1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Analyysi: Hallituksen rajapäätökset rajuja – ja näin kiristyksiä kommentoitiin Virossa ja Torniossa

Paine koville päätöksille tulee paljolti muualta Euroopasta, analysoi Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

rajavalvonta
Analyysi: Hallituksen rajapäätökset rajuja
Analyysi: Hallituksen rajapäätökset rajuja

Hallitus on perjantaina päättänyt rajaliikenteen uusista rajoituksista, jotka ovat voimassa kuukauden ajan ensi keskiviikosta alkaen.

Päätökset ovat todella rajuja, analysoi Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen tuoreeltaan perjantai-iltana esiteltyjä päätöksiä.

Auvinen huomauttaa, että päätöksillä matkustaminen rajataan nyt niin vähiin, että joka ikinen maahantulija pystytään ohjaamaan testiin.

– Tänne pääsee tästä lähtien vain ne, jotka ovat suomalaisen huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä, esimerkiksi hoitohenkilökuntaa ja pelastushenkilökuntaa. Mutta esimerkiksi rakentajat, jotka täällä pääkaupunkiseudulla käyvät, heille ei tämä välien kulkeminen nyt onnistu, Auvinen kiteyttää.

Nämä rajoitukset koskevat nyt kaikkia, ja Auvinen muistuttaa että suurimmat matkustajamäärät ovat nyt paitsi Helsingin ja Tallinnan välillä, myös toisaalta pohjoisessa, Tornio-Haaparanta-välillä.

Yllätyksellistä hallituksen kertomista rajoituksissa oli Auvisen mukaan se, että Imatran rajanylityspaikka suljetaan nyt kokonaan. Päätös on kova, eikä tästä ollut neuvotteluista tihkuneissa ennakkotiedoissa vielä vihjeitä, Auvinen summaa.

Auvisen mukaan paine tiukoille päätöksille tulee paljolti muualta Euroopasta. Päivällä neuvotteluihin saapuessaan pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi torstain Eurooppa-neuvostossa olleen hyvin voimakas tahto siitä, että unionin sisärajoillekin tulee tiukat rajoitukset.

– Ja nyt Suomi teki omansa, Auvinen sanoo.

Rain Kooli
– Tämän kanssa Virossa on nyt vain elettävä, analysoi kirjeenvaihtajamme Rain Kooli Suomen rajapäätöksiä perjantaina.
Birgitta Tamminen
– Palataan taas siihen kevään tilanteeseen, että laitetaan rajat kiinni, kommentoi Birgitta Tamminen hallituksen päätöksiä.
Lue seuraavaksi