1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Länsirajalla tehdyt kyselyt matkan tarkoituksesta kummastuttavat rajanylittäjiä Torniossa - Rajavartiolaitos: Kyseessä on otantatutkimus

Kyselyyn vastaamatta jättäminen ei estä rajan ylitystä.

rajavalvonta
Rajavalvontaa Ruotsin vastaisella rajalla. Rajavartijat puhuttavat saapuvissa autoissa istuvia kuljettajia.
Torniossa on rajan ylittäviltä tiedusteltu matkan tarkoitusta.Risto Koskinen / Yle

Torniossa rajan ylittäviltä on perjantaina kyselty matkan tarkoitusta. Poikkeuksellinen käytäntö on herättänyt ihmisissä kummastusta, koska rajavartijoilla ei ole oikeutta tarkistaa Suomen kansalaisilta muuta kuin henkilöllisyys.

Rajavartiolaitoksen mukaan kyse on otantatutkimuksesta, johon vastaaminen on vapaaehtoista. Matkan tarkoitus kysytään kaikilta rajan ylittäjiltä, kertoo everstiluutnantti Ilkka Herranen rajavartiolaitoksen esikunnasta.

– Tietoja ei yhdistetä rajan ylittäjiin, eli mitään rekisteriä tästä ei muodosteta vaan paremminkin sellaisella tukkimiehen kirjanpidolla kerätään lukumäärää ylitysten syistä, Herranen sanoo.

Matkan syytä ei tarvitse kertoa

Herranen korostaa, että kyselyyn vastaamisella ei ole mitään vaikutusta rajan ylittämiseen. Suomen kansalainen on vapaa kulkemaan rajan yli syystä riippumatta, eivätkä rajavartijat sitä voi estää.

– Siihen voi vastata myös, että “ei kuulu teille” ja sekin käy, Herranen sanoo.

Rajavartiolaitoksen esikunnassa työskentelevän ylitarkastaja Max Janzonin mukaan vastaavia kyselyitä on tehty rajavartiolaitoksessa ennenkin. Torniossa tietoa kerätään tilannekuvan muodostamiseksi ja neuvontavelvollisuuteen liittyen, sanoo Janzon.

Lue myös:

Hallitus: Rajojen liikennerajoitukset kiristyvät, kaikki matkustajat halutaan koronatestiin ja sukulaisten oikeus rajanylitykseen tiukentuu

Lue seuraavaksi