 40 vuoden sotilasura. Kuva: Greg Nash / AFP

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt presidentti Joe Bidenin nimittämän Lloyd Austinin puolustusministeriksi.

Eläkkeellä oleva kenraali Austin on maan ensimmäinen musta puolustusministeri.

Nimitys hyväksyttiin senaatissa äänin 93–2.

Kyseessä on toinen Bidenin hallitusnimityksistä, joka hyväksyttiin senaatissa. Keskiviikkona vahvistettiin Avril Hainesin nimitys kansalliseksi tiedustelujohtajaksi. Hän on puolestaan ensimmäinen nainen tehtävässä.

Biden toivoo Austinin tuovan vakautta puolustusministeriöön, sillä Donald Trumpin kaudella Pentagonin johto vaihtui tiuhaan.

Trumpin alaisuudessa palveli kaikkiaan kaksi senaatin vahvistamaa puolustusministeriä ja neljä väliaikoina virkaa hoitanutta ministeriä.

Takana 41 vuoden sotilasura

Austin jäi eläkkeelle Yhdysvaltain asevoimista vuonna 2016 palveltuaan 41 vuoden ajan.

West Pointista valmistunyt Austin oli ensimmäinen musta kenraali, joka johti Yhdysvaltain asevoimien Central Commandia, sotatoimialueen päämajaa, jonka vastuulla on Lähi-itä.

Varapresidenttinä Biden työskenteli läheisesti Austinin kanssa vuosina 2010–11, kun Yhdysvallat ajoi alas sotilaallista läsnäoloaan Irakissa.

Yhdysvallat joutui palauttamaan joukkojaan maahan, kun ääriliike Isis levittäytyi laajoille alueille Irakissa vuonna 2014. Austin oli yksi Isisin vastaisen strategian pääarkkitehdeistä.

Senaatin kuulemisessa Austin katsoi, että Kiina on varteenotettavin vastustaja Yhdysvalloille.

Austin myös lupasi huolehtia, että äärinainekset eivät pääse levittäytymään asevoimissa.

Asia nousi huolenaiheeksi Yhdysvalloissa, kun tammikuun 6. päivän hyökkäykseen kongressirakennukseen osallistui myös joitakin asevoimien jäseniä.

Nimitys vaati erityisluvan kongressilta

Austinin nimitystä mutkisti hänen asemansa äskettäin eläköityneenä kenraalina.

Lain mukaan puolustusministerin pitää olla siviili tai olla eläköitynyt ainakin seitsemän vuotta aiemmin.

Tällä on pyritty pitämään armeija siviilien hallinnassa ja estämään se, että asevoimien vaikutusvalta kansallista turvallisuutta koskevissa päätöksissä kasvaisi liian suureksi.

Arvostelijoiden mukaan entisen kenraalin nimitys uhkaa tätä periaatetta.

Austin vakuutti senaatin kuulemisessa, että hän ymmärtää hallituksen jäsenen roolin merkitsevän erilaista näkökulmaa kuin univormussa palvelevalla sotilaalla. Hän sanoi ympäröivänsä itsensä myös pätevillä siviileillä.

Edustajainhuone ja senaatti hyväksyivät torstaina poikkeusluvan, joka sallii Austinin toimia ministerinä.

Näin on tehty vain kahdesti aiemmin: vuonna 1950 Korean sodan aikana luvan sai George C. Marshall ja Trumpin kaudella vuonna 2017 Jim Mattis.

Taustaa myös aseteollisuudessa

Toisaalta kysymyksiä ovat herättäneet Austinin kytkökset aseteollisuuteen.

Hän istui yhden maailman suurimman asevalmistajan, Raytheonin, hallituksessa ja oli osakkaana sijoitusyhtiössä, joka on ostanut pienempiä puolustusalan yrityksiä.

Nimitys jatkaa siten trendiä, että puolustusministereillä on tiiviit suhteet aseteollisuuteen.

Donald Trumpin esnimmäiseksi puolustusministerikseen nimittämä Jim Mattis istui sotateollisuusyhtiö General Dynamicsin hallituksessa ja häntä seurasi Mark Esper, joka oli aiemmin Raytheonin päälobbaaja.

Austin sitoutui jääväämään itsensä neljäksi vuodeksi Raytheoniin liittyvistä päätöksistä.

Tätä voi pitää voittona demokraattisenaattori Elizabeth Warrenille ja muille demokraattien vasemmistolaisen siiven edustajille, jotka nostivat esiin huolta aseteollisuuden ja Pentagonin liian läheisiä kytköksiä jo Trumpin kaudella.